Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sfânta indignare hipsterească anti-Iohannis (Adevărul)

calin_nicolescu.png

Jurnalistul Călin Nicolescu este redactor șef adjunct la Adevărul
Image source: 
adevarul.ro

Iohannis și-a dat jos geaca roșie la numirea celui de-al treilea premier PSD (Evenimentul Zilei) - Părinţii români susţin şcoala cu 15 mld. lei anual, bani de acasă, aproape 40% din finanţarea statului pentru educaţie (Ziarul Financiar) – Teatrul românesc aplaudat de francezi. Chris Simion și Pascal Bruckner își unesc eforturile creative în proiectul Grivița 53 (România liberă) - 
CFR devalizată de Paszkany? (Gazeta Sporturilor)

Iohannis și-a dat jos geaca roșie la numirea celui de-al treilea premier PSD (Evenimentul Zilei)

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de-a accepta propunerea alianţei PSD-ALDE, Viorica Dăncilă, pentru funcţia de premier, i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia. Ludovic Orban s-a declarat, ieri, „afectat” de decizia preşedintelui, iar USR l-a acuzat că „a avut o şansă şi a decis să o dea PSD”. Totul a culminat cu declarația unui senator PNL, Viorel Badea, care l-a făcut pe Iohannis „trădător”. Și susținătorii din mediul online l-au criticat pe președinte, pagina acestuia de Facebook înregistrând, în primele 24 de ore după anunțul de semnării lui Dăncilă, pentru conducerea Guvernului, cea mai mare scădere a numărului de susținători dintre toate paginile din mediul online. Totuși, reacțiile lipsite de logică din ultimele două zile clarifică și mai mult decizia președintelui: acesta nu avea pur și simplu cu cine să plece la luptă. 243 de parlamentari au împreună PSD și ALDE dintr-un total de 464. 

 

Sfânta indignare hipsterească anti-Iohannis (Adevărul)

Călin Nicolescu, redactor șef adjunct, analizează furtuna feisbucistă stârnită de Klaus Iohannis prin acceptarea propunerii PSD, Viorica Dăncilă, pentru funcţia de premier. 
„Comentariile luptătorilor de gherilă din spatele laptop-ului cu hidra PSD-istă au pendulat de la „blat ordinar“ până la „leneş egoist“. 
În viziunea chibiţilor de politică, Iohannis avea obligaţia să facă ceva, orice, ca să le ia guvernarea oamenilor lui Dragnea. În slujba binelui, preşedintele avea dreptul să încalce legile, Constituţia şi chiar voinţa populară! Şi nu exagerez, pentru că tocmai asta uită aceşti războinici on-line: că bătălia s-a purtat cu un an şi ceva în urmă, la vot, şi ei nu s-au prezentat pe câmpul de luptă.
Dar nu contează, Iohannis e de vină! Şi, mai mult, ca să-l pedepsim, data viitoare n-o să ne mai prezentăm nici la bătălia pentru fotoliul prezidenţial, ca să-l lăsăm fără! Ce contează că în felul ăsta deschidem calea celor aproximativ 3 milioane de alegători ai PSD (bazinul lor electoral constant în ultimii 15-20 de ani, conform tuturor statisticilor) să îşi impună un candidat şi la Cotroceni?! Gândul că-l pedepsim pe Iohannis depăşeşte orice dor de normalitate!”. Comentariul integral este în ziarul Adevărul, atât în ediția online cât și în ediția tipărită.

 

Părinţii români susţin şcoala cu 15 mld. lei anual, bani de acasă, aproape 40% din finanţarea statului pentru educaţie (Ziarul Financiar)

Părinţii români rotunjesc cu bani de acasă cheltuielile în Educaţie echivalent a 39% din cheltuielile totale ale statului cu educaţia, relevă date ale Comisiei Europene furnizate la cererea Ziarului Financiar. Este cel mai mare procent din UE, media la nivelul Uniunii fiind de 12,9%.
Subfinanţarea sistemului de educaţie îi obligă pe părinţii români să bage adânc mâna în buzunar, dacă vor pentru copiii lor o şcoală văruită, să stea în bănci funcţionale, să aibă cretă şi butere la tablă sau toalete curate.
„România cheltuieşte de departe cel mai puţin ca pondere din PIB şi din cheltuiala publică pe educaţie, iar familiile simt nevoia să suplinească lipsa de preocupare a statului pentru educaţie de calitate investind bani privaţi“, spune Măriuca Talpeş , liderul grupului pentru educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. 

 

Teatrul românesc aplaudat de francezi. Chris Simion și Pascal Bruckner își unesc eforturile creative în proiectul Grivița 53 (România liberă)

Grivița 53, proiect de teatru independent al regizoarei Chris Simion, a fost premiat la Marsillia, la cea mai prestigioasă competiție internațională pentru arhitectură și design sustenabil. Teatrul pe care urmează să-l construiască începând din luna aprilie are deja un mic repertoriu, la care se adaugă două piese scrise special de eseistul francez Pascal Bruckner, de 18 ani prieten al regizoarei și, la rândul său, partener activ în proiect.

CFR devalizată de Paszkany? (Gazeta Sporturilor)

Fostul patron al clujenilor este suspectat de procurori de evaziune fiscală și delapidare. Gazeta publică schema prin care o firmă din Cipru, înființată de Arpad Paszkany, a primit de la CFR Cluj 10 milioane de euro pentru consultanță sportivă și asistență la transferurile lui Culio, pereira, Dubarbier și Lacina Traore.

Revista presei românești - 19 ianuarie 2018.
1481