Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Morţii lui de stat (Gândul)

România, sub COD ROȘU de ninsori și viscol. „Regii nămeților” care fac bani din afacerile cu zăpadă (EVZ) - Klaus Iohannis caută vinovaţii pentru votul din diaspora (Adevărul) - Mafia retrocedărilor, mai tare decât Ambasada SUA (România Liberă)

România, sub COD ROȘU de ninsori și viscol. „Regii nămeților” care fac bani din afacerile cu zăpadă (EVZ)

Opt județe sunt sub cod portocaliu de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, valabil până astăzi la ora 20.00. Judeţele Buzău, Vrancea şi vestul judeţului Brăila sunt sub cod roşu de ninsoare şi vânt, luni, de la ora 8.30 până la 13.00. EVZ trece în revistă care sunt firmele care fac deszăpeziri în județele afectate. Asta în condițiile în care costurile unui kilometru de drum deszăpezit în România sunt aproape duble față de costurile din nordul Europei.
Astfel, costul mediu cu deszăpezirea unui kilometru de autostradă sau drum naţional în România a crescut, în ultimii cinci ani, de la 1.180 euro pe kilometru la aproape 3.000 de euro. Cel mai mare preț a fost întregistrat în anul 2011, când un kilometru de drum deszăpezit a costat 5.900 de euro

Klaus Iohannis caută vinovaţii pentru votul din diaspora (Adevărul)

Preşedintele României a dezvăluit recent că la Cotroceni se află în analiză modul defectuos în care s-a desfăşurat votul din diaspora.
Klaus Iohannis a atras atenţia, încă de a doua zi de după turul II al alegerilor prezidenţiale, că se impune plecarea din funcţii a celor care i-au împiedicat pe românii din diaspora să voteze. După alte două săptămâni de la prezidenţiale, noul preşedinte a reluat ideea sancţionării vinovaţilor, postând pe pagina sa de Facebook un mesaj în care susţinea că este revoltat de faptul că personajele care au împiedicat votul din diaspora sunt încă în funcţii. Titus Corlăţean, ministrul de Externe care a organizat primul tur de scrutin în străinătate, şi Teodor Meleşcanu, înlocuitorul său între cele două tururi de scrutin, şi-au dat demisia încă din noiembrie.

Mafia retrocedărilor, mai tare decât Ambasada SUA (România Liberă)

Un cetățean american de origine română încearcă de 13 ani să obțină despăgubiri pentru o casă demolată de comuniști și mai are de așteptat minimum 60 de luni. Povestea lui Jeff Cooperman este, la prima vedere, asemenea multor altora din România retrocedărilor. Acesta un reușește să primească despăgubiri de câteva zeci de mii de euro la care este perfect îndreptățit, nici măcar după ce Dean Thompson – însărcinatul cu afaceri al SUA la București – i-a scris oficial fostului ministru de Externe, Titus Corlățean, aducându-i în atenție acest caz care este tergiversat de 13 ani.
În schimb, un om de afaceri dubios precum Gheorghe Stelian reușește să primească o despăgubire-record, supraevaluată cu 62 milioane de euro. Și asta doar pentru că Stelian ar fi avut, spun procurorii care instrumentează acest caz, de unde să-i dea o șpagă de 10 milioane lui Dorin Cocoș. Și după ce, același Stelian a con­vins-o pe Alina Bica – pe când aceasta era membru al Comisiei de retrocedare a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) - să supraevalueze valoarea terenului ce urma să fie retrocedat. Alina Bica – arestată azi în dosarul retrocedărilor – a ajuns ulterior șef al DIICOT. Jeff se mai luptă și azi cu morile de vânt făcând petiții peste petiții și cerând audieri pe la diverse autorități.

Morţii lui de stat (Gândul)

Povestea asta cu amendarea rudelor pilotului Cătuneanu, mort în accidentul de elicopter de pe Siutghiol, pentru că au întârziat cu declararea decesului, depăşind termenul de 48 de ore, mi se pare grotescă; de neimaginat, pur şi simplu, scrie Marian Sultănoiu în editorialul Gândul. Nesimţirea acestui stat fără stăpân, complice la 60 la sută din morţile zilnice – pe şosele, în aer, pe apă, pe străzi, în sate şi oraşe – nu mai are limită,notează jurnalistul.
Cine plăteşte vieţile sutelor de mii de oameni morţi din cauza stării mizerabile a şoselelor? A lipsei dotării spitalelor cu aparatura necesară, minimă – pe motiv că, de exemplu, tehnologia RMN e prea scumpă pentru sistem, dar e la-ndemâna baronilor locali-privaţi, care îşi deschid, prin interpuşi, astfel de secţii, în spitalele de stat, care funcţionează, evident, cu plată? Cine plăteşte pentru morţii SMURD-ului, pe care SMURD nu-i mai poate apăra? Cine plăteşte viaţa copiilor ucişi de criminalii scăpaţi din mâna unui sistem poliţienesc, redus numeric, slab echipat şi îngrădit de legi?
Ştie cineva unde sunt sutele de miliarde cheltuite de guvernanţi fără a da, vreodată, seamă poporului pe care-l îngroapă în taxe şi impozite?
Ce să te mai oprească, astfel, să te aşezi la coadă, ca să-ţi câştigi dreptul la demnitate, aşa cum au făcut-o tinerii din diaspora, când un angajat al statului – stat care nu are, niciodată, ceva de plătit cetăţeanului, indiferent de vina lui - îţi spune, fără echivoc şi fără dreptate, că, întrucât ai întârziat cu mortul, ai de plătit 50 de lei amendă?!
 

Revista presei românești cu Magda Prelipceanu