Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate fi scos Iohannis din ecuația DNA (România Liberă)

Iohannis a câştigat alegerile din 2019! (Cotidianul) - Mărțișorul PSD: Cu cât cresc salariile bugetarilor (Evenimentul Zilei) - Harta salariilor din România în 2017 (Ziarul Financiar) - Bucureştenii au fugit de  „grădiniţa de viscol“ (Adevărul)

Iohannis a câştigat alegerile din 2019! (Cotidianul)

"În timpul regimului comunist nu ar fi fost posibil aşa ceva. Nu ar fi fost posibil ca la şedinţa de bilanţ a Procuraturii să fie prezenţi preşedintele Republicii, preşedintele Instanţei Supreme pentru a-l lăuda deşănţat pe procurorul general",scrie Sorin Avram...
"Cu ocazia bilanţului DNA, lui Klaus Iohannis i s-a oferit din nou posibilitatea să se manifeste ca un apărător al aşa-zisului Stat de Drept şi să-şi alăture imaginea de cea a idolului Străzii şi a reţelelor de socializare, Laura Codruţa Kovesi. Domnul Iohannis nu mai are nevoie nici de PNL, nici de USR, nici de o altă construcţie politică atâta timp cât are de partea sa cel mai activ şi influent jucător de pe scena politică românească, DNA. Cu un DNA care oricând poate scoate dosare de la sertar ori le poate face pe loc, Klaus Iohannis nu mai are nevoie de un alt partid de care să se sprijine. Nu are nevoie nici de un nou Guvern al domniei sale, pentru că s-a fript cu tehnocraţii, care numai necazuri i-au adus. Cu DNA-ul, cu Strada şi cu reţelele de socializare de partea sa şi cu o opoziţie politică îngenuncheată, Klaus Iohannis poate fi considerat câştigător al alegerilor prezidenţiale din 2019 încă de pe-acum". 

 

Cum poate fi scos Iohannis din ecuația DNA (România Liberă)

Președintele Klaus Iohannis a dat mai multe semnale că nu o va revoca pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, dar apar tot mai multe date că PSD vrea să îl lase fără această prerogativă.
CCR a explicat că eliminarea președintelui din numirea procurorilor șefi nu ar fi neconstituțională. Un proiect de lege care permite numirea și revocarea procurorilor șefi de către Senat a primit un prim aviz favorabil.

 

Mărțișorul PSD: Cu cât cresc salariile bugetarilor (Evenimentul Zilei)

Angajații bugetari din domeniile sănătății și învățământului vor beneficia, de la 1 martie, de creșteri salariale, conform planificării Legii salarizării. Dacă profesorii vor beneficia de creșteri de până la 20%, angajații din sistemul medical vor avea parte de majorări chiar și cu 100%.
Evz vă prezintă câteva exemple din noile grile salariale care intră în vigoare de astăzi și care ar trebui să se vadă pe fluturașii de salarii e care bugetarii îi vor primi pentru luna martie.

 

Harta salariilor din România în 2017: În Bucureşti se câştigă cel mai bine, peste media naţională, iar la polul opus, cel mai prost se câştigă în Teleorman şi Harghita (Ziarul Financiar)

Salariile angajaţilor din Bucureşti - cel mai bine plătiţi din toată ţara - au ajuns la 3.116 de lei net în 2017. Cele mai mici salarii sunt în Teleorman, unde angajaţii au câştigat, în medie, câte 1.780 de lei net în 2017. Salariul mediu pe economie s-a apropiat anul trecut de 2.400 de lei net pe lună, însă în peste jumătate dintre judeţele României salariile oamenilor sunt sub 2.000 de lei net. 

 

Bucureştenii au fugit de  „grădiniţa de viscol“ (Adevărul)

O familie, una singură, a trimis cerere către Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS) din Capitală pentru a primi un supraveghetor care să aibă grijă de copii în absenţa părinţilor. Aşa susţine conducerea instituţiei. Cu o zi înainte, edilul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că marţi aproximativ 150 de părinţi au sunat la Direcţie sau la telefonul verde pentru a solicita informaţii în vederea beneficierii de acest ajutor.
Alternativa propusă de Primăria Capitalei a fost criticată vehement de părinţi şi pe reţelele de socializare. „Asta e o glumă proastă, nu? Ce om normal la cap şi-ar lăsa copilul şi casa pe mâna unui necunoscut?“, a comentat o mamă. otodată, alte persoane îi reproşează primarului că nu a comunicat informaţii importante în legătură cu această măsură. „Puteţi să ne spuneţi cine vor fi oamenii care se deplasează la domiciliu? Ce activităţi va întreprinde acest supraveghetor? Îi va da copilului de mâncare? Se va juca/ va face lecţii cu copilul? Va ieşi afară cu el? Dacă supraveghetorul va cauza orice fel de daună, de orice natură, în baza cărui act va putea fi tras la răspundere? Se semnează un contract cu acest supraveghetor?“ .

 
Revista presei românești - 1 martie 2018