Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Astăzi se aşteaptă sentinţa în dosarul Hrebenciuc, una dintre cele mai mari acuzaţii de fraudă cu retrocedări ilegale de păduri din istoria României (Ziarul Financiar)

paduri.jpg

Astăzi fostul deputat Viorel Hrebenciuc îşi va afla sentinţa într-una din cel mai scadaloase fraude privind retrocedările ilegale de păduri, un dosar cu un prejudiciu de circa 304 mil. euro, o sumă cât bugetul oraşului Timişoara în 2018.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

LISTA COMPLETĂ a candidaţilor la posturile de conducere din PSD. Cine sunt liderii cu greutate care se înfruntă pentru funcţia de preşedinte executiv (Gândul) - Dosarul Mineriada. Cerere de sechestru pentru 1 miliard $ pe numele lui Iliescu, Roman, Măgureanu (Evenimentul Zilei) - Mărturiile Micaelei Ghițescu, una dintre primele victime ale torționarului Vișinescu (Adevărul)

LISTA COMPLETĂ a candidaţilor la posturile de conducere din PSD. Cine sunt liderii cu greutate care se înfruntă pentru funcţia de preşedinte executiv (Gândul)

Vicepreşedinţii PSD Nicolae Bănicioiu şi Ecaterina Andronescu şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului. Celor doi li s-ar putea alătura, potrivit unor surse din partid, premierul Viorica Dăncilă. Organizaţia PSD Bucureşti-Ilfov a votat miercuri o rezoluţie prin care îşi exprimă susţinerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă.
Referitor la faptul că unele candidaturi ar putea fi respinse, şeful partidului e insistat că ultimul cuvânt revine CEx, dar că, din câte ştie el, există o problemă în sensul în care unii nu au reuşit să găsească susţinere în organizaţiile din care fac parte, propunere care a fost votată în unanimitate şi care trebuie respectată.
Dragnea a respins vehement acuzaţiile unora dintre colegii săi, care spun că sâmbătă va fi organizat Congresul doar pentru ca cei care i se opun să fie daţi la o parte şi a anunţat că va vorbi mai multe după ce reuniunea se va termina.

 

Astăzi se aşteaptă sentinţa în dosarul Hrebenciuc, una dintre cele mai mari acuzaţii de fraudă cu retrocedări ilegale de păduri din istoria României (Ziarul Financiar)

Astăzi fostul deputat Viorel Hrebenciuc îşi va afla sentinţa într-una din cel mai scadaloase fraude privind retrocedările ilegale de păduri, un dosar cu un prejudiciu de circa 304 mil. euro, o sumă cât bugetul oraşului Timişoara în 2018.
Dimensiunea acestui dosar nu este redată doar de suprafaţa imensă retroce­dată ilegal, 43.227 de hectare de pădure din judeţul Bacău, ci şi de persoanele acuzate, nume sonore din politică, precum senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, fostul ministru al justitiei  Tudor Chiuariu, fostul director general al Romsilva - Adam Crăciunescu, judecătorul Ordog Lorand Andras şi alţii.
Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hreben­ciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia.
Cum s-a ajuns să fie fraudată retrocedarea a 43.000 hectare de pădure, care pot genera venituri anuale de minimum 15 mil. Euro, citiți în ZF. 
Procurorul DNA care se ocupă de acest dosar a cerut pedepse maxime cu executare pentru toţi inculpaţii. Viorel Hrebenciuc riscăsă facă12 ani de închisoarea în dosarul retrocedărilor.

 

Dosarul Mineriada. Cerere de sechestru pentru 1 miliard $ pe numele lui Iliescu, Roman, Măgureanu (Evenimentul Zilei)

Victimele represiunii din 13-15 iunie 1990 solicită Înaltei Curți indisponibilizarea tuturor bunurilor responsabililor pentru infracțiunile contra umanității, în frunte cu tandemul Iliescu-Roman.
Asociația 21 decembrie 1989, care este partea vătămată în dosarul Mineriada, arată că prejudiciul moral și material provocat prin infracțiunile comise în acele zile au afectat nu doar persoane fizice, ci și numeroase persoane juridice, inclusiv autorități și instituții publice, societăți comerciale sau regie autonome, entități cu capital majoritar sau integral de stat. Avocatul Asociației 21 decembrie 1989 a făcut chiar o listă cu multă părții vătămate uitate de procurori, cum ar fi Universitatea din București, Institutul de Arhitectură, PNTCD, PNL, Uniunea Scriitorilor, România liberă etc.

 

Mărturiile Micaelei Ghițescu, una dintre primele victime ale torționarului Vișinescu (Adevărul)

În pușcăriile comuniste, la fel ca bărbații, femeile au cunoscut foametea, pedepsele și torturile psihice. Micaela Ghițescu (86 de ani) a fost martoră timp de trei ani a acestui regim chinuitor, căruia i-a supraviețuit cu demnitate și cu optimism. Mărturiile sale despre perioada detenției surprind, pe lângă amănunte despre atitudinea intransigentă a comandanților, și o solidaritate între colegele de celulă. După mai bine de 60 de ani de la eliberarea din închisoare, fosta deținută politic reconstituie, fără patos și exagerări, soarta trăită la Uranus, Jilava și Mislea și eforturile de refacere după experiența carcerală, devenind în ciuda piedicilor puse de sistem, una dintre cele mai importante traducătoare din țară.

 
Revista presei românești din 9 martie 2018