
Presa românească
Câtă răbdare mai are Liviu Dragnea?! (Gândul)
sultanoiu_2.jpg

Câtă răbdare mai are Liviu Dragnea?! (Gândul)
Puterea adoptă Legile Justiţiei la foc automat, fără să ţină cont de vreunul dintre semnalele de alarmă trase de societatea civilă, preşedinte, opoziţie, magistraţi, medici legişti, poliţişti, studenţi, ambasadori, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European, parteneri strategici, într-un cuvânt, de toţi cei care nu fac parte din coaliţia PSD-ALDE.
Pe fondul acesta, apare anunțul din partea Executivul Uniunii Europene privind încălcarea normelor statului de drept în Polonia și activarea art. 7 din Tratatul UE.
Profitând de conjunctură, Klaus Iohannis a transmis imediat, în cadrul unei întâlniri informale cu presa acreditată, un avertisment direct coaliţiei PSD-ALDE: „Există un risc evident de activare a Articolului 7 şi în cazul României, din cauza legilor Justiţiei.
Nu este prima oară când Iohannis se poziţionează, ferm, în opoziţie cu unele prevederi apărute în noile legi ale Justiţiei.
Dar ce poate face, totuşi, preşedintele acestei ţări ploioase?
Iată ce spune Constituţia, la art. 77 – Promulgarea legii
(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
Cum s-ar spune, apă de ploaie, în astfel de condiţii.
Şi ce mai poate face, în limitele legii, preşedintele?
În primul rând, să declanşeze organizarea unui referendum pe justiţie – idee anunţată încă din primăvară -, Klaus Iohannis precizând că se gândeşte la organizarea unei consultări populare.
Nu în ultimul rând, preşedintele consideră ca variantă de lucru o eventuală prorogare a intrării în vigoare a noilor legi, printr-o OUG. Dar asta, numai în măsura în care îl va convinge pe Mihai Tudose – despre care se afirmă că a închis, complet, comunicarea cu Liviu Dragnea (până la proba contrarie), refuzul violent al premierului de a susţine ideea lui Tudorel Toader, aceea de a trece, la o adică, Legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă, putând fi asimilat unui semnal în acest sens.
Întrebarea ziaristului Marian Sultănoiu este: câtă răbdare vor avea Dragnea&co. în rol de parteneri ai jocului propus de Iohannis, de vreme ce chiar preşedintele consideră că „social-democraţii au intrat în panică, motiv pentru care schimbă legile în viteză”? Şi, pe cale de consecinţă: vor declanşa ei, cu orice risc, suspendarea preşedintelui?
Laboratorul deținut de Hexi Pharma a recunoscut în fața procurorilor: „Am făcut teste experimentale”! Pe milioane de români din spitale! (tolo.ro)
Chimiștii de la Unilab au povestit în dosarul penal cum primeau de la Dan Condrea recipienți nemarcați și făceau ”analize necodate”, pe care le-au descris la Parchetul General ca ”experimente”.
O făceau în secret, fără evidențe, fără să treacă rezultatele negative în acte și fără facturi.
În emailuri și în convorbirilor interceptate de procurori, Condrea și șefii Unilab vorbesc în clar despre teste pe Suprasept, Kalas și alte produse existente pe piață.
Dacă ieșeau prost, nu le înregistrau!
Hexi Pharma și Unilab se jucau, pur și simplu, cu nivelul substanței active și al eficienței.
Experimentau nu produse noi, ci concentrația dezinfectanților care deja fuseseră avizați și erau distribuiți în 340 de spitale.
Totul pentru profit.
Nici unul dintre șefii Unilab nu este inculpat.
Laboratorul lucrează și astăzi.
Moș Crăciun nu vine și la polițiști (Jurnalul Național)
Politicienii pot respira ușurați măcar în privința protestelor transportatorilor și ale polițiștilor până după sărbătorile de iarnă. Cele două categorii profesionale, care au ieșit ieri în stradă la București, ar putea renunța la proteste până după 1 ianuarie, chiar dacă nu li se vor rezolva revendicările. Carmen Dan, ministrul de interne, a respins toate cererile polițiștilor. Ministerul nu acceptă să dezvolte nicio inițiativă legislativă, pentru că nu sunt bani și toate modificările cerute de polițiștii sunt cu impact financiar, a declarat Dumitru Coarnă lider SNPPC. Deficitul de personal rămâne de 25.000 de polițiști și circa 7000 de jandarmi, chiriile nu se decontează, salariile forțelor de ordine nu cresc după transferul contribuțiilor, iar unora chiar le scad după ultimele decizii de organizare. Cu aceste nemulțumiri au ajuns ieri în fața MAI membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.