Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răsfăţ pentru şefii magistraţilor: case de protocol acordate prin hotărâre de guvern (Adevărul)

case_adevarul.jpg

Image source: 
adevarul.ro

Răsfăţ pentru şefii magistraţilor. Zeci de judecători şi de procurori cu funcţii de conducere pot primi locuinţe de protocol, potrivit unei hotărâri de Guvern, care a intrat luni în vigoare, scrie Adevărul. Specialiştii spun că măsura este discriminatorie şi creează o categorie de privilegii nemeritate.

Sunt însă şi anumite condiţii impuse privilegiaţilor: magistraţii nu trebuie să aibă case pe numele lor în Bucureşti, iar cheltuielile de cazare să nu depăşească plafonul de 55.000 de lei pe an, adică peste 4.500 de lei lunar (aproape 1.000 de euro). În schimb, magistraţii sunt de acord cu noile drepturi acordate de stat, dar spun că acestea ar trebui extinse în cazul tuturor judecătorilor şi procurorilor. Suma plătită de Ministerului Public pentru decontarea chiriei şi a transportului de către procurori şi personalul auxiliar este, în perioada 2014 - 2017 de peste 100 de milioane de lei (aproximativ 22 de milioane de euro). 

Tot Adevărul scrie că fiscul vrea să colecteze mai mulţi bani la buget în acest an şi a elaborat mai multe măsuri draconice pentru contribuabili, precum controale inopinate la cei cu risc ridicat sau verificarea vânzărilor de maşini second-hand, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.  Iniţiativa are ca scop compensarea impactului financiar determinat de ordonanţa privind măsurile din domeniul impozitului pe profit şi din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Fiscul estimează că vor creşte încasările la bugetul general consolidat cu circa 0,6 miliarde de lei. Astfel, în acest an ANAF urmează să întreprindă măsuri care vizează, în principal realizarea la nivelul tuturor structurilor din DGAF a unor evaluări suplimentare care să vizeze posibilele practici utilizate de entităţile ce vor fi incluse în control, menite să transfere active şi/sau sume de bani către alte entităţi cu scopul de a îngreuna activităţile de recuperare a sumelor stabilite de ANAF prin structurile de control, cu titlul de prejudiciu.

 

Din Ziarul Financiar aflăm de ce au băncile  marje mari la creditele pentru populaţie. Pentru a-şi permite să dea credite ieftine firmelor. Este explicația cinică venită de la BNR. Pentru a avea credite ieftine şi pe retail, dimensiunea sistemului bancar trebuie să se dubleze, ceea ce este foarte greu. Pentru a avea credite ieftine şi pe retail, dimensiunea sistemului bancar trebuie să se dubleze.

Populaţia se împrumută la bănci mai scump pentru că modelul operaţional utilizat de băncile locale se bazează pe ideea unor marje mai mari pe segmentul de retail pentru a a compensa marjele ceva mai mici pe segmentul companiilor, explică Florian Neagu, director adjunct al direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. Un astfel de model este în avantajul firmelor cu capital autohton, respectiv se ţinteşte menţinerea competitivităţii acestora în raport cu multinaţionalele care se împrumută ieftin din străinătate fie de la bănci fie de la companiile-mamă.

 

Europarlamentarul Cristian Preda va fi audiat azi în Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua României", distincție primită de Cristian Preda  în 2009.Europarlamentarul este audiat pentru a răspunde unui denunţ privind defăimarea ţării, scrie Hotnews.

"Prigoana a început. Întrucât am criticat în PE guvernele Grindeanu şi Tudose, sunt chemat în faţa Consiliului de onoare al Ordinului 'Steaua României', pentru a răspunde unui denunţ care reia acuzaţiile PSD-ALDE de defăimare a ţării. Mă vor judeca: Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, doctorul Şerban Brădişteanu (da, acela condamnat!), Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu şi generalul Degeratu. Consiliul e prezidat de fostul preşedinte al Academiei, Ionel Haiduc. Mă voi apăra. Nu mă intimidează coaliţia corupţilor. Dincolo de cazul meu, e în joc un principiu: România liberă şi europeană trebuie protejată. Sunt convins că am de partea mea nu o formaţiune politică, ci cetăţenii oneşti ai acestei ţări. Pentru ei lupt. Vom învinge!", preciza, atunci, europarlamentarul într-o postare pe Facebook. Ulterior, Preda a cerut ca audierea să fie publică, însă solicitarea a fost respinsă. 

 

Profit.ro face o analiză a cazărilor în hotelurile din România din ultimul an. Concluzia este că doar un sfert dintre "turiștii" care se cazează anual în hotelurile românești vin efectiv pentru vacanțe.

Din cei 2,7 milioane de turiști care au înnoptat anul trecut în hotelurile românești, cei mai mulți au venit în țară nu pentru atracții turistice, ci pentru afaceri, congrese, conferințe, seminarii. Dar nici măcar restul de 1,1 milioane de persoane nu sunt 100% turiști, deoarece vin în vizită la rude și se cazează la hoteluri sau sunt interesate strict de partide de fotbal, tratamente medicale, concerte și diverse alte evenimente. Trăgând linie, cei care ajung în România exclusiv pentru vacanțe nu depășesc 750.000 de persoane, număr aproximativ egal cu cel al românilor trimiși anual în străinătate de primele patru agenții de turism din țară. Deși una din primele declarații ale fostului ministru Mircea Dobre era că vrea să dezvolte turismul ecumenic, tocmai acest tip de turism s-a prăbușit la aproape jumătate în timpul mandatului său.

 

Gazeta Sporturilor scrie despre meciul România – Suedia. Echipa naţională de fotbal a României a învins, la Craiova, cu  1-0 , reprezentativa similară a Suediei, într-un meci de pregătire disputat pe stadionul "Ion Oblemenco".

JucătorulAlexandru Chipciu, 28 de ani, a fost cucerit de atmosfera de la Craiova și le-a transmis un mesaj celor care îl dau ca și plecat de la Anderlecht.

"Este un nou început pentru noi, îmi aduce aminte de perioada cu domnul Pițurcă, pierdeam foarte greu. Sperăm să o ținem așa și în meciurile oficiale, să nu zicem iar că suntem cea mai bună echipă și apoi să fim criticați că nu ne ridicăm la așteptările oamenilor. Trebuie să muncim tot așa, să ne dăruim. Știm că Suedia n-a venit cu toată echipa, dar are jucători buni. Am arătat că ne putem lupta la un anumit nivel cu formații bune.Stadionul este frumos, atmosfera a fost senzațională. Peste tot unde am jucat în România am fost susținuți. Le mulțumim! Terenul a fost greu, dar am zis că nu e bine să ne plângem", a declarat Chipciu.

Revista presei românești din 28 martie 2018