Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea lui Gavroche de România (Adevărul)

gavroche.jpg

Florin Vieru, copilul înfăşurat într-un steag care a apărut pe coperta revistei „Paris Match“ din 4 ianuarie 1990.
Image source: 
adevarul.ro

Cele mai importante evenimente 2017 (Ziarul Financiar) - Frăție de 20 de milioane de euro: Orban - Dragnea - Tăriceanu (Evenimentul Zilei) - Dirijorul (Gazeta Sporturilor) 

Cele mai importante evenimente 2017. Cel mai bun an pentru business din 2008 până în prezent a fost în acelaşi timp şi cel mai încărcat de tensiune din cauza modificărilor fiscale, care au bulversat mediul de afaceri (Ziarul Financiar)

Economia româ­neas­că a înregistrat în 2017 cel mai bun ritm de creştere din ul­ti­mii ze­ce ani, de +7% pe pri­mele nouă luni, iar tranzacţiile de sute de milioane de euro au ţi­nut prima pagină în ultima perioadă.
Cu toate acestea, iniţiativele gu­vernului de a schimba din te­melii legislaţia fiscală pe două mari direcţii -  TVA şi contribuţii so­ciale – au provocat tensiune în mediul de business, care nu a fost încă risipită.
1.  Creştere economică record, de 7%
2.  Revoluţia fiscală a guvernului PSD: trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului şi split TVA
3.  Criza din ianuarie de pe piaţa energiei şi creşterea preţului energiei
4.  Gigantul francez Lactalis, prin achiziţii succesive de companii româneşti a ajuns să controleze 25 % din piaţa de lactate
5.  Listarea la bursă a grupului Digi: acţiunile au scăzut după listare
6. Evoluţia ciudată a bursei de la Bucureşti: o creştere spectaculoasă de la începutul anului până în mai, plus 22%, după care a urmat o cădere de 13%
7. Vânzarea Bancpost, numărul 9 pe piaţă către Banca Transilvania, numărul 2
8.  Evaluarea Bitdefender, cea mai valoroasă companie românească din IT, la 600 de milioane de euro
9.  Vânzarea celui mai mare grup farma din România, AD Pharma, către fondul de investiţii din Cehia Penta Investment
10.  Intrarea în producţie la Craiova a SUV-ului Ford EcoSport.

Povestea lui Gavroche de România (Adevărul)

Florin Vieru a devenit cunoscut în toată lumea când a apărut pe coperta revistei franceze „Paris Match“, din 4 ianuarie 1990, ca unul dintre cei mai curajoşi şi tineri revoluţionari români. Până atunci, mama sa, o femeie văduvă care avea grijă de zece copii, nu avea habar că unul dintre ei şi-a riscat viaţa luptând pentru libertate. Cum a reacţionat? „Le gavroche de Bucarest“ îşi aminteşte că a fost zdravăn apostrofat.
Florin Vieru (42 de ani) avea 14 ani la Revoluţie. A venit la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, pe 21 decembrie, să dea jos regimul comunist. A văzut oameni murind la baricada de la Intercontinental şi s-a îngrozit gândindu-se la viitorul lui în acele clipe. Dar nu s-a clintit. A doua zi, era din nou în Piaţa Universităţii, strigând şi mai abitir „Libertate!“. Îmbrăcat în uniformă şcolară, înfăşurat într-un steag românesc, puştiul avea să devină, peste câteva zile, un erou cunoscut în toată lumea. Pe 4 noiembrie 1990, micul revoluţionar apărea pe coperta revistei „Paris Match“, supranumit „Le gavroche de Bucarest“. Românii l-au declarat „Simbolul Revoluţiei“.  Viaţa n-a fost blândă cu Florin Vieru nici înainte de ’89, nici în anii de tranziţie. A lucrat de mic, ajutându-şi vecinii, presat de neajunsurile familiei numeroase din care provine. A lucrat ca şofer, a fost agent de vânzări şi, din dorinţa unui trai mai bun, a fost nevoit să-l caute în străinătate, la muncă. O vreme a fost şomer. Un incident penal, dar despre care nu-i place să vorbească, a fost o povară în plus pe umerii săi. Viaţa a mers înainte. Astăzi, după 28 de ani de la acele momente de cotitură istorică, Gavroche e dezamăgit. Vorbeşte cu înverşunare de clasa politică, de involuţia ţării care alungă tinerii din ţară şi de liderii care nu-şi respectă adevăratele valori. Speră să trăiască vremea când o să vină „cineva“ să ridice ţara, dar, în timp ce rosteşte gândul ăsta, devine brusc sceptic. E acel moment în care se întreabă, totuşi, dacă nu cumva ar fi putut face şi el mai mult pentru ţara lui.

 

Frăție de 20 de milioane de euro: Orban - Dragnea - Tăriceanu (Evenimentul Zilei)

Camera Deputaților a schimbat trei cuvinte din legea finanțării partidelor. În 2018, formațiunile parlamentare vor primit de la bugetul de stat mai mulți bani de buzunar decât au încasat în ultimii 10 ani la un loc.
Parlamentarii partidului condus de Ludovic Orban au votat cot la cot cu partidele aflate la putere: social democrații lui Liviu Dragnea, liberal democrații lui Călin Popescu Tăriceanu și maghiarii conduși de Kelemen Hunor.
În acest moment, partidele care au intrat în parlament și care au obținut peste 50 de consilieri județeni în alegerile locale primesc în fiecare lună o subvenție de la bugetul de stat. Acești bani pot fi cheltuiți pentru transport chirii sondaje salarii avocați. Legea prevede că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04%  din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Legea a fost modificată cu un amendament potrivit căruia suma pe care partidele o primesc de la buget  nu se va mai calcula din veniturile prevăzute în bugetul de stat, ci din produsul intern brut și pragul minim devine 0,01 la sută. 
PMP  s-a abținut, USR a votat împotrivă. 
Legea se află acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

 

Dirijorul (Gazeta Sporturilor) 

Dan Petrescu împlinește astăzi 50 de ani, iar Gazeta publică un număr festiv, de celebrare a momentului special din viața marelui campion, care a pozat pentru cititorii GSP în fastuosul decor al Teatrului Național din Cluj. 
În cele 16 pagini speciale din ziarul de astăzi găsiți:
Povești savuroase cu Dan Petrescu spuse chiar de mama lui;
Imagini ANTOLOGICE din cariera lui și nu numai: Dan Petrescu în prima zi de școală, în vacanțele copilăriei, în uniforma de locotenent sau la debutul în fotbal;
Portretul din primii ani la seniorat făcut de foștii lui colegi din Ghencea sau de la Scornicești;
INTERVIU pe 8 PAGINI cu Petrescu. Sărbătoritul zilei dezvăluie multe detalii neștiute și povestește cum a trăit momentele-cheie din cariera lui;
9 întâmplări inedite cu fostul mare internațional: de la teroarea trăită la Genoa până la cadoul bizar de la sultanul Bruneiului.
Editoriale despre SuperDan semnate de Cristian Geambașu și Alin Buzărin.

Revista presei românești - 22 decembrie 2017
309