Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Iordache reia dezbaterile pe legile care au scos românii în stradă (Gândul)

iordache.jpg

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost printre cei 5 deputați care s-au abținut de la vot
Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost printre cei 5 deputați care s-au abținut de la vot

Cum ar complica anchetele penale modificările propuse la Codurile Penale (Adevărul) - Cum pot fi modificate corect legile justiției (România Liberă) - Cursul valutar accidentează bugetul. Paguba 12 miliarde lei (Jurnalul Național) - Cursul valutar accidentează bugetul. Paguba 12 miliarde lei (Jurnalul Național) - România a fost pentru o zi Arcul de Triumf al Regelui (Evenimentul Zilei)

Comisia Iordache reia dezbaterile pe legile care au scos românii în stradă. Cele mai controversate modificări la legile Justiţiei şi Codurile penale (Gândul)

Comisia Iordache reia luni dezbaterile pe legile justiţiei care, după votul din Camera Deputaţilor, trebuie să fie aprobate şi de Senat. După epuizarea dezbaterilor pe amendamentele propuse, comisia urmează să discute amendamentele depuse la Codurile Penale, pentru transpunerea directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Modificările luate în calcul au fost criticate dur de DNA şi parchete, modificări despre care spun că vor avea un efect devastator asupra anchetelor.Printre amendamentele contestate se află cel referitor la administrarea probelor, , care spune că "înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii", fiind eliminată precizarea potrivit căreia "orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege". 

 

Cum ar complica anchetele penale modificările propuse la Codurile Penale (Adevărul)

Incendiul de la Colectiv, crima de săptămâna trecută de la metrou sau atacurile armate din Vitan și de la coaforul Perla ar fi putut rămâne cu autori necunoscuți dacă în codurile penale ar fi fost incluse parte din modificările pe care parlamentarii vor să le aducă legilor justiției, susțin procurorii și polițiștii criminaliști. Ei atrag atenția că unele dintre amendamentele propuse pot avea consecințe grave asupra anchetelor ce vizează săvârșirea unor fapte penale deosebit de grave.

 

Cum pot fi modificate corect legile justiției (România Liberă)

Într-un moment în care anumite ONG-uri din magistratură încearcă să atragă judecătorii și procurorii într-o grevă cu un pronunțat caracter politic, APADOR-CH face un apel la calm atât către organele judiciare cât și către parlament. APADOR-CH este prima voce din societatea civilă care recunoaște și excesele organelor judiciare de la dezbaterile privind legile justiției.
Asociația constată că unele dintre propunerile de modificare sunt redactate deficitar, necorelat și superficial.
Cu privire la incriminarea propusă prin modificarea art.4, APADOR-CH atrage atenția că o interdicţie absolută de a comunica orice informaţie privind o cauză penală este în mod vădit excesivă şi denotă lipsă de realism. Este adevărat că dosarele penale nu trebuie dezbătute la televizor, cum se mai întâmplă în prezent, dar trebuie prevăzuta în textul de lege posibilitatea comunicării, în mod neutru, a unui minimum de informaţii privind autorul, fapta comisă şi posibila încadrare juridică. De asemenea, comunicarea unor astfel de informaţii ar trebui permisă atunci când, în interesul urmăririi penale sau al prezervării ordinii publice ori pentru prevenirea infracţiunilor este necesară informarea opiniei publice cu privire la faptele comise de o anumită persoană (incidentul de la metrou, de săptămâna aceasta, soldat cu decesul unei persoane, este un exemplu în acest sens).

 

Cursul valutar accidentează bugetul. Paguba 12 miliarde lei (Jurnalul Național)

Datoria publică a României a crescut cu 5 miliarde RON comparativ cu decembrie 2016 și a ajuns la 344,4  miliarde de lei, potrivit ultimului raport publicat de Ministerul Finanțelor publice. Valoarea reprezintă 37,1 la sută din PIB. Devalorizarea monedei naționale concomitent cu majorarea ROBOR și cu încetinirea creșterii economice ar putea pune Guvernul într-o situație dificilă anul viitor, având în vedere că ratele vor crește accelerat. În plus, la datoria deja existenta care va trebui rostogolita să vor adăuga alte 26,99 miliarde  de lei, cat reprezintă necesarul de finanțare al deficitului bugetar în 2018.

Analiştii cred că indicele Robor va scădea spre finalul anului după revenirea lichidităţii (Ziarul Financiar)

Majoritatea analiştilor anticipează revenirea excedentului de lichiditate în piaţa interbancară în ultima lună din acest an, după accelerarea cheltuielor bugetare, ceea ce va antrena o scădere uşoară a Robor, indicatorul la trei luni urmând să coboare spre 2% sau chiar sub acest prag până la sfârşitul anului. 
Vineri, indicele ROBOR la trei luni a fost stabilit la 2,11% pe an.

 

România a fost pentru o zi Arcul de Triumf al Regelui (Evenimentul Zilei)

Funeraliile regelui Mihai, un eveniment istoric care a marcat România secolului al 21-lea, nu au fost doar cele văzute milioane de oameni la televiziune. Au fost momente de o inegalabilă noblețe dar și de frustrare, de dezamăgire a multora dintre cei care au venit, cu bună credință, să aducă un omagiu ultimului suveran al țării. Pe urmele acestui eveniment, reporterii evz au auzit, au privit și au trăit ce au simțit românii, de la plecarea Majestății Sale de la Palatul Regal, până la Necropola Episcopală și Regală de la Curtea de Argeș. Acolo, Mihai I își doarme somnul de veci, alături de soția sa, Regina Ana.

 
Revista presei românești - 18 decembrie 2017