Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


100 de ani de la unirea cu Basarabia. Un veac de amăgire (Adevărul)

unire.jpg

Câteva zeci de mii de oameni au participat, duminică, la Chișinău, la Marea Adunare Centenară.
Câteva zeci de mii de oameni au participat, duminică, la Chișinău, la Marea Adunare Centenară.
Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Legile justiției, din nou pe masa CCR (România Liberă) - Lovitură pentru DNA. Dosarul familiei Cosma se va rejudeca (Jurnalul Național) - Schweighofer îşi vinde pădurile din România unui fond suedez condus de un român. Tranzacţie: 90 mil. € (Ziarul Financiar)

Legile justiției, din nou pe masa CCR (România Liberă)

PSD și ALDE au grăbit aprobarea legilor Justiției, după ce unele articole au fost respinse de CCR. PNL și USR se vor adresa din nou CCR reclamând că PSD și ALDE au revotat și articole care nu fuseseră declarate neconstituționale.

 

Lovitura pentru DNA. Dosarul familiei Cosma se va rejudeca (Jurnalul Național)

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare.
Potrivit deciziei instanţei, dosarul se va rejudeca la Secţia penală de la Înalta Curte.
Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi. 

 

Schweighofer îşi vinde pădurile din România unui fond suedez condus de un român. Tranzacţie: 90 mil. € (Ziarul Financiar)

Grupul austriac Schweighofer, unul dintre cei mai mari jucători din industria lemnului, vinde cele 15.000 de hectare de păduri pe care le deţine în România companiei suedeze GreenGold Asset Management AB/KB, într-o tranzacţie estimată de ZF la 90 mil. euro, anunţată de austrieci ca o „schimbare de strategie“.  Cumpărătorul, compania GreenGold Asset Manage­ment AB/KB, aparţine casei de private equity GreenGold din Suedia, specializată pe investiţii în industria lemnului. Casa de private equity este fondată de românul Sorin Chiorescu, care ocupă în prezent funcţia de preşedinte. Sorin Chiorescu apare ca administrator în cinci com­panii GreenGold din România, dar şi în compania Cascade Empire, care aparţine de grupul Schweighofer, înaintea finalizării tranzacţiei. Dreptul de preemţiune la achiziţia terenurilor forestiere aparţine coproprietarilor şi vecinilor, conform legii. Grupului Schweighofer i-a fost retras certificatul FSC, care atesta bunele practici în exploatarea lemnului. Ulterior mai mult companii de bricolaj au renunţat să mai colaboreze cu austriecii.

 

100 de ani de la unirea cu Basarabia. Un veac de amăgire. Cum şi-au bătut joc politicienii de unionism la Chişinău (Adevărul)

„Azi se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, moment în care iluzia reîntregirii este folosită ca magnet electoral. La Chişinău, politicienii români şi moldoveni au confiscat patriotismul autentic al basarabenilor în scop personal: au demarat campania electorală pentru alegerile parlamentare programate în toamnă”, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann pe blogul său de pe adevarul.ro. 
„Am fost duminică la Chişinău să văd cu ochii mei ce înseamnă patriotismul peste Prut. Şi am văzut aproape 20.000 de oameni sinceri. De ce vor unirea? Simplu: pentru un trai mai bun. Într-o proporţie covârşitoare, cei mai mulţi oameni veniţi duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale erau bătrâni. Generaţia lefurilor mici, devenită ulterior generaţia pensiilor mizere. Generaţia părinţilor cu copii plecaţi departe de casă. Generaţia capturată de un stat mafiot. Vă sună cunoscut? E o descriere care se potriveşte, deopotrivă, Republicii Moldova şi României. Da, din acest unghi, Basarabia e o Românie rămasă în urmă.
Sociologic, suntem uniţi deja în sărăcie. Moldovenii transmit un mesaj onest: vor ca reîntregirea să le aducă o viaţă mai bună, dar, în acelaşi timp, prosperitatea lor să nu devină o povară pentru noi, românii. 
Însă patriotismul autentic strigat de basarabeni e folosit parşiv de politicienii moldoveni, unii dintre ei aflaţi în cârdăşie cu liderii români, iar costurile ar putea fi usturătoare. În toamnă sunt programate alegeri parlamentare în Republica Moldova.
Favoriţi pleacă socialiştii preşedintelui Igor Dodon, cu mesajul clar pro-Rusia. Un rol decisiv îl va juca Partidul Democrat (înfrăţit cu PSD din România), condus de Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează Guvernul, politician aşa-zis proeuropean, în realitate duplicitar. 
Dreapta moldovenească este, la fel ca în România, eterogenă. Sunt două partide care fac Opoziţie adevărată: Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu – învinsă de Igor Dodon la alegerile prezidenţiale, şi Platforma Demnitate şi Adevăr, cu Andrei Năstase în frunte. 
Pe nişa de electorat unionist se bat: Partidul Unităţii Naţionale (PUN), condus de Anatol Şalaru în tandem cu Traian Băsescu (preşedinte de onoare), şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu şi de Dorin Chirtoacă, primarul demisionar al Chişinăului. 
Dacă după alegerile din toamnă partidul lui Igor Dodon va deţine puterea executivă, în Republica Moldova nu doar soarele va veni de la Răsărit, ci şi decizia politică. Cât despre unionism, cu Dodon în fruntea ţării şi cu partidul său la guvernare, concluzia e dinainte ştiută: Basarabia nu va fi niciodată România”.

 
Revista presei românești - 27 martie 2018