Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cereţi socoteală celor de la putere unde au dus banii şi pe ce i-au cheltuit (Ziarul Financiar)

hostiuc_0_4.jpg

Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar
Image source: 
zf.ro

Guvernarea mută (Adevărul) - România agricolă, vândută străinilor bucată cu bucată (România Liberă) - Vremea la extreme în România (Gândul)

Ce aţi făcut cu banii mei pe care i-am plătit din munca mea şi din ceea ce am cumpărat eu? Dacă vreţi să se mişte ceva spuneţi câţi bani aţi plătit la buget – impozite şi taxe – şi începeţi să cereţi socoteală celor de la putere unde au dus banii şi pe ce i-au cheltuit (Ziarul Financiar)

În România nu există acest obicei bun, de a aminti guvernului, indiferent cine este el, autorităţilor locale, birocraţiei locale, parlamentarilor că sunt plătiţi din banii celor care cumpără produse şi servicii, din banii celor care fac investiţii, din salariile celor care muncesc, ci dimpotrivă.
De unde a plătit Liviu Dragnea, şeful PSD, majorările salariale în sectorul public, de 16-20%, dacă nu chiar mai mult în anumite sectoare? Din banii voştri!
PSD-ul nu a plătit majorările salariale la stat din banii lui, ci din creşterea consumului, din preţul produselor şi serviciilor pe care le-aţi achiziţionat, fie ca firme, fie ca persoane fizice. 
Sub ochii voştri, şi ai noştri, drumurile arată ca după război, deşi aţi plătit pentru întreţinerea şi reparaţia lor (uitaţi-vă la gropile care apar după ieşirea din iarnă în Bucureşti), infrastructura din sănătate este din ce în ce mai proastă, ceea ce îi determină pe oameni şi pe companii să apeleze la sectorul privat plătind încă o dată serviciile, educaţia scade în fiecare an şi creşte analfabetismul.
La polul opus, sub ochii voştri, ai celor care plătesc taxe şi impozite administraţia statului înfloreşte, atât ca bani cât şi ca putere de decizie, puterea partidelor, sau a partidului de guvernământ este din ce în ce mai mare.
Dezvoltarea economică, de care se plânge toată lumea, nu se vede pentru că voi, cei care plătiţi taxe şi impozite nu cereţi socoteală guvernului, primăriilor, consiliilor judeţene, instituţiilor de stat să spună ce au făcut cu banii, notează în ZF directorul editorial al publicației, Cristian Hostiuc.

 

Guvernarea mută (Adevărul)

Doar 7 din cele 24 de ministere au purtător de cuvânt, deşi, de mai bine de un an, PSD pune toate eşecurile guvernării pe seama „problemelor de comunicare“. 
Surprinderea, fâstâceala, tăcerea şi chiar ironia sunt doar câteva dintre reacţiile stârnite în Birourile de presă ale ministerelor care formează Cabinetul PSD-ALDE, atunci când au fost întrebate dacă există vreo persoană responsabilă cu comunicarea instituţională. Doar şapte din cele 24 de ministere care alcătuiesc guvernul au în acest moment un om în funcţia de purtător de cuvânt: Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Comunicaţiilor. La Ministerul Agriculturii, situaţia a fost rezolvată prin delegarea unui consilier de stat pe această funcţie. „Trimiteţi vă rog o solicitare pe email”, a fost răspunsul pe care reporterii „Adevărul“ l-au primit telefonic, deşi informaţia dorită consta doar într-un nume . Explicaţia? „Nu vă dă nimeni solicitarea la telefon pentru că nu ştim cine sunteţi“, ne-a comunicat o doamnă din Biroul de presă al Ministerului Turismului. O solicitare pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost cerută şi de un reprezentant al Ministerului Transporturilor. Potrivit legii, răspunsul ar fi urmat să ajungă la public în 10 sau chiar 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de volumul de muncă necesar pentru colectarea informaţiei. În câteva cazuri, birourile de presă au încercat, însă, să ne explice că „orice nelămurire sau întrebare” poate fi rezolvată trimiţând un email către o persoană de contact menţionată pe site.

 

România agricolă, vândută străinilor bucată cu bucată (România Liberă)

Terenurile agricole din România rămân cele mai ieftine din UE, fapt care îi atrage ca un magnet pe investitorii străini. Aceștia beneficiază de deplina libertate de a cumpărat pământ, fără nicio restricție, spre deosebire de celelalte state europene, unde achizițiile sunt condiționate strict. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România, știe de ce românii și-au vândut terenurile la  prețuri derizorii: din ignoranță sau din lene. LAPAR vrea să condiționeze achizițiile de terenuri.

 

Vremea la extreme în România (Gândul)

ANM anunţă că vremea se va încălzi treptat, urmând ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să fie înregistrate temperaturi chiar şi mai ridicate decât ar fi normal pentru această perioadă a anului, adică de 20 de grade. Asta în condiţiile în care duminică au fost şi minus 16 grade.

Revista presei românești - 26 martie 2018