Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Microsoft: Șapte MINIȘTRI au scăpat fiindcă DNA nu și-a dat seama că faptele sunt prescrise. Prejudiciul e 67.000.000 dolari (Evenimentul Zilei)

storage-1209059_960_720.jpg

BOMBĂ în Dosarul Microsoft! Șapte MINIȘTRI au scăpat fiindcă DNA nu și-a dat seama că faptele sunt prescrise. Prejudiciul e 67.000.000 dolari.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Profesorii şi grefierii pregătesc terenul pentru grevă, reclamând că au fost păcăliţi cu salariile promise (Adevărul) - Ce schimbări se pregătesc pentru serviciile secrete (România Libere) - Băiatul fără amintiri (Gazeta Sporturilor)

BOMBĂ în Dosarul Microsoft! Șapte MINIȘTRI au scăpat fiindcă DNA nu și-a dat seama că faptele sunt prescrise. Prejudiciul e 67.000.000 dolari (Evenimentul Zilei)

Potrivit unui comunicat al DNA , cauza a fost clasată pe motiv că faptele au fost prescrise în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, al Silviei Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister şi în cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 - 2005.
"Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani" de la data ultimei acțiuni (adoptarea Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004) și nu de la data producerii prejudiciului. 
Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu în dosarul Microsoft. Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.
Pe de altă parte, oamenii de afaceri Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani.
În acest dosar, prejudiciu este de 67 de milioane de dolari, susțin procurorii.
Dosarul Microsoft a fost instrumentat de procurorii Mihaela Moraru Iorga și Mrius Vartic, confirmat de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.  

 

Profesorii şi grefierii pregătesc terenul pentru grevă, reclamând că au fost păcăliţi cu salariile promise (Adevărul)

Sindicaliştii din Educaţie îi acuză pe guvernanţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care şi le-au asumat anul trecut şi ameninţă cu greva generală. În aceeaşi situaţie sunt şi grefierii, care reclamă că le scad salariile. Poliţiştii se pare că sunt cei mai răsfăţaţi, aceştia fiind anunţaţi că vor primi mai multe sporuri

 

Ce schimbări se pregătesc pentru serviciile secrete (România Libere)

Majoritatea PSD-ALDE vrea să modifice o serie de acte normative care vizează funcționarea SPP, SRI sau SIE. Elementul comun este creșterea controlului Parlamentului și Guvernului, instituții dominate de PSD.
Preocuparea PSD pentru serviciile secrete este mai veche, dar subiectul a fost resuscitat după ce Dragnea l-a acuzat pe șeful SPP, Lucian Pahonțu,  că s-ar fi implicat în jocuri politice. Potrivit lui Dragnea, Pahonțu i-ar fi promis vicepremierului Paul Stanescu șefia PSD, pentru că ”Dragnea va fi executat până în martie”. Paul Stănescu, la rândul său, a confirmat acuzațiile lui Dragnea.
În acest context, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), a lansat ideea ca SPP să treacă din subordinea șefului statului în cea a Ministerului de Interne.
În plus, Tăriceanu, a anunţat că, în următoarele două săptămâni, parlamentarii ALDE vor definitiva proiectul de lege privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă şi cel privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale Unice de Interceptări, acte normative care vor fi depuse la Parlament.

 

Băiatul fără amintiri (Gazeta Sporturilor)

În primul interviu după semnarea contractului cu Sparta Praga, Florin Niță (30 de ani) și-a refăcut pentru cititorii Gazetei Sporturilor răvășitoarea poveste a vieții.
Portarul crescut în Ferentari, care și-a pierdut prematur părinții și a trebuit să muncească într-o fabrică de cozonaci pentru a-și asigura existența, nu și-a putut stăpâni emoțiile în timpul dialogului cu reporterii GSP. 
"Asta e singura mea fotografie din copilărie. Altele nu am", a spus Niță, după care a izbucnit în plâns.