Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, mesaj dur către PSD-ALDE, la jurământul miniştrilor (Gândul)

iohaniis.jpg

„Sper să înceteze această ţopăială guvernamentală. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat!”, a spus preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului noilor miniştri PSD-ALDE
Image source: 
gandul.info

Parlamentul a tăiat „pamblica” Guvernului Dăncilă (Adevărul) - Cum arată capitalul privat românesc: românii domină în construcţii, restaurante, transport, agricultură şi sănătate. Străinii au 70% din industrie şi 50% din businessul total din România (Ziarul Financiar) - Povestea românului care a traversat Atlanticul într-o barcă (România Liberă)

Iohannis, mesaj dur către PSD-ALDE, la jurământul miniştrilor. „Sper să înceteze această ţopăială guvernamentală. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat!” (Gândul)

După ce la nominalizarea Vioricăi Dăncilă a spus că dă o nouă şansă PSD, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la ceremonia de depunere a jurământului noilor miniştri, un mesaj extrem de dur la adresa PSD-ALDE, susţinând că aceştia trebuie să înceteze cu „ţopăiala guvernamentală" şi să ţină cont de semnalul românilor care au ieşit în stradă în semn de protest faţă de modificarea Legilor justiţiei „Există o linie roşie pe care guvernanţii şi decidenţii majorităţii nu au voie să o depăşească. Afectarea independenţei justiţiei este de neacceptat!”
Preşedintele a avertizat că nu există până acum progrese notabile nici în sănătate, nici în educaţie, iar în cazul infrastructurii marile proiecte „impresionează prin absenţă".
Iohannis a avut critici pe linie la adresa coaliţiei de guvernare şi a adus în discuţie şi domeniul fiscal, acolo unde schimbările au bulversat atât populaţia, cât şi mediul de afaceri şi că, în loc ca lucrurile să fie simplificate, s-a ajuns la probleme care pot aduce instabilitate financiară şi dezechilibre economice majore.

 

Parlamentul a tăiat „pamblica” Guvernului Dăncilă (Adevărul)

Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă a primit mai multe voturi decât Executivul Tudose, în condiţiile în care coaliţia PSD-ALDE a fost sprijinită de UDMR şi de câţiva deputaţi ai minorităţilor naţionale. Opoziţia a desfiinţat, din vorbe, Puterea.
După ce emoţiile votului de învestitură s-au rispit, noul premier, Viorica Dăncilă, s-a pozat în sala de plen cu mai multe femei din PSD. La un moment dat, doamnele l-au invitat în mijlocul lor pe Liviu Dragnea. Au zâmbit, au făcut mai multe fotografii, apoi au ieşit pe hol, unde erau aşteptaţi de jurnalişti, care au mai stricat puţin din buna dispoziţie afişată de Viorica Dăncilă. „Garantaţi că nu veţi da ordonanţă de urgenţă în domeniul Justiţiei?“,  a întrebat un reporter. „De ce mă întrebaţi acum? Intrăm în detalii“, a ocolit răspunsul Viorica Dăncilă. „În cât timp veţi fi schimbată de Liviu Dragnea?“, a întrebat alt jurnalist. „Mi-am propus să duc acest mandat trei ani de zile, nu pot să vorbesc despre o înlocuire“, a răspuns, diplomat, noul premier. 

 

Cum arată capitalul privat românesc: românii domină în construcţii, restaurante, transport, agricultură şi sănătate. Străinii au 70% din industrie şi 50% din businessul total din România (Ziarul Financiar)

Companiile private româneşti au ajuns la 46% cotă de piaţă în economie în 2016, în scădere cu 1% faţă de anul anterior. Firmele străine au ajuns la 50%, arată studiul  Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF în colaborare cu PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România. 
Companiile private româneşti au ajuns la o cifră de afaceri de 571 mld. lei în 2016, în creştere cu 4% faţă de 2015, dar compa­niile străine au crescut cu 5%, până la o cifră de afaceri de 609 mld. lei, arată datele studiului.
Firmele româneşti domină sectorul de con­strucţii, cu peste 70% pondere, restau­ran­tele şi hotelurile – cu peste 80%, agricultura – peste 80%, servicii de sănătate – 74%, trans­porturi  - 66%, industria alimentară - 60%.
Firmele străine domină rafinarea ţiţeiului – pondere de 97%, industria de automobile – 96%, fabricarea echipamentelor electrice – 84%, telecomunicaţii – 84%, industria metalur­gică - 81%, fabricarea de băuturi – 81% şi fa­bricarea de maşini şi utilaje – 80%.
În general firmele străine domină în activitatea de fabricare/industrie. Firmele româneşti sunt majoritare doar în industria alimentară şi fabricarea de mobilă (58%).

 

Povestea românului care a traversat Atlanticul într-o barcă (România Liberă)

Dorel Nacou a parcurs 4.801,27 de mile marine, adică 8.891 de kilometri, în mai mult de 41 de zile, singur într-un velier de 6,5 metri lungime. Regulile cursei au fost foarte stricte: fără motor pe bărci, fără telefon. Condițiile au fost, de asemenea, dure. A dormit încovoiat, într-un colț al bărcii, a mâncat conserve și s-a spălat într-o găleată.

Revista presei românești din 30 ianuarie 2018