Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Dăncilă, la testul Parlamentului. Pe câte voturi se bazează PSD-ALDE (Gândul)

dancila.jpg

Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi.
Sursa imaginii: 
gandul.info

Programul Guvernului Dăncilă a intrat la apă (Adevărul) - Academicianul Răzvan Theodorescu critică dur numirea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației: „Dezastru! Iar solidaritatea rectorilor este  deplorabilă!” (Evenimentul Zilei) - Ce vrea Guvernul Dăncilă? (Cotidianul)

Programul Guvernului Dăncilă a intrat la apă (Adevărul)

Guvernul Dăncilă, format din 28 de persoane şi  care va fi votat luni în Parlament, a venit cu numeroase noutăţi, atât în ceea ce priveşte echipa de la Palatul Victoria, dar şi pe partea de program de guvernare.
Vicepremierii şi miniştrii noi sunt: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice), Viorel Ştefan  (vicepremier fără portofoliu), Dănuţ Andruşcă (Economie), Sorina Pintea (Sănătate),  Eugen Teodorovici ( Finanţe), Valentin Popa (Educaţie), Anton Anton (Energie), George Ivaşcu ( Cultură), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Bogdan Trif (Turism), Ioana Bran (Tineret şi Sport), Natalia Intotero  (Românii de pretutindeni), Ioan Deneş (Ape şi Păduri), Radu Oprea – (MM-uri ), Bogdan Cojocaru (Comunicaţii) şi Nicolae Burnete (Cercetare). Bogdan Oprea, propus pentru IMM-uri, este singurul ministru care are probleme cu Justiţia, acesta fiind trimis în judecată pentru evaziune fiscală în 2016, dar Curtea Supremă a retrimis dosarul procurorilor.
În ceea ce priveşte programul de guvernare, PSD şi aliatul ALDE au omis sau nu mai vor să-şi respecte o parte dintre promisiunile din primul program de guvernare, în baza căruia au câştigat alegerile.  Una dintre cele mai mari diferenţe faţă de ceea ce promitea PSD şi ALDE în urmă cu un an are legătură cu domeniul sănătăţii unde anunţau salarii mai mari. Singurul lucru care mai e amintit e 0% impozit pentru medici, dar de la 1 ianuarie 2019.
În ceea ce priveşte sistemul judiciar, social-democraţii vor să aplice „aceleaşi principii descrise la mediul de afaceri“, mai exact o „restartare”, un „moment de reînceput înaintea intrării în anul centenar“. 
„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi jurişti ai PSD pentru detalierea acestui punct, cum este cazul lui Robert Cazanciuc, preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, sau Oana Florea, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Iniţial, aceştia au declarat nu ştiu exact formulările din noul program de guvernare pe Justiţie. Ulterior, Florea a revenit cu explicaţii, precizând că ar fi vorba de respectarea unor principii precum echitatea, transparenţa, simplificarea legislaţiei.
În schimb, o noutate pentru priorităţile Guvernului Dăncilă ar fi „continuarea luptei cu statul paralel“, enunţată verbal insistent de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, cu toate că în program nu se aminteşte deloc de această luptă a PSD şi ALDE.

 

Academicianul Răzvan Theodorescu critică dur numirea lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației: „Dezastru! Iar solidaritatea rectorilor este  deplorabilă!” (Evenimentul Zilei)

După Liviu Pop, celebru pentru greșelile de exprimare, în frunte educației românești a fost propus Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava. Personajul scos la lumină de PSD a șocat deja opinia publică prin discursuri deformate de un limbaj propriu unui analfabet.
Filmulețele în care Valentin Popa își etalează impardonabilele erori de exprimare, garnisite cu cuvinte stâlcite și dezacorduri gramaticale dezarmante, au încins, de câteva zile internetul.
„O fi un om cumsecade, poate este și un bun administrator, dar în fruntea Educației trebuie să fie o persoană educată”, a spus - pentru Evenimentul Zilei - Răzvan Theodorescu, fost rector și fost ministru al Culturii. Academicianul Theodorescu a atras atenția și asupra scrisorii prin care 30 de rectori (45, între timp - n.red) sprijină  nominalizarea lui Popa. Această solidaritate este de-plo-ra-bi-lă. Am fost și eu rector. Această funcție implică, pe lângă o imensă responsabilitate, un soi de noblețe intelectuală. Nu înțeleg cum poate fi rector - nu mai spun ministru - un om care se exprimă în acest mod.

 

Ce vrea Guvernul Dăncilă? (Cotidianul)

„Ar trebui să ne aşteptăm la îmbunătățiri în cîteva domenii care scîrțîie rău. Întîi de toate, ne gîndim la Educație şi la Sănătate. Sunt cele mai oropsite. Doamna Dăncilă nu poate fenta îmbunătățiri spectaculoase în aceste domenii. Biografia sa nu include nici o reformă serioasă şi nici o restructurare a unui domeniu. Dînsa este expert în microfon şi în vorbe sonore. Să presupunem că face protocolul de rigoare şi dă îmbunătățirile pe mîna unor oameni care se pricep. Sănătatea şi Educația au intrat pe mîna a doi specialişti care au intrat cu stîngul în scenă”... Integral în Cotidianul

 

Guvernul Dăncilă, la testul Parlamentului. Pe câte voturi se bazează PSD-ALDE. Dragnea: „Tot timpul sunt emoţionat”. Orban: „Dacă PSD vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia” (Gândul)

Parlamentarii au fost convocaţi, luni, în sesiune extraordinară, pentru a da votul de învestitură guvernului Viorica Dăncilă, al treilea Cabinet PSD-ALDE din ultimul an. PNL a anunţat că va vota împotriva guvernului, iar UDMR va decide luni cum se va poziţiona. Liberalii şi udemeriştii au criticat programul de Guvernare, despre care Kelemen a spus că e scris „între două beri”, Iar Orban că a fost redactat „la beţie”.
Membrii conducerilor celor două Camere ale Parlamentului au decis ca audierile miniştrilor guvernului condus de Viorica Dăncilă să se desfăşoare luni, între orele 8.00-14.00, urmând ca până seara să fie dat şi votul de învestitură.
Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi. PSD şi ALDE au împreună 243 de parlamentari, cu zece peste minimun necesar învestirii noului Cabinet. 

 
Revista presei românești din 29 ianuarie 2018