Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD, stângaaa-mprejur! (Cotidianul)

stelian_tanase.jpg

Politologul Stelian Tănase

Cine pierde şi cine câştigă din revoluţia fiscală: de la scăderi salariale nete de 3.400 de lei la plus de 800 de lei (Adevărul) - Războiul PSD - SPP escaladează în Parlament (Evenimentul Zilei) -Comisia Naţională de Prognoză ridică miza: economia va creşte în 2018 cu 6,1% pe baza investiţiilor (Ziarul Financiar) -  Lupescu: „Nu mi-e teamă s-o iau de la zero” (Gazeta Sporturilor)

Cine pierde şi cine câştigă din revoluţia fiscală: de la scăderi salariale nete de 3.400 de lei la plus de 800 de lei (Adevărul)

Luna februarie vine cu decontul „ţopăielii fiscale” a guvernării, urmând ca oamenii să primească salariile pentru luna ianuarie. Cei mai mari pierzători sunt programatorii şi persoanele cu handicap, ale căror salarii scad cu 7%. Ei fiind scutiţi de impozit, Guvernul nu a găsit o soluţie pentru a compensa majorarea contribuţiilor sociale. Pierzători mai sunt şi circa 3% din bugetari, cea mai abruptă scădere salarială netă fiind de 3.411 lei. În schimb, câştigătorii sunt guvernanţii, deputaţii înşişi beneficiind de o majorare a lefurilor de 800 lei net.
Totodată, şi salariile a peste 2 milioane de angajaţi din mediul privat ar putea scădea, estimează preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. El susţine că pentru aceşti angajaţi nu au fost încă înregistrate acte adiţionale privind majorarea salariilor brute astfel încât să fie inclusă mutarea contribuţiilor sociale. Cu toate acestea, în cazul lor angajatorii ar putea apela la prime sau alte măsuri pentru a compensa şi a păstra netul angajaţilor.

 

Războiul PSD - SPP escaladează în Parlament (Evenimentul Zilei)

Social democrații sunt așteptați să prezinte săptămâna viitoare în Senat „dovezile concrete” care le susțin acuzațiile la adresa Serviciului de Protecție și Pază.
Președintele Comisiei senatoriale pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională, Marcel Vela (PNL) a anunțat ieri că  „pentru a închide un subiect delicat și fierbinte” a decis să invite o serie de oficial PSD la lucrările Comisiei pentru a lămuri două aspecte: declarațiile critice apărut în spațiul public la adresa directorului SPP Lucian Pahonțu, și decizia membrilor Guvernului de a renunța la protecția serviciului secret specializat în paza demnitarilor. 
Vela i-a nominalizat pe președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, viceprim-ministrul Paul Stănescu și premierul Viorica Dăncilă. În funcție de probele pe care PSD-iștii le vor prezenta în comisia de Apărare a Senatului, directorul SPP „ar putea”  să ofere un punct de vedere oficial.

 

PSD, stângaaa-mprejur! (Cotidianul)

Politologul Stelian Tănase se întreabă dacă „în PSD mai există azi ­social-democrați? Sau rămân inodori și incolori ideologic? Partidul a deviat de la linia sa social-democrată. 
PSD nu mai pare interesat de apartenența noastră la UE și NATO. Privește spre Rusia, dar și spre Ungaria și Polonia, spre Turcia. Amintesc că linia proeuropeană imprimată de Năstase a fost păstrată de următorii lideri, Geoană și Ponta. PSD a devenit în 2017 un partid eurosceptic? Întreb, pentru că liderii lui de azi sunt vădit nemulțumiți de valorile promovate de Bruxelles – valori la care totuși România a achiesat ferm în 2007. Din partidul de acum 15 ani (social-democrat cu pretenții europene, modern) nu a mai rămas azi mare lucru. PSD a devenit pas cu pas un partid populist sub mâna autoritaristă a lui Dragnea, pe măsură ce nivelul de educație al liderilor PSD a scăzut vizibil. Au ajuns la vârf oameni fără pregătire, figuranți politici, fără viziune, semidocți, inși fără anvergura politică necesară pentru a conduce o țară europeană în secolul XXI.
Rămâne chestiunea – cine ocupă de acum încolo locul ideologic părăsit de PSD? Sunt mai multe scenarii.
1. Un puci intern răstoarnă actuala conducere și noii lideri duc PSD pe linia social-democrată, proeuropeană din anii 2000.
2. PSD se sparge (cu sau fără un congres) și apare pe lângă PSD-ul de azi, populist, un partid de social-democrat.
3. Stângiștii care rătăcesc prin diverse medii (universități, FB, cafenele, redacții) se vor coaliza pentru a organiza un partid?”

 

Un semnal puternic pentru companii. Comisia Naţională de Prognoză ridică miza: economia va creşte în 2018 cu 6,1% pe baza investiţiilor (Ziarul Financiar)

Comisia Naţională de Prognoză a majorat prognoza de creştere economică pentru 2018 la 6,1%, cu o inversare de roluri între consum şi investiţii. 
Economiștii sunt sceptici că economia mai poate atinge performanța de anul trecut – cu o creștere de șapte la sută, cel mai probabil. Dar ei mai cred că o creștere economică de 4-5 % anul acesta este pe deplin posibilă, ceea ce ar fi oricum un succes.

 

„Nu mi-e teamă s-o iau de la zero” (Gazeta Sporturilor)

Interviu exclusiv cu Ionuț Lupescu, care nu exclude să renunțe la postul de la UEFA pentru a încerca să-l detroneze pe Răzvan Burleanu. Lupescu povestește și cum l-a ignorat șeful FRF la tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor. 
Alegerile pentru șefia Federației Române de Fottbal sunt programate pentru 18 aprilie.

Revista presei românești - 6 februarie 2018