Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Previziuni 2014. Vine un an greu! (Evenimentul Zilei)

Codul penal a subţiat Parlamentul cu şapte mandate (Adevărul) - Me, my selfie and Mister Ponta (Gândul) - Revelionul Capitalei (Jurnalul Naţional)

Previziuni 2014. Vine un an greu! Preţurile vor fi mai mari, iar economia frânează (Evenimentul Zilei)

Pentru că agricultura nu va mai peforma ca în 2013, nici economia nu va mai creşte la anul în acelaşi ritm. În schimb, inflaţia va accelera, iar leul va fi sub presiune.
Pentru a stimula creşterea economică, ar trebui încurajate domenii precum turismul, care se dezvoltă în continuare sub potenţial, sunt de părere analiştii consultaţi de EVZ. Pentru finanţare, firmele vor trebui în continuare să se descurce pe cont propriu, gândindu-se mai degrabă la o listare la bursă sau emitere de obligaţiuni decât la un împrumut bancar.

Ce scumpiri ne aşteaptă de la 1 ianuarie? (România Liberă)

Şi fără taxa-acciză pentru autostradă, carburanţii vor costa cu 10 bani mai mult. Deşi introducerea taxei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant a fost amânată cu trei luni, românii se vor lovi, de la 1 ianuarie, de un val de scumpiri cauzat în principal de modificarea modului de calcul al accizei, creşterea tarifului de transportare a energiei electrice de către Transelectrica şi de introducerea taxei pe stâlp.
Mai mult, preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 1% de la 1 ianuarie, potrivit unei decizii luate acum o săptămână de către ANRE. Astfel, în decurs de un an, de când a început liberalizarea pieţei locale, gazele s-au scumpit cu 12%.

Codul penal a subţiat Parlamentul cu şapte mandate (Adevărul)

Din cei 10 senatori şi deputaţi rămaşi fără mandat în primul an de legislatură, şapte şi-au pierdut postul din cauza problemelor cu legea. Trei dintre aceştia – George Becali, Antonie Solomon şi Nicolae Vasilescu – au ajuns după gratii.
Guvernul nu pare interesat să organizeze alegeri în colegiile vacante.

Me, my selfie and Mister Ponta (Gândul)

Premierul României a luat extrem de în serios faptul că sintagma „selfie” (poză ostentativă cu sine, promovată pe reţelele de socializare) a fost decretată de autorii dicţionarelor Oxford drept cuvântul anului 2013, aşa că se trage în poze cu toate celebrităţile ce-i ies în cale, scrie în editorial Andrei Luca Popescu.
Vrând să pară că rupe tradiţia epocii Năstase şi Iliescu, premierul Ponta a scos arta „selfie”-ului din încremenirea nord-coreeană în care rămăsese de pe vremea lui Nea Nicu, cu portrete pe birouri sau pe pereţi, şi a adus-o în era online. Mărturie stă chiar pagina de internet a Guvernului României, care s-a transformat de câteva luni într-un fel de album de Facebook al lui Ponta. Un mare „selfie” de stat, în care premierul Ponta apare alături de diverşi lideri internaţionali, de la Erdogan la Barroso. Totul pentru că, în cuvintele aceluiaşi Johnny Bravo, „ţineţi minte: muncesc cel mai bine atunci când sunt idolatrizat ca un zeu!”
Comentariul integral pe gandul.info

Revelionul Capitalei (Jurnalul Naţional)

Revelionul din Piaţa Constituţiei va aduce în faţa bucureştenilor peste 130 de artişti, între care Mandinga, Connect-R, Vunk, Loredana şi Smiley, care vor evolua pe o scenă de 280 de metri pătraţi, anunţă Primăria Capitalei, care promite totodată cel mai spectaculos show de artificii din România. Timp de 10 zile, Capitala a fost traversată de 20 tiruri încărcate cu echipament tehnic necesare bunei desfăşurări a evenimentului.
 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu