Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Balamuc în PSD (Cotidianul)

tudose_dragnea.jpg

Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea
Premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea
Sursa imaginii: 
RFI

Dragnea este dispus să sacrifice guvernarea pentru Carmen Dan (Adevărul) - Băncile au plătit în 2017 impozit pe profit de peste 640 mil. lei, maximul ultimilor şapte ani (Ziarul Financiar) - Ce mai înseamnă astăzi mitul unui poet național (Evenimentul Zilei) - Fotbalul românesc se desființează! (Gazeta Sporturilor)

Dragnea este dispus să sacrifice guvernarea pentru Carmen Dan (Adevărul)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu va accepta, la CEx-ul de luni, revocarea ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru că şi-ar pierde autoritatea în partid, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Dragnea este hotărât să supună la vot o nouă demitere a propriului premier, caz în care s-ar aştepta ca Mihai Tudose să cedeze şi să accepte condiţiile armistiţiului. Însă Tudose ar ieşi umilit.
Conducerea extinsă a PSD se reuneşte luni, de la ora 16.00, pentru a tranşa conflictul dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Cum se poziţionează cele două tabere înainte de înfruntarea finală?
 Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea va forţa demisia premierului, însă, de partea cealaltă, Mihai Tudose „nici nu se gândeşte“ să renunţe la funcţie. „Din moment ce mulţi miniştri şi-au arătat deja susţinerea publică faţă de el, nu poate să demisioneze. Este exclusă această variantă. Tudose s-a prins în joc şi va juca până la capăt“, au declarat sursele citate. Refuzul premierului îi va deschide lui Liviu Dragnea două opţiuni: să facă pace sau să trântească Guvernul Tudose, după modelul Grindeanu. Varianta dorită în acest moment de cei mai mulţi lideri PSD din teritoriu este un armistiţiu între Dragnea şi Tudose...

 

Balamuc în PSD (Cotidianul)

Cornel Nistorescu se întreabă "De cînd mănîncă o pîine albă din politică, a contrat Mihai Tudose pe cineva? Nu cumva prestațiile sale au fost la fel de monosilabice? Ce idei și ce proiecte a avut Mihai Tudose de cînd a devenit ministru și mai apoi premier? Politicește vorbind, avem de-a face cu un scandal provocat de un mare Zero, îndărătul căruia se află principalul strateg al conflictului.
Principala răspundere a promovării unui Nimeni în fruntea Guvernului îi revine lui Liviu Dragnea.
Răspunderea numirii unui premier atît de șters îi aparține în egală măsură și lui Klaus Iohannis.
Oricît i-am învîrti într-un sac sau într-o betonieră pe Dragnea, Tudose, Ciolacu, Firea și Bădălău, tot același lucru rezultă. O grămadă de mediocri și impostori!
Ce-i lipsește PSD-ului? O credință în țara din care se hrănește și din care face banii. Și un alt mod de a face politică decît cel moștenit de la Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Ion Popescu etc", Integral în Cotidianul.

 

După ofensiva guvernului PSD antibănci, băncile au plătit în 2017 impozit pe profit de peste 640 mil. lei, maximul ultimilor şapte ani (Ziarul Financiar)

Sumele mari plătite la buget au fost influenţate de profiturile mai mari, venind în contextul retoricii antibănci a guvernului. 
Sumele plătite la buget de băncile co­mer­ciale în contul impozitului pe profit au osci­lat în anii de după izbucnirea crizei economice preponderent în intervalul 200-500 milioane de lei, după ce au atins un vârf de 1,2 miliarde de lei în 2009. Nivelul impozitului pe profit plătit de bănci în 2017 a fost al treilea cel mai mare din ultimul deceniu. Băncile au plătit impozit pe profit mai mare decât anul trecut doar în doi ani: în 2008 - 701 milioane şi în 2009 - 1.227 milioane de lei.

 

Ce mai înseamnă astăzi mitul unui poet național (Evenimentul Zilei)

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 168 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu. Ocazie pentru evz să facă o trecere în revistă a ceea ce mai înseamnă astăzi mitul eminescian, îngăduită de criticul literar și eseistul contemporan paul Cernat. Găsiți în ziar un dialog despre teoria conspirației în ceea ce privește moartea poetului, despre tabloidizarea politică a imaginii sale și despre cât de reale sunt sau au fost ideile politice care l-au animat.

 

Fotbalul românesc se desființează! (Gazeta Sporturilor)

În 28 de ani, câți au trecut de la Revoluție, primele trei ligi s-au redus de la 264 de echipe la 106. Regresul a împuținat fotbaliștii cu peste 3.000 de seniori și vreo 5.000 de juniori. Scăderea continuă a produs efecte și asupra naționalei, și a echipelor de top.

 
Revista presei românești - 15 ianuarie 2018