Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După ce a văzut raportul ministrului Justiţiei în cazul DNA, premierul Dăncilă are o sugestie pentru preşedintele Iohannis (Gândul)

dancila.jpg

Image source: 
gandul.info

Cum vrea Puterea să scape de Kövesi (Adevărul) - 100 milioane de euro pe an pentru zona montană (România Liberă) - Asociaţiile din turism se revoltă: din 6 mil. euro pentru promovare au fost cheltuiţi doar un sfert (Ziarul Financiar) - Ghid de supraviețuire pe frig (Evenimentul Zilei)

După ce a văzut raportul ministrului Justiţiei în cazul DNA, premierul Dăncilă are o sugestie pentru preşedintele Iohannis, „dincolo de a ne poziţiona de o parte sau de alta” (Gândul)

Premierul Viorica Dăncilă susţine că preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să citească cu foarte mare atenţie raportul lui Tudorel Toader”, pe baza căruia ministrul Justiţiei a cerut revocarea şefei DNA, şi să ia măsurile care se impun. „trebuie luată masura care să respecte Constituţia”, a spus Viorica Dăncilă, la România TV.. „Președintele trebuie să ia măsurile care se impun pentru a arăta că legea e sfântă în România şi că se aplică pentru toată lumea”
Deocamdată, şeful statului nu se declară convins de motivele de revocare invocate de Toader şi-şi declară susţinerea în continuare pentru Kovesi.
Gandul.info reia, pe scurt, cele 20 de „acte şi fapte” pentru care Toader a cerut revocarea şefei DNA.

 

Cum vrea Puterea să scape de Kövesi (Adevărul)

Solicitarea revocării din funcţie a procurorului-şef al DNA a fost formulată în baza unui raport care cuprinde 20 de puncte critice la adresa Laurei Codruţa Kövesi. Documentul este contestat de specialişti din sistem şi de o parte din societatea civilă, care iese în stradă pentru a o susţine.
Comportamentul excesiv de autoritar, implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic sunt doar câteva dintre motivele pentru care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA. Raportul, controversat şi contestat de specialişti, a provocat proteste de stradă din partea societăţii civile. Proteste au avut loc duminică în Bucureşti, dar şi în mai multe oraşe mari din ţară şi de peste hotare. Publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei după 22 de ore de la prezentarea lui oficială într-o conferinţă de presă, raportul arată, punct cu punct, nemulţumirile ministrului Tudorel Toader faţă de activitatea Laurei Kövesi.  În replică, procurorul-şef al DNA a spus că se va prezenta, oricând este nevoie, „pentru a răspunde tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei“. Procurorul-şef al DNA a mai afirmat că va respecta procedurile legale. Tudorel Toader, în schimb, a declarat că nu va avea o discuţie cu şefa DNA.

 

100 milioane de euro pe an pentru zona montană (România Liberă)

Ministerul Agriculturii va pune la bătaie câte 100 milioane de euro anual, timp de 10 ani, pentru proiecte în investițiile în zona montană. Fondurile aferente anului 2018 vor fi alocate după ce Parlamentul va aproba Legea muntelui și programul de încurajare a activităților în zona montană, aflate în faza finală de avizare.
Legea muntelui, depusă la Parlament în noiembrie 2017, a primit aviz favorabil în Comisia pentru Dezvoltare Regională din cadrul Senatului. Proiectul va trece curând de Parlament fără probleme, afirmă reprez3entanți ai Ministerului Agriculturii.
În zona montană există în prezent aproximativ 816.000 de gospodării agricole, care se bazează pe autoconsum. Zona este defavorizată din cauza depopulării, a climei, a perioadei scurte de vegetație, a infrastructurii rudimentare și a accesului dificil la învățământ și servicii medicale.

 

Asociaţiile din turism se revoltă: din 6 mil. euro pentru promovare au fost cheltuiţi doar un sfert (Ziarul Financiar)

Promovarea României în străi­nătate ar trebui să devină prio­ritate naţională, iar creşterea notorietăţii ţării pe plan mondial ar trebui să se facă prin parteneriat public privat, susţin cei mai importanţi jucători din industria de turism, care s-au reunit pentru a discuta despre problemele turismului românesc.
România se află pe ultimele lo­curi în Europa la numărul de turişti stră­ini atraşi chiar şi în condiţiile în care în ultimii ani acest indicator a fost în creştere.
În total, România a atras în 2017 aproape 2,7 milioane de vi­zitatori stră­ini în unităţile de cazare, care au petre­cut 5,2 milioane de nopţi în unităţile tu­ristice de pe plan local. Spre com­paraţie, în Polonia stră­inii au petrecut 16 milioane de nopţi anul trecut, în timp ce în Bul­garia au pe­tre­cut 17 mi­lioane de nopţi iar în Cehia chiar 26 de mi­lioa­ne de nopţi, arată datele publicate de Eurostat. În Ro­mânia, contribuţia străinilor la nu­mărul total de nopţi de cazare este de doar 20%.

 

Ghid de supraviețuire pe frig (Evenimentul Zilei)

ANM a emis, ieri, două coduri portocalii: unul pentru temperaturi scăzute în 28 de județe și altul de ninsori și vânt puternic, pentru 12 județe. Imediat, autoritățile din mai multe localități că închid școlile, pentru că temperaturile vor coborî, în unele regiuni până la -22 grade. Frigul este un ucigaș tăcut, atrag atenția medicii.
Dacă ieșiți pe stradă: 
1. Alegeți haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecția capului, a feței și a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură.
2. Evitați deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.
3. Evitați expunerea relungită la frig. Intrați din când în când în locuri încălzite.
4. Nu stați mult timp pe loc. Consumați lichide calde, dar nu alcool.

Revista presei românești - 26 februarie 2018