Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România se autodetonează! (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Scandalul care zguduie din temelii DNA. 5 întrebări esenţiale care nu au primit răspunsuri concrete (Gândul) - Gările pierdute ale Bucureștiului stau închise. Corporatiștii pierd ore întregi în drumul spre serviciu (Ziarul Financiar) - Renta viageră a campionilor a crescut cu 50% într-un an și jumătate, dar ei sunt supărați pentru că, în 2018, renta le-a fost înghețată (Gazeta Sporturilor)

Scandalul care zguduie din temelii DNA. 5 întrebări esenţiale care nu au primit răspunsuri concrete (Gândul)

Totul a început cu procuroarea DNA, Mihaiela Iorga, care a acuzat-o pe şefa Direcţiei de dirijarea dosarelor. Au urmat dezvăluirile fostului deputat PSD Vlad Cosma care a făcut publice înregistrări cu procurori DNA Ploieşti care i-ar fi falsificat dosare. În final, Sebastian Ghiţă, în prima intervenţie publică de la fuga din ţară, a susţinut că Laura Codruţa Kovesi, care pe vremuri venea la el acasă, conduce un sistem represiv.  DNA s-a apărat susţinând că este victima unei manipulări şi a unor încercări de şantajare a procurorilor, prezentând stenogramele unor discuţii cu asa-zişi mesageri ai lui Vlad Cosma. Cu toate acestea, nici DNA şi nici Laura Codruţa Kovesi nu au răspuns concret la întrebări legitime în contextul acestui scandal.
1. Sunt autentice înregistrările prezentate de Vlad Cosma din care reiese că procurorii DNA Ploieşti falsificau probe?
2. Dacă discuţiile dintre Vlad Cosma şi procurorii DNA Ploieşti sunt reale, a ştiut Laura Codruţa Kovesi despre aceste „aranjamente”?
3.  A fost Laura Codruţa Kovesi acasă la Sebastian Ghiţă? 
4. Va propune ministrul Justiţiei revocarea şefei DNA? 
5.  Care este poziţia preşedintelui Iohannis după acuzaţiile grave la adresa DNA şi a lui Kovesi?
Preşedintele Klaus Iohannis nu a avut nicio luare de poziţie în scandalul izbucnit în jurul DNA, chiar dacă vacanţa din Tenerife şi Germania a ajuns la final. Până acum, de câte ori a fost întrebat despre acuzaţiile la adresa lui Kovesi ţi despre o eventuală revocare a acesteia, preşedintele, care are decizia, a răspuns că are încredere în DNA.

 

România se autodetonează! (Adevărul)

Noul scandal juridico-politic cu țintă DNA duce întreg procesul de acaparare totală a puterii de către PSD tot mai aproape de ultimele faze. Se strâng toate trupele pentru asaltul final, scrie în editorialul publicației jurnalistul Ion M. Ioniiță.
Dragnea și restul locotenenților săi simt că reduta din fața lor poate fi cucerită. Ministrul Justiției a fost chemat din Japonia pentru a participa la operațiune. Ce ghinion, ca după tratamentul incalificabil suferit la București de premierul Shinzo Abe pe care nu l-am mai primit nimeni din Guvernul României, iată că nici vizita lui Tudorel Toader la Tokyo riscă să nu se mai desfășoare conform agendei. Probabil că japonezii nu vor avea încotro și vor șterge România de pe harta lor diplomatică, dar asta nu interesează pe nimeni de la București. De fapt, întreaga guvernare a PSD a fost total dezinteresată de administrarea țării, obiectivul major fiind doar tranșarea luptei cu DNA. Între timp, toți marii acuzați sau deja condamnați au fost lăsați să plece ușor spre alte meleaguri fără ca cineva să se mai obosească în vreun fel să înceapă vreo procedură de readucere alor în patrie...
România avea șanse mari să te profite de un moment fast. Un ciclu economic de creștere a adus și pentru economia românească niveluri record, de la an la an. Câteva reajustări în domeniul salarial ar fi fost suficiente pentru ca o parte din creșterea economică să se întoarcă la populație fără afectarea echilibrele majore. La nivel european, România avea parte de o imagine pozitivă, lansându-se ideea ridicării MCV...
Ce avem, în schimb! Autodetonare instituțională! Acum 100 de ani, Petre Carp spunea că România are atâta noroc încât n-are nevoie de clasă politică! Acum putem spune că România are o asemenea clasă politică încât nu mai are nevoie de dușmani din afară. Se distruge cu frenezie de una singură!

 

Gările pierdute ale Bucureștiului stau închise. Corporatiștii pierd ore întregi în drumul spre serviciu (Ziarul Financiar)

Zona de nord a Bucureştiului, unde sunt concentrate mai multe clădiri de birouri şi peste 100.000 de corporatişti, are patru gări – Otopeni, Tunari, Băneasa şi Pipera -, care ar putea deservi angajaţii din împrejurimi. Dintre acestea însă, Tunari, Pipera şi Otopeni nu sunt staţii de cale ferată pentru călători, potrivit Companiei Naţionale de Căi Ferate (CFR). Nici gara Băneasa nu este însă folosită pentru traficul de călători decât ocazional, în special în timpul verii, când acolo opresc două trenuri cu destinaţia Mangalia.
Immofinanz, dezvoltator cu birouri în Băneasa: Ar fi util dacă gara Băneasa ar deveni staţie pentru metrou uşor.
Ministerul Transporturilor tace. Instituţia nu a răspuns la solicitarea ZF trimisă la mijlocul lunii ianuarie. 
Milioane de euro se pierd anual pe drum sau din venituri potenţiale, inclusiv pentru stat.

 

Renta viageră a campionilor a crescut cu 50% într-un an și jumătate, dar ei sunt supărați pentru că, în 2018, renta le-a fost înghețată (Gazeta Sporturilor)

În anul 2000, ministrul Crin Antonescu și secretarul de stat Ioan Dobrescu au propus Parlamentului o nouă lege a sportului.
Cei doi oameni care conduceau MTS au insistat ca, pentru prima oară, România să acorde foștilor performeri o recompensă pe viață pentru a îmblânzi lipsurile unei vieți sacrificate pentru sport.
În anii ’90, presa publicase numeroase povești tulburătoare despre mari campioni care trăiau în nevoi materiale și în suferință fizică.
3.245.323 lei este totalul rentelor viagere plătite de MTS în luna decembrie 2017 pentru cei 516 campioni.
”În anul 2018, rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2017” - Ordonanța de Urgență nr.90/2017 a Guvernului Tudose

 
Revista presei românești - 13 februarie 2018