
Presa românească
Baronii PSD încep să se coalizeze împotriva lui Dragnea (Adevărul)
dragnea.jpg

Baronii PSD încep să se coalizeze împotriva lui Dragnea. Cine grăbeşte sfârşitul liderului PSD (Adevărul)
Comitetul Executiv al PSD i-a adus faţă în faţă pe Liviu Dragnea şi pe Mihai Tudose, protagoniştii unui război tacit pentru putere. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că premierul Mihai Tudose a cerut o restructurare masivă a Guvernului, fără să spună ce minişitri sunt vizaţi. Sursele citate susţin că Tudose ar vrea un Guvern cu cel mult 17 ministere, în condiţiile în care Executivul numără în momentul de faţă 24 de portofolii.
Unul dintre liderii cu greutate din teritoriu care l-au susţinut pe Tudose a fost Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. Acesta este într-o relaţie rece cu Liviu Dragnea şi a trecut, strategic, în tabăra lui Mihai Tudose. De altfel, înainte de a ajunge la şedinţa PSD, Marian Oprişan a făcut un scurt popas la Guvern, acolo unde a discutat cu premierul Tudose şi cu un alt lider PSD aflat la cuţite cu Liviu Drganea: fostul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu.
Varianta unei restructurări masive propuse de Mihai Tudose va fi decisă la următorul CEX al PSD, care va avea loc pe 29 ianuarie, la Iaşi.
Un alt lider PSD cu influenţă în partid, Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, i-a reproşat lui Liviu Dragnea că a împâznit ministerele cu secretari de stat din Teleorman, în timp ce alţi lideri din teritoriu cu rezultate bune la alegeri n-au avut loc să-şi numească oameni în Guvern. În public, Bădălău şi-a îndulcit tonul, dar a trimis o săgeată către Dragnea. „Echipa Mihai Tudose-Marcel Ciolacu e o echipă extrem de bună, extrem de pragmatic“, a spus Bădălău, în condiţiile în care vicepremierul Marcel Ciolacu, plantat de Dragnea în Guvern tocmai să-l supravegheze pe Tudose, l-a trădat pe liderul PSD şi a trecut oficial de partea premierului.
Comitetul Executiv al PSD a stabilit că senatorul Ioan Deneş va prelua Ministerul Apelor, ca urmare a demisiei Doinei Pană. Deneş este de profesie subinginer mecanic.A lucrat ca electrician la căile ferate din Cluj, a fost profesor la un centru de plasament din localitatea Beclean. Din 2012 este senator de Bistriţa.
Comitetul dat pe mute (Gândul)
Jurnalistul Marian Sultănoiu rezumă ce a înţeles din acest CExN al PSD și concluzionează: „Pare că, în PSD, nimic nu se schimbă, de la CExN la CExN, în materie de leadership, deşi, înainte, toată lumea tună şi fulgeră.
Dragnea, deşi nu face mari eforturi, pare să fie de neclintit din fruntea partidului, până la prezidenţiale, când, şi dacă se alege, şi dacă nu, de plecat tot pleacă.
Tudose, deşi depune eforturi considerabile spre a-şi consolida echipa, nu dovedeşte că e capabil să facă vreun pas înainte în lupta sa cu Liviu Dragnea“.
I se spunea „Violatorul”. Cine a tăinuit secretele din spatele polițistului pedofil (Evenimentul Zilei)
Un fost jandarm, angajat de mai bine de zece ani la Brigada Rutieră a Capitalei, a fost reținut pentru pedofilie, după ce anchetatorii au obținut primele probe că a abuzat de o fetiță în vârstă de cinci ani și de un băiețel în vârstă de nouă ani.
O problemă atinsă în acest caz deosebit de grav este că polițistul a trecut de starea psihologică deși, în viziunea multora dintre specialiști, omul dovedește un comportament deviant. Ultima testare psihologică a făcut-o în 2014 și a trecut-o „cu brio”. „Modalitatea de testare actuală este la îndemâna șefilor. Adică psihologul este angajat MAI. Noi propunem schimbarea acestei modalități de testare în așa fel încât psihologul să fie subordonat Ministerului de Interne și testarea să se facă fiecărui om în parte pentru a-i observa atitudinea, comportamentul” a declarat pentru evz Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.
Ministrul de Interne a cerut șefului Poliției Române ca până mâine să comunice publicului răspunsurile la câteva întrebări:
1. Cât de serioase și riguroase a fost testările psihologice la care a fost supus acest agent,
2. Cum a fost posibil ca nimeni în atâția ani să nu sesizeze problemele acestui agent,
3. Ce calificative profesionale a obținut polițistul în ultimii ani,
4. Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazuri?
Se scumpesc gazele în plină iarnă (România Liberă)
Prețul gazelor naturale pentru populație va crește începând cu data de 10 ianuarie, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a aprobat furnizorilor o majorare a costurilor de achiziție a gazelor cu peste 8%. Asta înseamnă că factura lunară, pe o medie de consum anuală, va crește cu 4,8 lei la un consum de 700 kWh/lună (circa 66 metri cubi). Interesant este că majorarea prețului de achiziție vine înaintea termenului de expirare a celor aflate acum în vigoare și care erau valabile până la 31 martie.