Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD revine şi vrea ca pragul abuzului în serviciu să fie stabilit la 200.000 de euro (Gândul)

psd_revine_si_vrea_ca_pragul_abuzului_in_serviciu_sa_fie_stabilit_la_200.000_de_euro.jpg

PSD revine şi vrea ca pragul abuzului în serviciu să fie stabilit la 200.000 de euro. Propunerea legislativă este susţină de 38 de parlamentari PSD, printre care deputaţii Liviu Pleşoianu şi Andreea Cosma. Proiectul se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Sursa imaginii: 
gandul.info

Randament DNA: o condamnare în 3 ani (Jurnalul Național) - Rețeta de făcut bani a medicului Lucan (Adevărul) - "Briliant" de buzunar (Gazeta Sporturilor)

PSD revine şi vrea ca pragul abuzului în serviciu să fie stabilit la 200.000 de euro. 38 de parlamentari susţin un proiect de lege cu multe schimbări care au provocat proteste în toată România (Gândul)

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a iniţiat un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care propune ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie stabilit la 200.000 de euro. Iniţiatorii consideră că aplicarea unei sancţiuni penale pentru această infracțiune trebuie să intervină numai când fapta este săvârşită într-o formă gravă, şi anume când fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro. În acest caz se propune „ închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, potrivit textului legislativ.
De asemenea, „ Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
În proiectul legislativ mai mare şi o modificare a articolului 60 din Codul penal, care face referire la regimul închisorii. Astfel, iniţiatorul a adăugat două noi alineate:
„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu; (3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.
Rădulescu argumentează, în expunerea de motive, că modificările avute în vedere doresc armonizarea legislaţiei noastre cu practica CEDO în materie.
Propunerea legislativă este susţină de 38 de parlamentari PSD, printre care deputaţii Liviu Pleşoianu şi Andreea Cosma. Proiectul se află în dezbatere la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

Randament DNA: o condamnare în 3 ani (Jurnalul Național)

Sinteza dosarelor de răsunet, instrumentate începând cu anul 2014, dar cu precădere în 2015 și în anul electoral 2016, arată o realitate judiciară, în planul „luptei anticorupție”, extrem de intensă. În urma acestor activități derulate de procurorii DNA, nu mai puțin de 38 de parlamentari ai legislaturii trecute nu au mai apucat încă o „slujbă” la stat, dintre aceștia 17 politicieni fiind unii de vârf sau strategi ai partidelor. Pe lângă aleșii din autoritatea centrală, există numeroși primari sau șefi de consilii județene care, de asemenea, au devenit, în aceeași perioadă, ținte ale procurorilor conduși de Laura Codruța Kovesi. Trei dintre aceștia din urmă sunt, de asemenea, personaje foarte cunoscute. Această parte a bilanțului este, de altfel, singura pozitivă pentru procurori, deoarece, la capitolul rezultate, există o singură condamnare definitivă, cinci condamnări în primă instanță și trei achitări rușinoase încasate de DNA în aceste dosare. Alte cauze, care au ținut prima pagină a ziarelor, în acești ultimi trei ani, fie se află încă în prima fază a judecății, fie nici măcar nu s-au finalizat cu rechizitorii.

 

Rețeta de făcut bani a medicului Lucan (Adevărul)

Bani, bijuterii şi un jurnal despre anchetatorii săi - asta au descoperit procurorii DIICOT în casa medicului Mihai Lucan, cercetat pentru un prejudiciu de 5,1 milioane de lei în dauna Institutului pentru Transplant Renal din Cluj.
Celebrul chirurg Mihai Lucan (69 de ani), fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, este cercetat sub control judiciar într-unul din cele mai mediatizate dosare de la sfârşitul acestui an.  
Dosarul a explodat mediatic după ce procurori DIICOT au descoperit în casa lui Lucan aproape 600.000 euro, bijuterii şi arme de vânătoare. În plus, Lucan ştia despre ancheta DIICOT încă din luna iulie. Acest lucru l-a notat într-un jurnal, care a fost găsit la percheziţii, şi în care a scris că avocata lui, „Alice”, „trebuie să facă cerc protector în jurul său şi să facă un sistem relaţional în locul său cu oamenii din sistemul judiciar, precum procurori, judecători, poliţie sau SRI”. Adevărul publică și un interviu cu omul care a generat  „dosarul Lucan”:  „Am îngropat 23 de copilași care n-au putut primi un rinichi”, spune Emanuel Ungureanu, un fost colaborator al medicului, angajat ca asistent social clinician la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (ICUTR) în perioada 2002-2003. „O operație costa 15.000-20.000 de euro. Plata pentru rinichi era separată”, mai spune denunțătorul lui Lucan. El afirmă și că a făcut prima plângere în mai 2004.

"Briliant" de buzunar (Gazeta Sporturilor)

Gazeta Sporturilor revine la chioșcuri, miercuri, cu un interviu pe două pagini acordat în exclusivitate de Adrian Mutu, la două luni de când fostul atacant a fost numit manager sportiv la FRF. Ultimul intrat în echipa lui Burleanu e convins că boss-ul FRF nu are contracandidat serios în lupta pentru un nou mandat. Managerul sportiv al federației l-a periat cât a putut pe șeful său. De altfel, Mutu îl numește pe Răzvan Burleanu aproape mereu “președintele nostru”.  În plus, "Briliantul" a atacat și Generația de aur: "Poate să facă ce vrea, dar nu i se cuvine totul!".

 
Revista presei românești - 27 decembrie 2017.