Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fluturaș, nu mai ai aripioare (Republica)

lia-olguta-vasilescu-conferinta.jpg

Ministrul Olguța Vasilescu face presiune cu mijloacele de care dispune pentru ca sectorul privat să crească salariile.
Ministrul Olguța Vasilescu face presiune cu mijloacele de care dispune pentru ca sectorul privat să crească salariile.
Sursa imaginii: 
captură tv

Amenzi mărite pentru participanţii la proteste (Adevărul) - Bilanțul Gărzii de Coastă pe 2017. Aproape 700 de migranți ilegali prinși la Marea Neagră ( România Liberă) - Bulgarii au încă din 2015 metrou la aeroport, făcut cu bani din fonduri europene (Ziarul Financiar)

Fluturaș, nu mai ai aripioare (Republica)

"Dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i! La asta se rezumă conferința de marți a doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, în care preț de aproape o oră a turnat în capul publicului telespectator cifre, legi, procente și paragrafe, în încercarea de a demonstra că scăderea înseamnă creștere.
Toată șarada PSD pornește de la o minciună de campanie, rostogolită apoi pe tot parcursul anului 2017 atât de ministrul Muncii, cât și de dl. Liviu Dragnea: „Mai mulți bani în buzunarele românilor”. Dacă PSD spunea simplu - „Mai mulți bani în buzunarele unor români” (de pildă în buzunarele parlamentarilor, care au încasat în ianuarie cu 800 de lei mai mult la salariu), atunci nimeni nu avea de obiectat. Însă astăzi, zeci de mii de oameni se pot considera, pe drept cuvânt, mințiți în față.
Legea salarizării era necesară, așteptată și oportună, în condițiile dezmățului bugetar din ultimii ani. Ea ar fi trebuit să repare dezechilibrele, să anuleze sutele de sporuri și privilegii, să creeze un cadru de salarizare deschis și predictibil și premisele unui sistem public în care se avansează pe merit și pe competență. Ce a ieșit seamănă perfect cu guvernarea PSD: ne furăm în continuare căciula, mutăm banii dintr-un buzunar în altul, coafăm cifrele și, dacă se prinde cineva, avem pregătite ordonanțe de „corectare a erorilor”.
Sunt mulți oameni în țara asta care n-au niciun fel de așteptare de la acestă guvernare (e drept că de la nicio altă guvernare). Maximul de optimism în cazul lor este să nu fie și mai rău. Nu vor ca statul să le dea, ci să nu-i încurce și să nu-i streseze cu birocrația și cu experimentele fiscale. PSD a fost votat însă de oameni care au sperat că astfel le va fi mai bine. Pentru ei, momentul adevărului este acum, la începutul lui 2018, când își consultă fluturașul de salariu. Dacă se uită pe fluturaș și văd scădere, dau drumul la televizor și văd creștere, și cred ce le spun ministrul și televizorul, nu ce pot constata direct, înseamnă că își merită conducătorii. Sau că PSD-ul și alegătorii lui se merită unii pe alții", scrie jurnalistul Florin Negruțiu.

 

Amenzi mărite pentru participanţii la proteste (Adevărul)

Senatorii au validat un proiect de lege care măreşte amenzile pentru tulburarea ordinii publice. Societatea civilă atrage însă atenţia că majorarea amenzilor ar putea duce la descurajarea protestelor. 
Creşterea cuantumului unor amenzi îngrădeşte anumite drepturi. Sporirea sancţiunilor, în general, nu rezolvă problemele. Simplu fapt că pun 10 ani de închisoare pentru un anumit tip de infracţiuni, care până acum era de patru ani, nu înseamnă că de mâine nu se vor mai comite“, a explicat, pentru „Adevărul“,Maria Nicoleta Andreescu.   

 

Bilanțul Gărzii de Coastă pe 2017. Aproape 700 de migranți ilegali prinși la Marea Neagră ( România Liberă)

Anul trecut, Garda de Coastă a identificat 13 grrupuri de traficanți de carne vie. Marea Neagră a devenit una din rutele importante pe care migranții o folosesc pentru a ajunge în Europa de Vest.

 

Bulgarii au încă din 2015 metrou la aeroport, făcut cu bani din fonduri europene (Ziarul Financiar)

Magistrala 6 de metrou, ce ar trebui să lege Bucureştiul de aeroportul din Otopeni, un proiect de infrastructură estimat la 1,3 miliarde de euro, ar trebui să fie finalizată în 2020, dar situaţia de pe teren arată o stagnare a proiectului. 
În acest timp, vecinii bulgari se bucură de aproape trei ani de linia de metrou ce leagă centrul oraşului de aeroportul din Sofia, care are un trafic de două ori mai mic decât aero­portul Henri Coandă (Otopeni). Autorităţile bulgare au inaugurat în 2015 linia de metrou ce leagă gara centrală a Sofiei de aeroport şi care are o lungime de cinci kilometri, această linie fiind o extindere a reţelei de metrou existente, potrivit presei bulgare.
Investiţia totală s-a ridicat la 407 milioane de leva (208 milioane de euro), proiect cofinanţat din fonduri europene. Linia de metrou are patru staţii, iar o călătorie durează circa 20 de minute.

 
Revista presei românești - 7 februarie 2018