Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele desecretizării protocoalelor (Cotidianul)

legea-303.jpg

Toţi procurorii care au colaborat cu serviciile secrete ar putea fi daţi afară din magistratură, potrivit Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor!
Sursa imaginii: 
cotidianul.ro

Prima mutare concretă în declasificarea protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetele. Documentele, trimise de Ministerul Public la CSM şi lui Tudorel Toader (Gândul) - Casta notarilor, atacată de PSD. Românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât nemţii (Adevărul) - În continuare pâinea decongelată rămâne nesemnalizată la raft, deşi legea prevede ca eticheta „produs decongelat“ să fie „vizibilă, lizibilă şi uşor de înţeles“ (Ziarul Financiar)

Prima mutare concretă în declasificarea protocoalelor încheiate de SRI cu Parchetele. Documentele, trimise de Ministerul Public la CSM şi lui Tudorel Toader (Gândul)

Parchetul General anunţă că, având în vedere o decizie a Plenului CSM şi solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de declasificare a protocoalelor încheiate de parchet, instituţia a transmis protocoalele clasificate către CSM şi ministrului Justiţiei.
În continuare, este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii, precizează instituţia.

 

Efectele desecretizării protocoalelor (Cotidianul)

„Lumea justiţiei“ a publicat cu ceva timp în urmă un document excepţional, emis de către SRI şi adresat DNA, în care cel mai important serviciu transmite date „destinate exclusiv procurorului de caz potrivit principiului „necesităţii de a cunoaşte“, fără a fi duse în dosarul cauzei“! În acest document se face trimitere chiar la Protocolul dintre Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie (Ministerul public) şi SRI, care are numărul 003064 din 04.02.2009!
Această adresă semnată de Florian Coldea are caracter „Strict secret“, un grad de secretizare destul de mare şi devoalează relaţia dintre SRI (organ care, potrivit legii, nu are atribuţii în desfăşurarea anchetelor penale) şi DNA, căruia, tot potrivit legii, îi este interzisă colaborarea cu serviciile secrete! 
Dar nu încălcarea flagrantă a legii este cel mai grav lucru pe care-l devoalează acest document publicat de „Lumea justiţiei“, ci faptul că în conţinutul acestui document se spune că, potrivit articolelor 8 şi 57 din Protocol, informaţiile furnizate de SRI pentru procurorii DNA nu trebuie să ajungă în dosar, deşi pe baza lor se întocmea Rechizitoriul cauzelor! 
Astfel, desecretizarea Protocoalelor oferă tuturor inculpaţilor care au fost condamnaţi definitiv posibilitatea să apeleze la căile de atac extraordinare prin care să ceară rejudecarea cauzelor exact pentru folosirea acestor date primite de la SRI, fără ca acestea să le fie aduse la cunoştinţă! La CEDO, un asemenea argument va fi zdrobitor!
Mai mult, orice procuror care a colaborat cu serviciile secrete poate fi scos din magistratură, chiar dacă această colaborare s-a făcut în baza unui Protocol încheiat între instituţiile Ministerul public şi SRI, căci nici un Protocol sau Regulament nu poate fi contrar legii, iar dacă există astfel de protocoale ele sînt complet ilegale! Iar procurorii, ca „oamenii ai legii“, trebuiau să ştie aceste lucruri.

 

Casta notarilor, atacată de PSD. Românii plătesc tarife notariale de 14 ori mai mari decât nemţii (Adevărul)

Notarii din România practică printre cele mai mari tarife din Europa. Plătim de 14 ori mai mult decât nemţii pentru aceleaşi servicii notariale, de cinci ori mai mult decât francezii, de şase ori mai mult ca în Austria şi Spania şi de patru ori mai mult decât în Belgia. Este motivul pentru care mai mulţi parlamentari au propus un proiect de lege care prevede înfiinţarea de birouri notariale publice (de stat).
Conform iniţiatorilor (PSD şi ALDE) în birourile notariale publice va lucra personal specializat şi personal auxiliar, la fel ca în cazul birourilor particulare, însă tarifele percepute aici vor fi mult mai mici.
Evident, notarii nu privesc cu ochi buni această iniţiativă. Într-un răspuns trimis ziarului „Adevărul“, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) consideră inoportună propunerea legislativă, precizând că „argumentele care ţin de concurenţă (pe care se sprijină fundamentarea proiectului de lege) sunt incompatibile cu înfiinţarea unor birouri notariale de stat, întrucât însăşi natura noţiunii de concurenţă exclude orice intervenţie a statului“.
„Adevărul“menționează și înţelegerile de cartel dintre notariate, sancţionate de Consiliul Concurenţei.

 

În continuare pâinea decongelată rămâne nesemnalizată la raft, deşi legea prevede ca eticheta „produs decongelat“ să fie „vizibilă, lizibilă şi uşor de înţeles“ (Ziarul Financiar)

Românii care cumpără o pâine din supermarket nu ştiu dacă aceasta a fost sau nu anterior congelată, pentru că aceste informaţii nu sunt semnalizate în mod vizibil la raft, deşi legea îi obligă pe comercianţi să specifice acest lucru.
Spre exemplu, retailerul Mega Image foloseşte imaginea unui mic fulg de nea pentru a semnaliza produsele de panificaţie congelată. Publicul larg nu ştie însă ce reprezintă acel simbol mic poziţionat în colţul din dreapta-sus al etichetei, pentru că pe etichetă nu apare nici o legendă care să explice acest lucru.
Alţi retaileri, precum Kaufland, specifică pe etichetele de la raft faptul că pâinea provine dintr-un produs anterior congelat, dar şi care sunt ingredientele folosite, însă pentru a afla aceste detalii consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta de la raft.
Piaţa de panificaţie din România este estimată la 1,8 mld. euro, din care valoarea producţiei interne este în jur de 1,1 mld. euro. Produsele de panificaţie congelată reprezintă 5-6% din totalul vânzărilor din industria panificaţiei, potrivit Vel Pitar.