Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drum bun, Majestate! (Jurnalul Național)

Dictatura vine la Putere (Gândul) - Cum este umilită Moldova la împărţirea banilor (Adevărul)- Prima casă va avea un buget de 2 miliarde de lei în 2018 (Ziarul Financiar) - Crima de la metrou. 1.000 de camere video nu au putut împiedica tragedia (Evenimentul Zilei)

Drum bun, Majestate! (Jurnalul Național)

România se pregătește să își înmormânteze monarhul. La Patriarhie, pe străzile Capitalei și la Curtea de Argeș, autoritățile fac ultimele pregătiri. Cei care l-au prețuit pe Regele Mihai I vin în pelerinaj la căpătâiul lui.Mii de români se adună din toate colțurile țării la Palatul Regal din București pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului Suveran. De o săptămână încoace, gardul din fața Palatului s-a transformat într-un altar multicolor, unde oamenii așează flori, scrisori, fotografii și aprind lumânări. Fostul principe Nicolae a mers, ieri, la Palatul Regal și a fost întâmpinat cu emoție de mulțimea prezentă acolo. El a citit mesajele pe care românii l-au lăsat pe altarul de flori și le-a spus celor prezenți că este alături de țară și popor cum a fost bunicul său întotdeauna. Regele Mihai, stins la 5 decembrie 2017, a adunat 10 ani de domnie și 50 de ani de exil. Sâmbătă, în ziua înmormântării sale, marile curții regale vor fi reunite în România. 
Jurnalul Național a ales pentru prima pagină a ziarului de azi următorul citat „Cu toate că mâine trebuie să plec aceasta nu înseamnă o despărțire, vom rămâne împreună sufletește”. Regele Mihai 1921- 2017.

 

Dictatura vine la Putere (Gândul)

Jurnalistul Marian Sultănoiu face referire la o postare pe Facebook a  unuia dintre sociologii de casă ai PSD - fighter-ul politic cu pumnii, Mirel Palada - că doar 16 la sută dintre electori ştiu pe cine vor vota, 32 de procente fiind, la ora asta, perfect indecişi; că partidele anti-PSD au pierdut, la un loc, cele mai multe procente - şi anume: PNL, de la 20 la sută (în 2015), la numai trei, iar USR de la cinci, la unul singur (în total, aproximativ 20 de procente); că PSD a scăzut, într-o jumătate de an, de la 20 la sută – „nivelul lor obişnuit, concretizat în mod repetat şi la alegeri” - la doar nouă la sută din masa electorală; că, totuşi, cea mai mare scădere în „volume absolute” este a PSD, întrucât 11 procente în minus înseamnă peste 50 la sută din „nivelul obişnuit”, adică, aproximativ două milioane de alegători.
„Toate partidele se duc, pur şi simplu în cap. Dezamăgirea şi scârba se văd din ce în ce mai clar în sondajel”, spune Palada, şi completează: „Presimt că momentul e copt pentru o ieşire din democraţie. După cum vedem deja, Poporul o vrea. (…) Din păcate, dragii mei, îmi cam miroase a dictatură. Vremea e coaptă...”.
Deci, unul dintre foştii comunicatori ai PSD spune că, dacă social-democraţia a pierdut două milioane de alegători, pe propriile gafe politice, ne aşteaptă dictatura.
De ce?! Deoarece Kiseleff-ul a scăpat hăţurile, iar sistemul şi poporul însuşi rod frâiele, ca să facă ce vor ei, scăpaţi, cu toţii, de sub control parlamentar, prea slab.
I-aş atrage atenţia sociologului de casă că, dacă anul trecut - când actuala putere a fost aleasă cu un scor neverosimil, pe fondul unui absenteism electoral accentuat -, populaţia „era sătulă” de „întreaga clasă politică”, astăzi, după prestaţia guvernamentală a tandemului PSD&ALDE, electoratului i-a trecut greaţa generală, fiind pregătită să respingă orice formă de dictatură impusă de actuala putere.

 

Cum este umilită Moldova la împărţirea banilor. Cea mai săracă regiune din România, doar 2,4% pentru transporturi în proiectul de buget pe 2018 (Adevărul)

Proiectul de buget pentru anul 2018, atunci când România marchează şi 100 de ani de la Marea Unire, arată adevărata faţă a abandonului guvernanţilor atunci când vine vorba de investiţii. În bugetele celor mai importante ministere, alocările pentru judeţele din Regiunea de Nord-Est fie sunt modice, fie lipsesc de-a dreptul. 
În acest moment, Moldova primeşte din bugetul de investiţii doar 2,3%. 
Potrivit unui calcul prezentat în Comisia de Transporturi a Parlamentului, investiţiile din bugetul Ministerului Transporturilor repartizate pe cap de locuitor din Regiunea de Nord-Est sunt doar de 42 de euro, în timp ce la nivelul Regiunii Sud-Muntenia sunt de 14 ori mai mari, ajungând la 605 euro.

 

Prima casă va avea un buget de 2 miliarde de lei în 2018 (Ziarul Financiar)

Programul Prima casă va avea un buget de 2 miliarde de lei, în scădere cu 30% faţă de 2017, când a programul a beneficiat de 2,67 miliarde de lei.
Anul acesta plafonul total de garantare a fost de 2,67 mld. lei lei - 2,5 miliarde de lei alocaţi prin program şi 175 milioane lei din diferenţa rămasă nealocată din 2016. În primele zece luni din an au fost acordate peste 21.500 de garanţii, în valoare de aproape 1,9 mld. lei, potrivit datelor Finanţelor.

 

Crima de la metrou. 1.000 de camere video nu au putut împiedica tragedia (Evenimentul Zilei)

Întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor, șocați de crima de la stația de metrou Dristor 1, în urma căreia o femeie cu reale probleme psihice a împins în fața trenului o tânără de 25 de ani, este de ce nu s-a putut preveni o asemenea strate tragedie.
Pe deoparte, oficialii Poliției Capitalei a explicat că nu pot urmări, în timp real, toate camerele din subteran, însă procedura este ca, după un eveniment care periclitează viața sau integritatea unor persoane, să valorifice filmările pentru a descoperi eventualii vinovați. Reprezentanții Metrorex, de asemenea, susțin că ei doar monitorizează activitatea care ține de siguranța circulației și eventualelor probleme care apar în timpul circulației.
Din declarația tinerei adresată la Costin Georgian nu a reieșit că agresoarea a avut intenția să o împingă pe șinele de metrou, ci că a îmbrâncit-o și era să cadă în calea trenului. Pe de altă parte nici angajata STS care a primit apelul la 112 nu a anunțat Poliția Capitalei de această situație.

 
Revista presei românești - 15 decembrie 2017.