Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sorina Pintea vrea să refacă toate Legile Sănătății (Evenimentul Zilei)

sorina_pintea.jpg

Ministrul Sorina Pintea vrea să refacă toate Legile Sănătății, reiese din interviul publicat luni, 19 martie 2018, de Evenimentul Zilei
Image source: 
Facebook/Sorina Pintea

Cum a rupt CCR legăturile cu Comisia Europeană pe raportul MCV (Adevărul) - Gîrbovan: Este imperativ ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie declasificat (Cotidianul) -  Cel mai mare pericol pentru România nu este inflația sau deficitul bugetar, ci dependența de industria auto (Ziarul Financiar) - Gluma Hațegan (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Sorina Pintea vrea să refacă toate Legile Sănătății (Evenimentul Zilei)

Ministrul Sorina Pintea a spus într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că a alcătuit un colectiv pentru a fi elaborate legile Sănătății, a găsit și posibilitatea accesării unor fonduri pentru această activitate, o sumă considerabilă, 650.000 de euro. De mai bine de doi ani se vorbește de diverse legi în domeniu, câteva proiecte fiind prezentate drept succese ale diverșilor demnitari, dar mai toate s-au blocat prin Legislativ sau au rămas la nivel de inițiativă. Pintea vorbește despre modificări ale acestor proiecte, unele fiind ale guvernelor sau grupurilor PSD-ALDE, cum ar fi legile malpraxisului, transplantului, și vaccinării, unde trebuie să existe măsuri de coerciție.

 

Cum a rupt CCR legăturile cu Comisia Europeană pe raportul MCV (Adevărul)

CCR a transmis Comisiei Europene că nu mai doreşte să fie implicată în discuţiile privind raportul MCV, o decizie stranie, având în vedere că magistraţii Ccr au fost lăudaţi în repetate rânduri în rapoartele Bruxelles-ului pentru modul în care au susţinut statul de drept. Surse din sistemul judiciar au declarat pentru „Adevărul“ că judecătoarea Mona Pivniceru a insistat ca CCR să nu mai fie amestecată în discuţiile cu oficialii europeni.
Augustin Zegrean, fostul preşdinte al CCR, a declarat pentru „Adevărul“ că discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene se poartă în cheie strict juridică. „Nu se pune problema unei discuţii cu tentă politică. Noi le explicam aspecte ce ţin de activitatea CCR, funcţionarii europeni îşi notau, apoi vedeam că în raportele MCV apăreau multe din explicaţiile noastre. Nu ne-au pus niciodată vreo întrebare politică. Nu înţeleg această decizie a CCR “, a spus Zegrean. 

 

Gîrbovan: Este imperativ ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie declasificat (Cotidianul)

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, susţine că este necesar ca protocolul dintre SRI şi Ministerul Public să fie declasificat cât mai repede, precizând că faptul că tot mai multe voci cer publicarea protocolului este un demers pozitiv pentru refacerea încrederii în justiţie.
Uniunea Naţională a Judecătorilor a solicitat încă din urmă cu trei ani declasificarea protocolului, făcând în acest sens solicitări către CSAT.
„În România membră UE, cu un Mecanism de verificare şi cooperare (MCV) mult clamat, în cadrul căruia este anual „evaluată” justiţia din România, a fost semnat un protocol secret între organe de urmărire penală şi servicii de informaţii, prin care acestea de urmă au fost implicate în acte specifice de cercetare penală, în contra unei legi în vigoare care le interzicea exact acest lucru”, explică preşedintele UNJR.
Precizările au fost făcute în contextul în care, vineri, Președinția a transmis că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituții, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a președintelui. 

 

Top 10 cei mai mari exportatori din România în 2017. Daimler şi Ford au adus un plus de 1,7 mld. Euro (Ziarul Financiar)

Industria auto, atât cea producătoare de automobile cât mai ales cea produ­că­toare de componente, domină auto­ritar topul celor mai mari zece ex­por­tatori din România, iar cel mai mare salt a fost punctat de fabrica de transmisii pentru Mercedes-Benz, potrivit datelor trans­mise de INS la solicitarea ZF. INS men­ţio­nează că este vorba de date provizorii pe anul 2017.
Fabrica de cutii de viteze a Daimler din Sebeş a devenit al doilea mare exportator din economie, după uzina Dacia, urcând 24 de poziţii.
Cei mai mari zece exportatori din economie au o pondere de aproape 19% din total, cu o valoare de 11,7 mld. euro, cu 1,7 mld. euro în plus faţă de top zece din 2016. 
În aceste context, Cristian Hostiuc, director editorial ZF, notează că Cel mai mare pericol pentru România nu este inflația sau deficitul bugetar, ci dependența de industria auto. 
Dacă se întâmplă ceva la nivel mondial în industria auto, în special în Germania sau Franţa, econo­mia României va fi lovită din plin, ceea ce va produce un şoc, pentru că nicio altă industrie nu poate absorbi imediat cifrele şi oamenii din in­dustria auto. 

 

Gluma Hațegan (Gazeta Sporturilor)

Cel mai bun arbitru român a reușit să enerveze pe toată lumea aseară, când s-a disputat derby-ul CFR – FCSB. Centralul arădean a acordat eronat penlty-ul din care clujenii au deschis scorul, apoi i-a eliminat pe Peteleu, corect, și pe pintilii, ușor. Roș-albaștrii au egalat în prelungiri pentru al treilea 1- 1 consecutiv între cele două echipe.

Revista presei românești - 19 martie 2018