Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre isterie sau când se transformă Raed Arafat într-o lebădă neagră (România Liberă)

Monopolul lui RAED ARAFAT pe intervențiile de urgență. Unde s-au dus 600 de milioane de euro de la SMURD? (EVZ) - Alina Gorghiu vs. Ludovic Orban, în cursa pentru şefia PNL. Pe cine susţine Klaus Iohannis (Gândul) - Ce efecte produce respingerea ordonanţei traseismului (Adevărul) - 18 decembrie 1989. Mărturii din infernul de la Spitalul Judeţean din Timişoara (Adevărul) - Dosare “măsluite”, vinovaţi nepedepsiţi (Jurnalul Naţional)

Monopolul lui RAED ARAFAT pe intervențiile de urgență. Unde s-au dus 600 de milioane de euro de la SMURD? (EVZ)

Un înalt demnitar a dezvăluit pentru „Evenimentul zilei” miza intervențiilor în situații de urgență, banii primiți de la buget, și rolul pe care îl joacă în alocarea lor secretarul de stat Raed Arafat. Ancheta în cazul tragediei de pe lacul Suitghiol a ajuns la procurorii militari. Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenții în Situații de Urgență (DISU), condus de medicul Raed Arafat. Anunțul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta.

Se încearcă mușamalizarea cauzelor tragediei de pe lacul Siutghiol? (România Liberă)

La trei zile după prăbuşirea elicopterului SMURD, sunt dovezi din ce în ce mai clare că autorităţile au mari reţineri în a identifica şi trage la răspundere adevăraţii vinovaţi pentru moartea celor patru persoane. S-ar punea spune că, mai degrabă, se caută nişte ţapi ispăşitori.Procurorul general spune că, dacă a fost vorba despre o împrejurare fortuită, nimeni nu va fi tras la răspundere.
Sabina Fati, redactor şef adjunct RL, scrie în editorial despre isterie sau când se transformă Raed Arafat într-o lebădă neagră. "I se cere demisia pe toate vocile și pe majoritatea canalelor. Dintr-o dată, aproape toată lumea se dezice de el. Publicul vrea răzbunare… De la Arafat a început căderea lui Băsescu și, poate, tot de la Arafat i se va trage și lui Ponta.
Premierul va încerca, probabil, să-l protejeze pe doctorul de origine palestiniană, născut în Siria, care și-a făcut cariera în România tocmai pentru a evita eroarea făcută de Băsescu, fără să înțeleagă că între timp trendul public s-a inversat. Temporizarea demiterii lui Arafat de un audit independent îi ia deocamdată de pe umeri această povară lui Victor Ponta.
Raed Arafat, pe de altă parte, dacă vrea să-și apere onoarea, ar trebui să-și dea demisia, cel puțin până la finalizarea auditului despre care vorbea prim-ministrul. Fiindcă sistemul pe care l-a pus la punct își demonstrează limitele, fiindcă într-o lume normală, în cazuri de catastrofe, șefii instituțiilor nefuncționale își asumă eșecul și pleacă acasă". Integral în RL.

Alina Gorghiu vs. Ludovic Orban, în cursa pentru şefia PNL. Pe cine susţine Klaus Iohannis (Gândul)

Alina Gorghiu şi Ludovic Orban îşi dispută locul lăsat liber de Klaus Iohannis în conducerea PNL, liberalii urmând să ia joi o decizie în privinţa succesiunii la şefi partidului. Potrivit unor surse liberale, Klaus Iohannis o susţine pe deputata liberală.

Ce efecte produce respingerea ordonanţei traseismului (Adevărul)

Parlamentul are două modalităţi de a îndrepta efectele juridice ale ordonanţei traseismului, declarată neconstituţională de CCR: fie adoptă o lege de respingere a ordonanţei în care precizează că mandatele aleşilor locali traseişti încetează, fie ignoră decizia Curţii, iar Opoziţia poate cere în instanţă ca aleşii locali să rămână fără mandate.

18 decembrie 1989. Mărturii din infernul de la Spitalul Judeţean din Timişoara (Adevărul)

Alexandra Enache, directorul Institutului de Medicină Legală din Timişoara, a fost medic rezident la Morga Spitalului Judeţean în 1989. Secvenţele de coşmar ale acelor timpuri o urmăresc şi acum. „Erau morţi peste tot pe coridorul întunecat“. A urmat furtul cadavrelor.

Dosare “măsluite”, vinovaţi nepedepsiţi (Jurnalul Naţional)

Fostul premier Petre Roman susţine că nu există elemente care ă probeze că acum 25 de ani a fost o lovitura de stat, şi nu o aiureală. În opinia sa, ideea loviturii de stat este o aiureală ce a câştigat teren la un moment dat deoarece era un scenariu spectaculos, întotdeauna popular.

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu