Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu ia PSD în calcul suspendarea lui Iohannis? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Maior trece Atlanticul să dezvăluie secretele SRI (Evenimentul Zilei) - Minune fiscală: Reformă la pensii, dar fără tăieri (România Liberă) - Are spate (Gazeta Sporturilor)

De ce nu ia PSD în calcul suspendarea lui Iohannis? (Adevărul)

„De la nominalizarea premierului Dăncilă, PSD se poartă suspect de amabil în relaţia cu Klaus Iohannis. Iar cu cât se apropie mai mult momentul deciziei finale privind revocarea şefei DNA, cu atât mesajele PSD sunt mai puţin agresive faţă de preşedinte. „Nu luăm în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis“, este linia de conduită anunţată de Liviu Dragnea. De ce?
În alte împrejurări, cum ar fi acceptarea celui de-al treilea guvern PSD, s-a vorbit pe larg despre o eventuală suspendare, dacă preşedintele Iohannis nu ar respecta voinţa majorităţii. De data asta, atacul lansat public a vizat doar un aspect de conflict juridic de natură constituţională în care Iohannis s-ar plasa dacă nu aprobă revocarea doamnei Kovesi din funcţie. Este un mesaj slab care nici nu a avut vreun fel de acoperire legală şi constituţională. În mod evident, preşedintele nu este obligat să semneze nimic din ceea ce i se trimite, având capacitate decizională.
PSD se fereşte de orice comentarii politice legate de revocare, aşa cum a făcut-o şi în orele de dinaintea prezentării raportului lui Tudorel Toader. Dintr-o dată, PSD a devenit corect politic şi aşteaptă să se pronunţe instituţiile implicate în procedura revocării, CSM şi Preşedintele.
Ce poate veni de aici? Dacă CSM dă un aviz negativ în privinţa revocării, preşedintele va respinge la rândul lui cererea lui Tudorel Toader. Dacă CSM avizează pozitiv revocarea, preşedintelui Iohannis îi va fi extrem de greu să aibă o altă poziţie. Având argumentul CSM, garantul independenţei justiţiei, PSD ar demonstra, mai ales în faţa criticilor de la Bruxelles, că nu este vorba despre o răfuială politică, ci despre o curăţenie necesară în lupta anticorupţie.
Consideră PSD că are şanse concrete pentru un vot favorabil în CSM?”, se întreabă, în editorialul Adevărul, jurnalistul Ion M. Ioniță.

 

Audiere explozivă în Parlament: Maior trece Atlanticul să dezvăluie secretele SRI (Evenimentul Zilei)

Comisia parlamentară de control a activității Serviciului Român de Informații îl audiază astăzi pe George Maior, fostul director al serviciului secret din perioada 2006-2015, pe tema acuzațiilor de implicare a SRI în justiție, politică și mass-media. Audierea începe la 11:00. Maior a afirmat pe 2 februarie că așteaptă „cu nerăbdare” să depună mărturie în Parlament pentru că „este în interesul tuturor să se clarifice anumite aspecte” care au apărut în spațiul public cu privire la serviciul secret.

 

Minune fiscală: Reformă la pensii, dar fără tăieri (România Liberă)

Noua lege a pensiilor va fi trimisă la Parlament până la finele anului. Până atunci, se fac simulări pe trei variante de proiect, astfel încât să nu apară probleme atunci când legea va fi pusă în aplicare, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Ea a precizat că reforma este necesară pentru eliminarea dezechilibrelor din sistem și că nicio pensie din România (incluzând cele speciale) nu va fi tăiată.
Partenerii sociali privesc cu mut scepticism noua reforma pensiilor, care seamănă izbitor, cel puțin la nivel de declarații, cu „revoluția fiscală”, la care s-au dat nenumărate asigurări că niciun salariu nu va scădea. Până va intra în vigoare noua lege, statul continua să se împrumute pentru plata pensiilor.

 

Are spate (Gazeta Sporturilor)

Ionuț Lupescu și-a lansat ieri candidatura la președinția Federației Române de Fotbal, susținut de 30 de foști mari internaționale, care adună 1.566 de selecții și 248 de goluri sub tricolor.

 
Revista presei românești - 27 februarie 2018