Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marile semne de întrebare ale tragediei de pe lacul Siutghiol (România Liberă)

Mărturia săteanului ajuns primul la epavă (Adevărul) - Ce spune Crin Antonescu despre relaţia cu Klaus Iohannis, viitorul său în PNL şi demisia lui Ponta de la Guvern (Gândul) - DECEMBRIE 1989. Ziua în care Ceaușescu a ordonat: „FOC!” (Evenimentul Zilei)

Marile semne de întrebare ale tragediei de pe lacul Siutghiol (România Liberă)

Patru persoane au murit cu zile în urma părbușirii elicopterului SMURD. Martorii oculari acuză intervenția tardivă și ineficientă a autorităților. Toate cele patru persoane aflat în elicopterul care s-a prăbușit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol din Mamaia, au murit. Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti și criminaliștii au demarat o anchetă pentru a stabili vinovații. ”Oamenii aceștia au murit cu zile”, așa cum spunea un martor al tragediei, din cauza incompetenței criminale a autorităților. Un întreg aparat administrativ s-a bâlbâit, a acționat ineficient, cu întârziere și se face responsabil de decesul celor din elicopter, care au supraviețuit accidentului și care au strigat disperați, minute în șir, după ajutor.

Mărturia săteanului ajuns primul la epavă (Adevărul)

La 24 ore de la tragedia pe lacul Siutghiol, un om îşi frânge mâinile a ciudă şi neputinţă. Are ochii scăldaţi în lacrimi şi privirea revoltată când povesteşte cum s-au întâmplat lucrurile. Este Gheorghiţă Zice, primul om care a ajuns la elicopterul prăbuşit. „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

Ce spune Crin Antonescu despre relaţia cu Klaus Iohannis, viitorul său în PNL şi demisia lui Ponta de la Guvern (Gândul)

Cu două zile înaintea şedinţei PNL în care se va alege preşedintele interimar al partidului, Crin Antonescu a fost invitat la Gândul Live, unde a vorbit despre relaţia cu Klaus Iohannis, cum îl percepe pe acesta, de ce ar trebui să-şi dea demisia Victor Ponta din funcţia de premier şi care este viitorul său politic.
Antonescu a anunţat că îl va susţine pe Ludovic Orban pentru a deveni co-preşedinte PNL. Liberalul a precizat că a primit propuneri din partea colegilor pentru a reveni în fruntea partidului, dar le-a refuzat. Antonescu a mai Antonescu a declarat că Victor Ponta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea Guvernului, dar că dacă ar demisiona nu ar mai reprezenta nimic pentru sistemul politic românesc.

DECEMBRIE 1989. Ziua în care Ceaușescu a ordonat: „FOC!” (Evenimentul Zilei)

Pe 17 decembrie timişorenii au început să iasă din case spre prânz, în Piața Operei. Demonstranţii cereau libertate, pământ, pâine, căldură şi mâncare pentru copii, eliberarea arestaţilor din ziua precedentă, alegeri libere. Au fost înconjurați de soldați, stropiți cu apă de pompieri, fugăriți cu TAB-urile. S-au regrupat și au pornit spre celelalte cartiere, să cheme oamenii. Odată cu seara au început focurile de armă. Rafalele n-au contenit până a doua zi. Toată lumea credea că se trage cu gloanţe oarbe. Din cei împușcați la Catedrală, opt au murit în aceeași zi.
Din acea zi, evenimentele au început să se precipite și s-a pornit pe o cale fără întoarcere.

25 de ani de la Revoluţie. Petre Roman: Puteam să fiu şi eu printre cei care au murit. Dumnezeu m-a lăsat cu viaţă (Jurnalul Naţional)

Tranziţia prelungită a creat un sentiment amarnic, declară în interviul acordat JN de fostul premier Petre Roman. "Ne-a luat prea mult timp tranziţia de la ceea ce am fost la ceea ce suntem, adică o ţară integrată deplin. Încă nu suntem, dar formal, desigur, că suntem. Asta a obosit, a uzat, a dat un sentiment de zădărnicie câteodată. Puteam s-o facem mai repede. Strategia care a fost aprobată de primul parlament liber ales, a guvernului meu, vorbea de şapte ani. Nouă ne-a luat 20 de ani. Pentru că politica noastră a continuat să se balanseze între ce a fost şi ce este".

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu