
Presa românească
România, prima la preocuparea pentru condiţiile din puşcării şi doar locul 11 la aglomeraţia din penitenciare (Adevărul)
puscarie.png

Scrisoarea pe care Dăncilă i-a trimis-o lui Juncker pentru a cere explicaţii despre posibile implicări ale Comisiei Europene în justiţia din România. DOCUMENT (Gândul)
Viorica Dăncilă i-a transmis scrisoarea preşedintelui CE; Jean Claude Juncker, în document aceasta solicitând ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerinţe în justiţie e unul autentic. Dăncilă afirmă că informările lui Tudorel Toader arată că era o practică repetată.
Premierul Viroica Dăncilă cere, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiţiei de la acel moment, Mona Pivniceru, şi care conţine 21 de cerinţe adresate de instituţia europeană Guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale.
Portalul gandul.info publică scrisoarea în integralitate.
România, prima la preocuparea pentru condiţiile din puşcării şi doar locul 11 la aglomeraţia din penitenciare (Adevărul)
Închisori din Belgia, Franţa, Cipru, Ungaria sau Portugalia sunt mai aglomerate decât cele din România. Cel puţin aşa arată un studiu SPACE (Council of Europe Annual Penal Statistics) făcut public la Strasbourg.
Concret, raportul arată că cele mai ridicate niveluri de supraaglomerare au fost observate în Republica Macedonia (132 de deţinuţi la 100 de locuri disponibile), Ungaria (132/100), Cipru (127/100), Belgia (120/100) Franţa (117/100), Portugalia (109/100) Italia (109/100), Serbia (109/100), Albania (108/100), Republica Cehă (108/100) şi, abia pe locul 11, România cu 106 deţinuţi la 100 de locuri disponibile. Turcia ocupă ultimul loc într-un top 12 al supraaglomerării din penitenciare cu 103 deţinuţi la 100 de locuri de cazare.
Cu toate acestea, supraaglomerarea din penitenciare a stat la baza promovării legii recursului compensatoriu în baza căruia ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a decis ca mii de deţinuţi să fie liberaţi din închisori mai devreme pe motiv că şi-au ispăşit pedepsele în închisori aglomerate.
De asemenea, ministrul Justiţiei a anunţat zilele trecute că vor fi oferite despăgubiri între 5 şi 8 euro pentru deţinuţii care au executat integral pedepsele în condiţii necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. Sindicaliştii din penitenciare susţin că propunerea lui Tudorel Toader este inoportună şi imorală. Aceştia propun ca victimele infracţiunilor să fie despăgubite şi nu deţinuţii.
Statul orizontal (sutu.ro)
Revoltat de ideea proiectului de lege care prevede conferirea de despăgubiri pentru deținuții care își ispășesc pedeapsa în condiții necorespunzătoare, Cristian Șuțu publică pe blogul personal un texte, preluat de Republica, în care jurnalistul critică „nesimțirea acestor oameni puși să administreze treburile țării. Acestor indivizi puțin le pasă de mizeria (și de nesimțirea administratorilor) din spitale. Puțin le pasă de banul public care-ar trebui alocat educației, sănătății și infrastructurii. Puțin le pasă de bolnavi și de medici, de profesori și de elevi, de micii întreprinzători și, în general, de binele public”.
Textul este practic revolta unui tată cu copilul într-un spital din Bucure;ti. „Cearceaful de pe pat e plin de pete, deși tocmai a fost pus. În sertar sunt niște bacterii de ți se oprește respirația. La baie nu e hârtie igienică. În salon nu e săpun pentru copii. Nu sunt aleze, nu sunt scutece. Biberoanele se pot steriliza doar la bucătărie, dar numai dacă ai fost previzibil și ți-ai adus propriul detergent și burete…”
S-a încercat implicarea PSD într-un mare scandal printr-un consultant englez, publicist la Dilema Veche (Evenimentul Zilei)
România a intrat în scandalul imens din jurul firmei Cambridge Analytica, acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania președintelui SUA Donald Trump și în cea pro-Brexit. Rupert Walfe Murray, prezentat inițial ca un consultant politic britanic, a declarat ieri că un oficial al Cambridge Analytica l-a contactat pentru a se implica în campania electorală din România, ca expert pentru PSD. Murray spune că a refuzat oferta din simplul motiv că nu lucrează pentru partide politice, dar tot ieri s-a aflat că nici nu prea avea cum să ajută PSD, el fiind de scriitori și jurnalist care a publicat în Dilema Veche și Hotnews.
Guvernul PSD a aprobat „comisia pentru aderarea la moneda euro” (Ziarul Financiar)
Guvernul a aprobat miercuri o ordonană de urgenţă de înfiinţare a „Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro”, care urmează să pregătească calendarul de intrare a României în mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro, precum şi „acţiunile necesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti şi asigurarea unei convergenţe reale”.
Comisia Națională va fi condusă de prremierul României și de președintele Academiei Române, în calitate de copreședinți, și de doi vicepreședinți, respectiv guvernatorul BNR și viceprim-ministrul desemnat de prim-ministru prin decizie.
Până 15 noiembrie 2018, Comisia Naţională va prezenta „spre asumare politică” atât calendarul de trecere la moneda euro, cât şi „planul naţional de adoptare a monedei euro”.
Drumul până la aderarea euro nu este ușor, iar ținta de aderare a fost amânată de mai multe ori.