Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu am făcut, dar vom face (Ziarul Financiar)

hostiuc_0_4.jpg

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Sursa imaginii: 
zf.ro

Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi, cercetați de CNCD (Jurnalul Național) - Ce nu se știe în criza imunoglobulinei: România aruncă anual 60 de tone de plasmă (România Curată) - Se înființează un registru naţional al agresorilor sexuali  (Adevărul) - Dică, tu faci ceva? (Gazeta Sporturilor)

Nu am făcut, dar vom face (Ziarul Financiar)

Sâmbătă, 10 martie 2018, Sala Palatului din Bucureşti
În faţa a 5.000 de oameni, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi-a reconfirmat forţa şi poziţia în partid, atât a lui personal, cât şi prin noua conducere aleasă. Numărul doi în partid a devenit Vorica Dăncilă, cea pe care a pus-o premier.
În faţa PSD, Liviu Dragnea a avut un discurs de 27 de pagini în care a constatat care este situaţia actuală din politică şi economie şi a venit cu câteva idei: readucerea celor 3 milioane de români de afară în ţară, cel puţin jumătate dintre ei, creşterea natalităţii, creşterea infrastructurii, educaţiei şi sănătăţii plus schimbări în justiţie.
La pagina 27 din discurs a întrebat sala: Mă vreţi în continuare preşedintele vostru? Cine este pentru?
Dacă citeşti discursul, aplaudat şi ovaţionat la scenă deschisă (ceea ce nu este deloc rău), poţi să tragi concluzia că Liviu Dragnea tocmai a venit, revenit în România după 25 de ani de muncă în afară, după decenii de exil în care a încercat să-şi facă un rost mai bun în altă parte.
Deşi este la putere în România de mai bine de 20 de ani, şi în opoziţie eşti tot la putere, când se discută despre business şi alocarea banilor de la buget, Liviu Dragnea constată că „până acum s-a vorbit prea mult şi s-a făcut prea puţin, trebuie schimbat ceva. Nu putem merge în acelaşi ritm. România are nevoie de o regândire a ritmului de dezvoltare a infrastructurii.“
Parcă nici nu ar fi fost în România, scrie jurnalistul Cristian Hostiuc. Integral în ZF, edițiile online și tipărită.

 

Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi, cercetați de CNCD (Jurnalul Național)

Președintele Klaus Iohannis și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, sunt cercetați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării fiindcă au folosit în public, în mod repetat, etichetele "penali" și "inculpați", puse celor pe care i-au acuzat că atacă justiția. Jurnaliștii de la "Lumea Justiției" au sesizat CNCD acuzând discriminarea celor aflați în proceduri judiciare.

 

Ce nu se știe în criza imunoglobulinei: România aruncă anual 60 de tone de plasmă (România Curată)

Din tot ce s-a scris despre criza de imunoglobulină, cel mai important lucru, pe care trebuie să-l știe toată lumea, mi se pare faptul că România este una dintre puținele țări europene în care nu se recoltează și nu se fracționează plasmă de la donatori (materia primă din care se extrag și imunoglobulinele), ba mai mult la noi se aruncă anual circa 60.000 litri de plasmă umană provenită din sânge donat (întrucât nu poate fi păstrată decât maximum doi ani). Din aceasta s-ar putea obține 240 kg de imunoglobulină, plus alte produse (albumină și factori de coagulare), în valoare totală de aprox. 30 de milioane de Euro, după estimarea unei companii care aduce imunoglobulină în România. În schimb, statul plătește anual circa 600.000 de Euro pentru incinerarea în condiții legale a plasmei expirate.

 

Se înființează un registru naţional al agresorilor sexuali  (Adevărul)

În România se petrec zilnic cinci violuri, iar la fiecare patru zile un copil este agresat sexual. Este motivul pentru care 109 senatori şi deputaţi de la PNL, PSD, USR, PMP, UDMR şi ALDE şi-au dat mâna pentru a promova un proiect de lege comun, care prevede înfiinţarea unui „registru naţional“ al prădătorilor sexuali.
Concret, în acest registru, care ar urma să fie gestionat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), vor fi înscrise datele personale ale autorilor faptelor, dar şi o serie de date judiciare, precum cuantumul pedepsei sau al sancţiunii aplicate, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal, restul de pedeapsă rămas de executat etc. Registrul va contabiliza toate faptele penale de natură sexuală, indiferent de gravitatea lor: de la gesturi obscene şi acte de hărţuire sexuală, până la fapte de viol, pedofilie, pornografie infantilă sau incest. Tot aici vor fi consemnate  şi faptele de trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerşetoriei şi prostituţie infantilă. La datele din acest registru nu vor avea acces decât poliţiştii, iar baza de date va fi separată de cazierul judiciar.

 

Dică, tu faci ceva? (Gazeta Sporturilor)

FCSB a început meciul cu Viitorul fără nicio idee de joc și a fost salvată din nou de genialul Budescu. Mijlocașul a creat o bijuterie de gol: a simulat o pasă prin care a scos doi adversari din joc, a trimis peste Cojocaru, mingea lovind ambele bare înainte să intre în poartă. 
FCSB – Viitorul s-a înceiat cu scorul de 2 la 1.

 
Revista presei românești - 12 martie 2018