
Presa românească
Deşi stă pe o creştere economică record, PSD se devorează intern (Ziarul Financiar)
tudose_dragnea.jpg

Deşi stă pe o creştere economică record, PSD se devorează intern (Ziarul Financiar)
Deşi are şansa istorică de a fi la guvernare când România înregistrează aproape cei mai buni indicatori economici, în PSD, partidul de guvernamânt, nu este linişte deloc.
Premierul Mihai Tudose, susţinut de vicepremierul Marcel Ciolacu încearcă să îşi întărească poziţia, forţând o restructurare a guvernului.
De partea cealaltă, Liviu Dragnea, liderul PSD, dar care nu poate să fie premier din motive de dosare penale, vrea să îşi reîntărească autoritatea din partid pentru a nu lăsa ca premierul Mihai Tudose să câştige teren. Tensiunile politice din PSD nu au afectat până acum economia deşi creşterea Robor şi creşterea cursului leu-euro din ultimele două luni ale anului trecut sunt puse şi pe seama incertitudinilor politice.
Deşi a câştigat autoritar alegerile parlamentare de la finalul lui 2016, PSD a pierdut treptat teren din cauza disputelor privind modificările din Justiţie şi a luptelor interne, iar acest lucru se vede în sondaje.
PSD nu îşi poate permite să mai voteze încă o dată împotriva propriului premier aşa cum a făcut Liviu Dragnea cu Sorin Grindeanu când l-au dat jos de la Guvern printr-o moţiune de cenzură, fapt nemaiîntâlnit în politică.
Dacă aceste tensiuni din PSD vor afecta Guvernul PSD-ALDE, reacţia pieţelor se va îndrepta împotriva cursului leu-euro, a dobânzilor la lei, a investiţiilor pentru că toate proiectete vor fi puse pe „hold“. Ca să obţină o creştere de 5,5%, cât este asumată în bugetul de stat pe 2018, guvernul are nevoie ca economia, consumul şi investiţiile să crească fără sincope.
Firmele de confecții se mută în Transnistria și Ucraina (România Liberă)
Majorarea salariului minim brut pe economie împinge firmele locale din industria textilă sau a confecțiilor, care au costuri ridicate ale forței de muncă, la vecinii ucrainieni sau la cei de peste Prut, unde manoperă e mult mai ieftină.
Reprezentantul Federației Patronale a Industriei Ușoare, Mihai Păsculescu, a declarat, pentru România liberă, că în ultimii trei ani salariul minim aproape s-a dublat dar că productivitatea nu a crescut în același ritm. Nu poți pune o confecționeră la două mașini. Concurența pe piața globală este foarte mare și nu vorbim doar de China, unde să coși o cămașă costă patru dolari în timp ce în Europa e patru euro, iar în Transnistria e 0,70 €. Sunt foarte multe fabrici românești, mai ales din nord-estul țării, care lucrează acum în Transnistria, Republica Moldova și Ucraina.
Protagonista scandalurilor “Revelion cu penalii” și Legile justiției, ambasadoarea Olandei a reușit în Croația să înfrângă voința a 66 % din populație (Evenimentul Zilei)
Dincolo de scandalul Revelionului petrecut în compania unor persoane cercetate penal, Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Olandei, are vocația unui diplomat care se implică în schimbările legislative în țările unde reprezintă Țara Lalelelor. În Croația, țara în care a fost ambasador înaintea României, a reușit să impună schimbarea unor legi în favoarea comunității LGBT, împotriva voinței populației.
Hagi: "E vremea schimbării! 10 idei cu care pot salva fotbalul românesc" (Gazeta Sporturilor)
Gheorghe Hagi, antrenorul român al anului 2017, vorbește pe larg, în ediția de vineri a Gazetei Sporturilor, despre situația actuală de la vârful fotbalului românesc și despre echipa națională.
Hagi (53 de ani) vrea schimbarea, deși nu e impresionat de niciunul dintre cei care au anunțat că au de gând să candideze la șefia Federației (Marcel Pușcaș, Victoraș Iacob, Cristi Balaj, Florin Prunea).
"Regele" spune că are 10 idei care pot salva fotbalul românesc, însă ar fi tentat de o funcție administrativă doar după ce va împlini 60 de ani.