Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea și-a securizat fotoliul din Kiseleff (Evenimentul Zilei)

Dragnea desfiintare pilon pensii.jpg

Liviu Dragnea susţine că nu s-a decis desfiinţarea Pilonului II de pensii (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă)
Liviu Dragnea susţine că nu s-a decis desfiinţarea Pilonului II de pensii (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă)

Elevii, sacrificați în războiul dintre sindicate și guvernanți (Adevărul) - România, dependentă de importurile de carne de porc încă un deceniu (România liberă) - Interviu ZGUDUITOR cu arbitrul Radu Petrescu! (Gazeta Sporturilor)

Elevii, sacrificați în războiul dintre sindicate și guvernanți (Adevărul)

Profesori din 1.100 de unităţi şcolare vor boicota simulările la Evaluarea Naţională susţinute începând de astăzi de elevii claselor a VIII-a. Motivul: nemulţumirile legate de salarizare. 
Concret, membrii FSLI cer soluţionarea problemelor legate de Legea salarizării (care, spun ei, creează inegalităţi majore între personalul din Educaţie şi cel din alte domenii precum Sănătatea sau Justiţia) şi recalcularea sporurilor şi indemnizaţiilor. De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare fără diminuarea cuantumului pensiei, dar şi creşterea banilor alocaţi de la minister per elev. 
.„E un tip de comportament cu pistolul în mână. Aceste examene sunt importante în sensul că îi obişnuieşte pe şcolari cu rigorile unui examen”, atrage atenţia expertul în Educaţie Marian Staş.
La rândul lor, reprezentanţii elevilor spun că sunt de acord cu faptul că „există  probleme majore în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului, dar şi a modului în care este privită şi, de altfel, neglijată cariera didactică. Cu toate acestea, ne opunem ferm mijloacelor de presiune care se fac pe seama beneficiarilor primari ai Educaţiei. Simularea nu reprezintă doar o metodă prin care elevii se pot obişnui cu condiţiile acestui examen, pentru majoritatea acestora fiind prima dată în faţa atmosferei şi presiunilor unui examen naţional, ci şi o oportunitate pentru aceştia, dar şi pentru părinţii lor, de a afla nivelul la care se află.  Într-un sistem de învăţământ în care evaluările nu sunt urmate de nişte măsuri concrete care să îmbunătăţească performanţa şcolară, elevii au nevoie de un mecanism prin care să îşi poată urmări punctele slabe în contextul mizelor uriaşe pe care Evaluarea Naţională le impune pentru admiterea la liceu“, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ioana Băltăreţu.

 

Liviu Dragnea și-a securizat fotoliul din Kiseleff (Evenimentul Zilei)

Conducerea lărgită a PSD analizează astăzi dacă deschide cursa internă pentru funcțiile de conducere din partid la Congresul Extraordinar din 10 martie.
Minimum 20 de filiale județene PSD au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, Rezoluții în care își exprimă „necondiționat” și cu „fermitate”, susținerea „totală” și „deplină” pentru președintele formațiunii, Liviu Dragnea. În Rezoluții se arată că Dragnea este „singurul capabil” să mențină partidul  unit și sub conducerea sa PSD avut rezultate istorice la alegerile locale și parlamentare din 2016.
evz reamintește că în noiembrie 2017, la Băile Herculane, conducerea PSD adoptat o rezoluție în care afirmă că „persoane” din „instituții publice de forță” formează un așa numit <<Stat Paralel și Ilegitim>> care „încearcă să preia controlul asupra puterii politice”. 
La Congresul din 10 martie, PSD ia în calcul să adopte o nouă rezoluție în acest sens. Dragnea a zis că își dorește ca PSD să vină cu „o poziție foarte clar definită” privind dezbaterile aprinse din societate.

 

România, dependentă de importurile de carne de porc încă un deceniu (România liberă)

Țara noastră va importa masiv carne de porc din Uniunea Europeană și în următorii 10 ani. Situația se va echilibra, după 2027, doar dacă programul de reproducție la suine, care va demara în acest an, va continua să fie finanțat. Statul va aloca 90 milioane de euro pentru programul de reproducție În 2018. În prezent, importăm 70 la sută din necesarul de consum intern, preponderent din Spania, Ungaria, Polonia, Danemarca și Germania.

 

Interviu ZGUDUITOR cu arbitrul Radu Petrescu! Calvarul prin care a trecut: "Așteptam un Nurofen, dar doctorul mi-a scos din cap o tumoare cât o mandarină!" (Gazeta Sporturilor)

Arbitrul Radu Petrescu a luat o pauză pentru o operație pe creier. Acum, când așteaptă noi delegări, povestește amănunte din experiența teribilă a bolii care a apărut brusc și i-a pus viața în pericol
Radu Petrescu are 35 de ani și a revenit la planuri normale, pe care și le face oricare om în meseria lui: "UEFA m-a delegat deja la un turneu, aștept și meciuri din Liga 1. Aș mai putea să arbitrez încă 11 ani de acum înainte".  Un calcul pe care-l pronunță senin acum, la zece luni de când o durere de cap stranie l-a împins să meargă la un control, unde medicul l-a invitat să se așeze pe scaun, de teamă că pronunțarea diagnosticului avea să-i înmoaie picioarele: "O tumoare pe creierul mic. Urmează să aflăm dacă e cancer sau nu".

 
Revista presei românești - 5 martie 2018