Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum îi condamnă statul la moarte pe bolnavii de cancer (Adevărul)

scrisoare_miriam.jpg

Jurnalista Miriam Eugenia Soare a găsit o clinică în Hamburg care îşi asumă tratarea ei
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Cu un salariu mediu de peste 1.000 de euro brut pe lună, dar cu instabilitate legislativă, România riscă să devină o ţară cu forţă de muncă nejustificat de scumpă (Ziarul Financiar) - Radiografia unei bombe cu ceas. Dezastrul de la RADET (România Liberă) - Pe mâinile cui rămâne FCSB? (Gazeta Sporturilor)

Cum îi condamnă statul la moarte pe bolnavii de cancer (Adevărul)

Mărturia cutremurătoare a jurnalistei Miriam Eugenia Soare care a detaliat chinul cumplit la care a supus-o sistemul de sănătate din România de când a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer, arată, din nou, că sistemul de sănătate românesc nu e în sprijinul pacientului ci parcă împotriva acestuia. Cel puţin aşa susţin specialiştii, menţionând că jurnalista este doar unul din zecile de mii de bolnavi de cancer nevoiţi să dea piept zilnic cu sistemul sanitar de la noi. 
Într-o scrisoare care a devenit virală pe reţetele de socializare, Miriam Soare mărturiseşte cum a fost diagnosticată greşit şi cum a primit un tratament care a agravat forma agresivă de cancer de sân de care suferă. Femeia vorbeşte şi despre birocraţia excesivă pe care nu a reuşit să o învingă, având în vedere că o parte din operaţii le-a făcut în sistemul privat, pe banii proprii, atunci când listele de aşteptare din sistemul de stat erau foarte lungi. 
„Am 54 de ani şi statul român, prin legile lui absurde şi abuzive, mă condamnă la moarte, când pentru suma de doar nouă mii de euro, bani cu care ministerul condus de dumneavoastră cumpără doar pixuri, eu sunt lăsată să mor”, notează jurnalista într-o scrisoare deschisă adresată noului ministru al sănătății: „DOAMNĂ MINISTRU, NU MĂ LĂSAŢI SĂ MOR!”
Însă nu doar listele lungi de aşteptare sunt o problemă stringentă în sistemul de stat. Inclusiv formularul E 112, prin care se poate face tratament în străinătate, se obţine cu mare greutate. În România este esenţial ca formularul să fie obţinut într-un spital universitar de stat.
Medicamentele lipsesc în oncologie, iar pacienţii sunt nevoiţi să facă rost de ele din străinătate, fiind puşi în situaţia de a cumpăra chiar şi produse contrafăcute. 

 

Cu un salariu mediu de peste 1.000 de euro brut pe lună, dar cu instabilitate legislativă, România riscă să devină o ţară cu forţă de muncă nejustificat de scumpă (Ziarul Financiar)

Guvernul condus de Viorica Dăncilă pariază pe un salariu mediu de peste 1.000 de euro brut (715 euro net) în 2020, în contextul în care angajaţii români ar urma să primească creşteri salariale de 8 - 10% pe an în următorii trei ani. În prezent, salariul mediu pe economie este de circa 720 de euro brut (517 euro net), iar specialiştii spun că majorările de salarii din anii următori sunt benefice câtă vreme şi economia beneficiază de investiţii şi de un climat stabil, spun specialiştii.
„Salariul mediu pe economie este o reflecţie a mersului economiei şi a creşterii economice. Dacă şi economia, şi salariile, cresc în acelaşi ritm, atunci este minunat. Doar că, în condiţiile noilor reglementări fiscale care îngreunează tot ce înseamnă mediul de business, de la antreprenori la corporaţii, atragerea de noi investiţii este dificilă. Riscăm să ajungem ţară cu o forţă de muncă nejustificat de scumpă şi să intrăm în colaps, pentru că dacă nu ai business, de unde să plăteşti asemenea salarii”, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi de HR Consulteam.

 

Radiografia unei bombe cu ceas. Dezastrul de la RADET (România Liberă)

Accidentul teribil de luni de la RADET, în urma căruia doi angajați ai regiei și-au pierdut viața, repune pe tapet problemele uriașe pe care le are sistemul centralizat de termoficare din Capitală. Drama este rezultatul unui lung șir de decizii administrative, care au adus RADET București în pragul colapsului, cu o rețea care pârâie din încheieturi, în condițiile în care peste 80% din conductele de transport al căldurii sunt mai vechi de 20 de ani. Un centralizator al evenimentelor apărute și remediate arată că nu mai în primele opt luni ale anului trecut, în rețeaua de termoficare au avut loc 5.058 de evenimente, dintre care avarii 1.819. 

 

Pe mâinile cui rămâne FCSB? (Gazeta Sporturilor)

FCSB l-a cedat ieri pe Niţă la Sparta Praga şi cu doar două zile înainte de primul meci oficial al sezonului are o dilemă majoră: să meargă pe mâna lui Andrei Vlad, portar de numai 18 ani, sau să caute să cumpere în regim de urgenţă un goalkeeper cu experienţă?
Ziarul a stat ieri de vorbă cu 5 foşti mari portari din istoria clubului roş-albastru: Helmuth Duckadam, Vasile Iordache, Ţeţe Moraru, Bogdan Stelea şi Dumitru Stângaciu. Împreună adună nu mai puţin de 30 de trofee exclusiv cu Steaua, la care se adaugă peste 160 de selecţii în naţionala României.

 
Revista presei românești din 1 februarie 2018