Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă deschide carnetul de bal românesc la Bruxelles (Adevărul)

dancila.jpg

Viorica Dăncilă deschide un „carnet de bal“ românesc la Bruxelles, scrie Cristian Unteanu în Adevărul.
Sursa imaginii: 
site-ul Partidului Social Democrat

Silenzio stampa guvernamentală (Cotidianul) - Clientelismul politic, amplificat de la o guvernare la alta (România Liberă) - Primăria Capitalei anunţă câştigătorul celor 100 de milioane de euro pentru 400 de autobuze noi. Când vor fi livrate RATB (Gândul)

Viorica Dăncilă deschide carnetul de bal românesc la Bruxelles (Adevărul)

Corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul Cristian Unteanu consideră că începând de astăzi, „doamna prim-ministru Dăncilă deschide un „carnet de bal“ românesc la Bruxelles ce va fi continuat vineri la Summitul informal la care va participa preşedintele Iohannis. Un program care numai de simplu protocol nu este. Ba, chiar dimpotrivă.
Din două motive. În primul rând, în cazul României, din nou, contextul este setat de scandalurile de acasă, de şirul de semnale trimise de la Bucureşti înspre cancelariile occidentale şi responsabilii politici din instituţiile de la Bruxelles, pe toate canalele imaginabile, solicitându-se o analiză aprofundată cu măsurile ce se impun pentru a răspunde a ceea ce este prezentat drept şir de atacuri grave împotriva statului de drept. Iar lucrurile au devenit cu adevărat grave după ce, în urmă cu câteva zile, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, i-a cerut în mod oficial preşedintelui Comisiei Europene să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia din România. Mai mult, el a afirmat că „în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE... în ultimele zile au fost făcute publice înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie... orice atac asupra DNA şi asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei“. Este imposibil ca experţii Comisiei Europene să ignore un asemenea semnal...
E foarte important cu ce mesaj ne ducem la Bruxelles pentru că nimeni, absolut nimeni nu vrea o continuare în forţă a ca ceea ce se desenează acum drept curs de coliziune. De fapt, nu există niciun curs de coliziune, există doar o lipsă de comunicare amplificată de ieşirile nervoase ale unor politicieni în goană disperată de legitimitate. România trebuie să arate că are puterea de a-şi controla jocurile interne, îndestul de matură fiind pentru a-şi întări sistemele şi instituţiile. Despre asta e vorba. Sau, mai precis, despre asta ar trebui să fie vorba şi nu despre introducerea şi întreţinerea unor isterii politicianiste pentru care ar urma să nu plătească politicienii respectivi, ci noi toţi.  Iar „carnetul nostru de bal“ ar trebui să conţină deja un asemenea acord politic ce trebuie adus acum la Bruxelles în discuţia despre buget care, pe fond, implică viziunea comună asupra viitorului UE căci, cum spunea Jean Claude Juncker, „bugetele nu sunt doar documente contabile: este vorba de priorităţi şi ambiţii. Deci, mai întâi, să discutăm despre Europa pe care ne-o dorim“. Şi vom vedea dacă, în această săptămână, ai noştri vor şti să spună convingător ceea ce vrem şi, în consecinţă, să dea garanţiile necesare”.

 

Silenzio stampa guvernamentală (Cotidianul)

„Tăcerea Guvernului și faptul că prim-ministrul în funcție vorbește doar citind un text, care probabil îi aparține doar caligrafic, în cel mai bun caz, ar trebui să anunțe o primăvară politică agitată”, anticipează Ioan Vieru. 
„Desemnarea unui premier pus să învețe programul de guvernare, ca un propagandist, ridiculizează poziția și prerogativele... 
PSD a ajuns într-atât de blocat, încât nu mai știi dacă este entitate politică sau un șir de persoane care așteaptă să fie primite în audiență undeva pentru ștergerea unor implicații...
Pe acest fond, singurul obiectiv al PSD a rămas acela al reformării justiției pentru eludarea unor infracțiuni pe care nimeni nu va reuși să le scoată din inventarul statului de drept decât prin anularea ordinii publice...
Guvernul a ajuns decorativ, o simplă și neglijabilă anexă a unui partid în derivă”... Integral în Cotidianul.

 

Clientelismul politic, amplificat de la o guvernare la alta (România Liberă)

Bunurile și serviciile publice se scumpesc din cauza alocărilor politice și a schimbării regulilor, este concluzia unui raport întocmit de Expert Forum.
Administrația locală se alimentează din Fondul de Rezervă și Fondul de Intervenții, din care s-au alocat 7,6 miliarde lei între 2008 și 2017. Între 2010 și 2018, regulile vagi privind finanțarea au suferit 37 de derogări. 

 

Primăria Capitalei anunţă câştigătorul celor 100 de milioane de euro pentru 400 de autobuze noi. Când vor fi livrate RATB (Gândul)

Primarul general, Gabriela Firea a anunţat, luni, compania care a câştigat licitaţia pentru înnoirea parcului auto al RATB cu 400 autobuze. Astfel, PMB va cumpăra cele 400 de vehicule de la compania turcească Otokar Europe cu suma de 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare vehicul.
Potrivit edilului, 300 dintre cele 400 de autobuze ar putea fi livrate în următorul an.
Contractul presupune achiziţia a 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, lungi de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.
Potrivit caietului de sarcini, toate autobuzele trebuie să aibă o motorizare Euro 6 şi să poată funcţiona pe diesel şi biodiesel.

 
Revista presei românești - 20 februarie 2018.