Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele 5 greşeli catastrofale care duc la închiderea drumurilor iarna (România Liberă)

„România lucrului bine făcut“ a început prost: Iohannis coabitează cu Ponta (Adevărul) - De ce Klaus Iohannis nu poate fi Superman. Despre calitățile și abilitățile unui Președinte față-n față cu speranțele a milioane de români (EVZ) - Băsismul nu a murit. Ce va face Traian Băsescu în 2015 (Gândul)

Cele 5 greşeli catastrofale care duc la închiderea drumurilor iarna (România Liberă)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România n-a avut niciodată mână prea bună la selecţia firmelor care urmau să realizeze deszăpezirea autostrăzilor. În plus, autorităţile comit şi alte greşeli grave care fac ca la cea mai mică ninsoare traficul rutier să fie dat peste cap. Deoarece contractele de deszăpezire sunt atribuite pe cel mult 1-2 ani, nicio firmă participantă nu are interesul de a achiziţiona utilaje moderne de deszăpezire, precum autofrezele de mare capacitate. Caietele de sarcini sunt prost făcute sau licitaţiile la care sunt cunoscuţi favoriţii determină multe societăţi să nu mai participe. Apoi, în România există doar 700 de hectare de peredele forestiere de protecţie a drumurilor şi autostrăzilor faţă de sulurile de zăpadă, deşi necesarul este de 20.000 de hectare. Anul acesta s-au plantat doar 23 de hectare de astfel de perdele.

„România lucrului bine făcut“ a început prost: Iohannis coabitează cu Ponta (Adevărul)

Luni a avut loc cea de-a doua întâlnire dintre Iohannis şi Ponta, fără ca votanţii preşedintelui să aibă satisfacţia de a asista, din partea celui pe care l-au votat, la un gest logic din punct de vedere electoral şi politic: solicitarea ca premierul să-şi prezinte demisia.
România lucrului bine făcut“ începe prost. Iohannis uită că este preşedinte ca urmare a unui vot profund antisistem, un vot în mare parte anti-Ponta, candidatul văzut de milioane de români ca reprezentant al unei clase politice imorale, corupte şi incompetente. O colaborare cu Ponta înseamnă o coabitare cu sistemul, o complicitate cu cei pe care românii îi vor înlăturaţi din viaţa publică.

De ce Klaus Iohannis nu poate fi Superman. Despre calitățile și abilitățile unui Președinte față-n față cu speranțele a milioane de români (EVZ)

Un editorial de Dan Andronic: "Avem un nou Președinte pe numele lui Klaus Iohannis, care are un start fulminant în sondajele post-electorale: peste 60 la sută încredere. Și a decis să ia în echipa sa de consilieri un om atacat de mulți, Dan Mihalache, să decoreze un fost deținut politic cu simpatii legionare, la inițiativa unul alt consilier prezidențial, Andrei Muraru, contestat pentru diverse motive. A impus un nou președinte la PNL ce pare a avea o singură calitate: nu se poate opune lui Vasile Blaga.
Deocamdată atât din punct de vedere politic. Numai că Iohannis a adoptat o tactică diferită. N-a dat nici un răspuns public, a mers pe calea deciziilor anunțate. Deocamdată pare mult mai prudent decât Emil Constantinescu. Face greșeli, dar nu se hazardează să le explice.
Cât îl va ține însă prudența pe Klaus Iohannis? Presiunea publicului este uriașă, în contrast cu ceea ce poate să facă (constituțional) un Președinte. Nu poate face locuri de muncă, nu poate mări pensii și salarii, nu poate impune principii de meritocrație împotriva intereselor de partid.
Rămâne întrebarea ce va face Klaus Iohannis când va vedea că începe să se dezumfle în sondaje.
Mai ales că Klaus Iohannis ne-a anunțat că nu vrea să fie ca Traian Băsescu".

Băsismul nu a murit. Ce va face Traian Băsescu în 2015 (Gândul)

"Este, de-acum, cunoscută poza de pe pagina sa de Facebook, în care fostul preşedinte Traian Băsescu îşi plimbă nepoata cu sania, sub titlul „Un bunic tracţiune”. Ei bine, aceasta va fi ipostaza sa principală în 2015, numai că povara pe care o va trage după sine nu va fi nici drăgălaşă, nici atât de uşoară", notează Rodica Ciobanu.
"Neinteresat de vreo poziţie în ierarhia partidului unde, oricum, este  Zeus, dl Băsescu are un ţel clar: să bage PMP în liga mare. Adică să-l ridice de la şase la sută, cât are în prezent, la 15-20 la sută la alegerile parlamentare din 2016. Traian Băsescu are la dispoziţie aproape doi ani ca să-şi atingă scopul, timp în care va umbla la împrospătarea garniturii umane, îşi va juca rolul ori de câte ori va fi cazul, amendându-l când pe premier, când pe preşedinte. Primejdia care-l paşte, dacă nu-şi temperează natura belicoasă, este aceea de a le reaminti românilor lanţul de scandaluri politice din mandatele sale. Fie că va fi în PMP, fie în fundaţia cu acelaşi nume, fie pe dinafară, dl Băsescu  nu poate fi imaginat decât în priză politică, înhămat la un trenuleţ, care-i poate da senzaţia tare, că e conducătorul cel mai bun".         

 

Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu