Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce remanieri își „plătește” Dragnea liniștea în PSD (Evenimentul Zilei)

liviu_avram_psd_conflict_acerb_control_partid.jpg

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, în tabere diferite în PSD? (Sursa foto: site PSD)
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, în tabere diferite în PSD?
Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Protestul medicilor de familie a blocat Urgența (Adevărul) - Creșterea salariului minim brut apropie România de Ungaria. La cel net însă, românii rămân printre cel mai prost plătiți din Europa (Ziarul Financiar) - Mats Wilander a analizat-o pe Simona Halep înaintea primului Mare Șlem al anului (Gazeta Sporturilor)

 

Cu ce remanieri își „plătește” Dragnea liniștea în PSD (Evenimentul Zilei)

Conducerea lărgită a PSD discută astăzi atât eventualitatea unor remanieri guvernamentale, cât și oportunitatea convocării unui congres extraordinar, în primăvară, pentru depistarea unei prezidențiabil și operarea unor modificări ale statutului.
Potrivit surselor evz, tabăra fidelă a lui Liviu Dragnea va încerca să forțeze o serie de remanieri cu scopul de a-și extinde controlul pe plan guvernamental, în timp ce premierul Mihai Tudose, care vizează și el o serie de remanieri cu adresă, va amenința, în continuare, cu înaintarea demisiei, pentru a-l ține în șah pe liderul PSD...

 

Protestul medicilor de familie a blocat Urgența (Adevărul)

Medicii de la Ambulanţă, dar şi cei din Camerele de Gardă ale spitalelor lucrează la foc continuu. Motivul: ca să nu plătească reţetele şi consultaţiile, pacienţii nu mai apelează la medicii de familie după scandalul dintre aceştia şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Haosul din Sănătate s-a declanşat săptămâna trecută când aproximativ 25% din cei peste 11.000 de medici de familie nu şi-au prelungit contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate (CNAS). Asta înseamnă ca pacienţii care sunt pe listele lor trebuie să plătească atunci când vor o consultaţie, o trimitere sau o reţete deoarece medicilor nu le mai sunt decontate serviciile de CNAS.  Doctorii sunt nemulţumiţi că nu au un acord cu autorităţile şi acuză probleme grave în sistem, ce trebuie rezolvate. De aceea, au cerut suplimentarea fondurilor şi simplificarea sistemului. În replică, autorităţile susţin că în câteva săptămâni va fi modificată legislaţia, şi până atunci le propun bolnavilor să-şi schimbe medicul de familie sau să meargă la camera de gardă, dacă au o urgenţă.
Între timp, perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale a expirat prin decizia mai marilor de la CNAS. 

 

Creșterea salariului minim brut apropie România de Ungaria. La cel net însă, românii rămân printre cel mai prost plătiți din Europa (Ziarul Financiar)

De la 1 ianuarie 2018 România are cea mai mare creş­tere procentuală, de 31%, a salariului minim brut pe economie din Europa Centrală şi de Est, dar net, creş­terea este mult mai mică.
Cu un salariu minim brut de 413 euro (1.900 de lei) pe lună, adică 252 de euro net, România se află în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Bulgaria este pe ultimul loc cu un salariu minim net de 226 de euro pe lună.
Dacă un angajat român câştigă net 252 de euro, ca salariu minim, un salariat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, în timp ce unul din Cehia are cu 165 de euro peste nivelul de pe piaţa locală. Prin comparaţie, un salariat plonez câştigă cu 113 euro mai mult decât un român plătit cu minimul pe economie.

 

Mats Wilander a analizat-o pe Simona Halep înaintea primului Mare Șlem al anului (Gazeta Sporturilor)

Românca a devenit numărul unu mondial pe 9 octombrie 2017, împlinindu-și unul dintre marile obiective ale carierei. Al doilea este cucerirea unui trofeu de Mare Șlem. Ținte îndrăznețe, dar justificate după modul în care a crescut Simona în circuit din 2013 încoace.
Ce crede Mats Wilander, fost lider ATP și câștigător a 7 titluri majore, despre Halep și ce impresie i-a făcut când a văzut-o prima dată jucând? "Da, am crezut că Simona Halep va ajunge în Top 10", a spus el pentru Gazetă într-o conferință telefonică intermediată de Eurosport. De ce? "Pentru că este o jucătoare completă, se mișcă foarte bine și are acel spirit de luptă, care uneori e un avantaj și alteori un dezavantaj, când o acaparează și o face să fiarbă. Dar a îmbunătățit în ultima vreme și acest capitol. Mereu am crezut că e cineva care va exploda la un moment dat".
Suedezul în vârstă de 53 de ani, comentator expert Eurosport, nu o vedea însă pe româncă atât de departe, urcând pe prima treaptă a clasamentului mondial și luptând pentru trofee mari. "Sunt ușor suprins că a ajuns la nivelul cel mai înalt al jocului său, cu o deplasare incredibilă și cu mâini deosebite și cu un mental extraordinar. Sunt, de asemenea, un pic surprins că acum este printre pretendentele la un turneu de Mare Șlem, lucru pe care nu mi-l închipuiam acum patru-cinci ani. Asta dovedește cât de mult muncește și cât de mult își dorește să câștige un turneu de Grand Slam", a adăugat Wilander.
În acest context, el o caracterizează drept o jucătoare care și-a depășit limitele. 

 
Revista presei românești - 8 ianuarie 2018