
Presa românească
Trabantul de la Ministerul de Interne (Hotnews.ro)
cristi-pantazi.jpg

Trabantul de la Ministerul de Interne (Hotnews.ro)
„Incompetența, lipsa de autoritate, rea-voință și dorință de revanșă. Așa arată mandatul lui Carmen Dan în fruntea Ministerului de Interne”, notează jurnalistul Cristian Pantazi, redactor șef Hotnews.ro. „Recomandată doar de loialitatea față de Liviu Dragnea, Carmen Dan a dus ministerul în cel mai jos punct al încrederii față de polițiști. În două momente-cheie, protestele din februarie 2017 și scandalul polițistului pedofil, a încercat să se răzbune pe personaje deranjante pentru șeful sau de partid: ziariști, respectiv unul dintre cei mai respectați polițiști.
Ce a făcut Carmen Dan e de manual. La capitolul erori.
Luni, cînd toată lumea aștepta poziționarea ministrului de Interne și restabilirea încrederii în instituție, Carmen Dan s-a închis în birou și a trimis purtătorul de cuvînt să emită panseuri lipsite de efect juridic. "Sistemul este vechi, insuficient organizat și prost gestionat", a spus purtătorul de cuvînt, de parcă șefa să nu gestionase un an exact acest sistem.
Marți, ministrul Carmen Dan a ieșit din tăcere și a cerut capete. I-a cerut premierului să accepte demiterea lui Bogdan Despescu, șeful Poliției Române. Om propulsat de Petre Tobă sub privirile înțelegătoare ale lui Dacian Cioloș, Despescu a fost mereu apropiat de diverse grupări sulfuroase din minister, un personaj care a rezistat oricărei încercări de reformare a sistemului. Acum l-a văzut Carmen Dan? Acum, cînd avea nevoie de un țap ispășitor?
Ministrul nu s-a oprit aici. I-a cerut să demisioneze lui Radu Gavriș, șeful secției Omoruri, un polițist căruia a mai vrut să-i ia capul și Gabriel Oprea. Secția lui Gavris are zero dosare de crimă cu autor necunoscut, omul e extrem de respectat în Politie”... Integral pe hotnews.ro.
Cum sunt verificaţi poliţiştii? Teste psihologice vechi de peste 40 de ani, fără licenţă şi care se găsesc pe Google. 100 de exemple relevante din grila de testare (Gândul)
„Ai minţit vreodată?/ Prefer să fiu „lup” şi să-i mănânc pe alţii, decât să fiu „miel” mâncat de ceilalţi / Pentru a-mi realiza scopurile, adesea mă prefac, joc teatru”/ "Distanţa în kilometri dintre două localităţi este mai mare dacă este parcursă pe jos decât cu maşina?". Sunt doar câteva dintre „problemele” la care poliţiştii trebuie să dea un răspuns, în momentul de faţă, în cadrul testelor de personalitate periodice, despre care chiar ministrul de Interne a recunoscut că nu au licenţă. Mai mult, testele sunt vechi de peste 40 de ani şi se găsesc la o simplă căutare pe Google, cu tot cu evaluarea rezultatelor în funcţie de răspunsuri.
Pedofilul din lift reaprinde dezbaterea despre castrarea chimică (România Liberă)
În urmă cu patru ani, mai mulți parlamentari propuneau o lege controversată: castrarea chimică a violatorilor. După ce a fost aprobat tacit de Senat, proiectul de lege s-a rătăcit prin sertarele Camerei Deputaților. Proiectul nu a devenit niciodată lege, deși până și Biserica Ortodoxă Română s-a declarat atunci de acord cu inițiativa.
Inițiatorul proiectului, Marian Vasiliev, ex-senator PP-DD și, ulterior, UNPR, dar și președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse a Senatului, consideră că acum, mai mult ca oricând, o astfel de lege este necesară.
Inițiativa legislativă prevede că măsura de castrare chimică ”se aplică obligatoriu de către instanţa de judecată” şi se efectuează „în ultimele 3 luni de ispăşire a pedepsei închisorii”. Marian Vasiliev a ținut să sublinieze că este vorba despre un tratament hormonal reversibil.
Legi privind castrarea chimică a pedofililor sunt adoptate în țări precum Danemarca, Cehia, Rusia, Germania, Franța și Polonia. În 2016, Parlamentul din Indonezia a adoptat pedeapsa cu moartea pentru cei vinovați de violență sexuală împotriva minorilor.
Prima casă are o alocare de 2 mld. lei în 2018, în scădere cu 20% faţă de anul trecut. Scopul este ca băncile să acorde credite ipotecare cu produse proprii (Ziarul Financiar)
Programul Prima casă aduce în 2018 mai multe noutăți, printre care se află o scădere a dobânzilor la credite pentru construirea locuințelor, automatizarea unor procese privind evaluarea dosarelor și un nou portal online, caare va aduce trasnparență procesului de evaluare, a spus Alexandru Petrescu, preşedintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii.
240.000 de români au luat un credit imobiliar prin Prima casă din 2009 încoace.
Euroțepe (Gazeta Sporturilor)
În era Becali, FCSB a reușit 9 transferuri peste hotare la prețuri de peste 2 milioane de euro. Nici măcar un fotbalist nu a confirmat la noua sa echipă.
Stanciu e doar ultimul exemplu dintr-o listă lungă cu fotbalişti vânduți pe sume imense, care n-au convins şi au creat pagubă în bugetul celor care i-au cumpărat.
Statistica e șocantă: în perioada 2003-2018, un singur fotbalist care a fost vândut în străinătate a fost cedat mai departe de clubul care l-a cumpărat pe o sumă mai mare de bani.
Iar ultimul an în care Steaua a vândut jucători pe sume bune, fără a păcăli practic cluburile cumpărătoare, a fost acum mai bine de două decenii!