Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curaj, PSD! Eşti singurul partid capabil să provoace alegeri anticipate (Adevărul)

proteste_in_oglinda.jpg

Starea naţiei nu s-a schimbat semnificativ într-un an, deci strategia PSD este greşită.
Sursa imaginii: 
Adevărul. Colaj: Viorel Miu

Ultimele schiţe pentru al treilea guvern PSD dintr-un singur an. Numele de pe lista miniştrilor, la votul CEx de luni (Gândul) - Un jurnalist bulgar vorbeşte despre ce înseamnă o preşedinţie de succes a Consiliului UE şi cum afectează aceasta omul de pe stradă (Ziarul Financiar) - Liga 1 a ieșit din criză (Gazeta Sporturilor)

Ultimele schiţe pentru al treilea guvern PSD dintr-un singur an. Numele de pe lista miniştrilor, la votul CEx de luni (Gândul)

Comitetul Naţional al PSD se va reuni, luni după-amiază, pentru a decide componenţa Guvernului Dăncilă, urmând ca Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară şi să se pronunţe prin vot asupra învestirii noului Executiv şi adoptării programului de guvernare în 29 ianuarie. Guvernul Dăncilă va fi al treilea guvern al PSD într-un singur an.
Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.
Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. La ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcţie fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat şi numele deputatului PSD Sorin Bota. O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romaşcanu. Şi la ministerul Sănătăţii ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, şi preşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. La ministerul Educaţiei, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu.

 

Curaj, PSD! Eşti singurul partid capabil să provoace alegeri anticipate (Adevărul)

„Ecaterina Andronescu este un monument de nesimţire când spune că protestele de stradă prejudiciază imaginea României, că pot da senzaţia de ţară neguvernabilă. Cum poate să spună aşa ceva reprezentantul unei majorităţi care şi-a schimbat trei guverne într-un singur an? Nu ştiu dacă doamna e ruptă total de realitate sau doar recită sloganuri de la partid”.
Ziaristul Liviu Avram contabilizează în articol de câte ori a înşelat PSD încrederea românilor pe parcursul unui an.
„Înşelăciune a fost în ziua de 18 ianuarie anul trecut, când Guvernul Grindeanu avea pregătite două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea şi alta privind dezincriminarea unor infracţiuni specifice politicienilor. Este irelevant că ordonanţele n-au mai fost adoptate la intervenţia preşedintelui Iohannis, importantă pentru opinia publică a fost intenţia.
Înşelăciune a fost pe 31 ianuarie anul trecut, când Guvernul a adoptat Ordonanţa 13.
Înşelăciune a fost pe 23 august, când Tudorel Toader a anunţat, printre altele, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei. 
Înşelăciune a fost şi valul de amendamente la codurile penale, depuse în decembrie anul trecut sub pretextul implementării unei directive europene, şi care tind să transforme România într-un paradis penal. Încă nu ştim ce soartă vor avea acestea, dar acest lucru este deja irelevant: le-am aflat intenţia.
Dacă punem pe listă nu doar înşelăciunile din zona Justiţiei, cum sunt cele de mai sus, ci şi pe cele „pe parte economică” - majorarea salarială doar pe hârtie prin mutarea contribuţiilor, atacul la pensiile private, supraacciza la carburanţi, urgia fiscală – putem lesne constata că înşelătoria de acest tip a devenit, în ultimul an, un mod de guvernare. Or, asta nu poate dura la nesfârşit”.
Liviu Avram îndeamnă PSD „să scoată din sertarele domnului Dragnea agenda ascunsă, să şi-o asume făţiş, să o aştearnă într-un program electoral şi să convoace, prin propria sa voinţă, alegeri anticipate. Căci într-o democraţie, alegerile anticipate nu sunt, în sine, o criză, ci tocmai instrumentul suprem de a detensiona o criză”. 

 

Un jurnalist bulgar vorbeşte despre ce înseamnă o preşedinţie de succes a Consiliului UE şi cum afectează aceasta omul de pe stradă (Ziarul Financiar)

Bulgaria, percepută ca ţara cea mai săracă şi coruptă din UE, a preluat la începutul anului pre­şedinţia prin rotaţie a Consi­liului Uniunii Europene. Pen­tru un astfel de rol, care durează şase luni, este ne­vo­ie de un efort logistic şi financiar enorm. Despre cum s-a pregătit Bulgaria pentru preşedinţia UE, ce aşteptări au bulgarii şi despre alte pro­bleme din această ţară, cum ar fi libertatea presei, vorbeşte, pentru Ziarul Fi­nan­ciar, Nevena Kras­teva, redactor-şef la SeeNews, o platformă de ştiri care acoperă sud-estul Eu­ropei. România va deţine şi ea pre­şedinţia UE, în perioada ianuarie-iunie 2019.
Preşedinţia Bulgariei se va concentra pe patru domenii cheie - viitorul Europei şi al tinerilor, securitatea şi stabilitatea, economia digitală şi progresul integrării în UE a Balcanilor de Vest. Dintre acestea, cea din urmă se află cel mai sus pe agenda guvernului.

 

Liga 1 a ieșit din criză (Gazeta Sporturilor)

Candidatele la titlu au spart pușculița în acest sezon: 14 milioane de euro băgați în transferuri, cât în ultimii 3ani la un loc.

 
Revista presei românești - 22 ianuarie 2018