
Presa românească
Congresul „picioarelor rupte” în PSD (Evenimentul Zilei)
sigla PSD

Congresul „picioarelor rupte” în PSD (Evenimentul Zilei)
Fostul prim-ministru Mihai Tudose se retrage din conducerea PSD. printr-un gest care amintește de o celebra piesă de teatru din 1783.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, poreclit Mitralieră, a spus ieri, că decizia Comitetului Executiv Național al PSD de a interzice alegerea a mai mult de doi vicepreședinți a partidului dintr-o regiune de dezvoltare este „nestatutară și neconstituțională”. El acuz[ epurări comuniste.
Fostul ministru al Sănătății, vicepreședintele PSD Nicolae Bănicioiu, și-a depus candidatura pentru funcția de președinte executiv, a doua poziție din ierarhia partidului. În cazul în care președintele PSD nu-și mai poate exercita funcția, președintele executiv preia interimar conducerea partidului. Bănicioiu a zis că vrea, dacă va fi ales, „ca PSD-ul să răspundă tuturor întrebărilor din societatea românească”. El a recunoscut că nu vorbește cu președintele partidului Liviu Dragnea. „E reciprocă chestia asta”,a zis Bănicioiu, un apropiat al fostului premier și lider PSD Victor Ponta.
Din articolul publicat de evz aflăm și că starea de sănătate a fostului președinte al României Ion Iliescu (88 de ani), pune sub semnul întrebării prezența acestuia la Congresul extraordinar al PSD din 10 martie. O entorsă riscă să îl țină în casă.
Toți angajatorii din România au plătit în 2017 salarii de 67 miliarde de euro. Masa salarială a ajuns la 36% din PIB (Ziarul Financiar)
România are în continuare una dintre cele mai mici mase salariale din rândul statelor Uniunii Europene, în ciuda faptului că angajaţii români au avut parte de majorări salariale semnificative în ultimii ani.
În 2017, potrivit datelor publicate de Eurostat, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor din economie şi a taxelor şi contribuţiilor aferente acestora) a ajuns la 35,8% din PIB, în creştere uşoară faţă de nivelul de 34% din PIB din 2016, dar la un nivel mai redus decât în 2008, când a fost de 36,5% din PIB.
La nivelul statelor UE, masa salarială reprezintă 47% din PIB în 2017. Cum poate recupera România acest decalaj?
Când moare un medic (Republica)
A murit un medic. L-au găsit în camera de gardă. Avea doar 38 de ani. O O să spuneți că nu-i nicio tragedie, moartea e simplă în natură, dar vă răspund că s-a închis într-un vid o poveste a unui om care mergea la mai multe spitale, să-și ajute colegii, să ajute oamenii, peste orice urmă de concept de viață personală.
Trecem ușor cu vederea niște lucruri. Meseria de medic are uzură psihică și fizică fantastică. Împletirea celor două apăsări e unică, nu o mai întâlnim așa în niciun alt domeniu. Dincolo de halat nu stă vreun superom capabil să vadă pacienți cu nemiluita, la orice oră, fără să fie respectat, prețuit, iubit, într-o societate anapoda. Dincolo de halat e un om, cu vulnerabilități, cu povești, cu suferințe proprii. Iar când moare acest om, conștientizăm subit asta. Păcat că uităm iar, rapid.
Cum a făcut Bulgaria de a depășit România din punct de vedere fiscal (România Liberă)
Este de notorietate revoluția fiscală spectaculoasă prin care a trecut în Bulgaria în ultimii 20 de ani, iar cel mai bun exemplu este diferența de randament de 4 miliarde euro între România și Bulgaria în privința colectării taxelor. Rata lor de colectare la teve Ana e de 80 la sută, iar a României în jur de 60 la sută susține avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș. Explicația pentru miracolul bulgăresc constă în informatizarea sistemului și modul în care este organizată inspecția fiscală, care poate face analiza de risc în timp real.
Din cauza bâlbâielilor guvernanţilor, ratăm sărbătorirea Centenarului Unirii tuturor românilor în 1918 (Adevărul)
Ministrul Culturii l-a revocat pe Paul Cotârleţ, secretarul de stat care conducea departamentul care ar trebui să coordoneze activităţile dedicate Centenarului. La prima vedere pare a fi o reglare a unui joc politic, deoarece Paul Cotârleţ este pupila lui Nicolae Bădălău, care, deşi era omul doi în PSD, a intrat în dizgraţia lui Dragnea. Dar nici competenţele fostului secretar de stat nu lasă de dorit. În prima sa declaraţie de presă afirma că „comemorează” Centenarul Marii Uniri.
După cum remarca în urmă cu câteva luni şi dl. Preşedinte Klaus Iohannis, românii au o capacitate extraordinară de a improviza şi cu acest talent vom salva aparenţele şi Centenarul va fi sărbătorit. Însă Centenarul Unirii tuturor Românilor în 1918 nu este o sărbătoare ieftină, în care să improvizăm. Unirea din 1918 este cel mai important eveniment din istoria Românilor din toate timpurile, care ne obligă să nu improvizăm, ci să sărbătorim cu respectul cuvenit dimensiunii acestui moment excepţional din istoria noastră...
Nu trebuie să bifăm activităţi dedicate Centenarului de dragul statisticii, ci trebuie să le organizăm pentru public, în funcţie de ceea ce i-ar putea capta interesul pentru Centenar. Acesta ar trebui să fie principiul de bază în organizarea Centenarului.