Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Critici dure la adresa legilor justiției din partea GRECO (Adevărul)

justitie.jpg

Image source: 
pixabay.com

Adevărul deschide cu o exclusivitate pe raportul ad-hoc adoptat recent de Grupul de State Împotriva Corupţiei. GRECO a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti. 

Un oficial din Consiliul Europei, care a citit raportul, a sintetizat pentru Adevărul principalele obiecţii ale experţilor europeni. Raportul este singura evaluare externă, imparţială şi profesionistă asupra acestor legi. Ce critică GRECO la Legile Justiţiei: epurarea sistemului, intimidarea magistraţilor, slăbirea DNA. Între timp Ministerul Justiţiei ţine raportul la secret. Ministrul Tudorel Toader, spune că autorităţile române au primit ieri raportul, care va fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. El afirmă că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului Greco şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită autorizarea publicării documentului.

Tot în Adevărul citim despre efectele reformei fiscale. Mai mult de jumătate dintre salarii sunt mai mici sau egale cu venitul minim brut pe economie, după aplicarea Legii salarizării unice şi a modificărilor aduse Codului Fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Un simplu calcul arată că, din noiembrie până în februarie, numărul celor care au venituri sub salariul minim pe economie a crescut cu 349.148.

 

Pe Hotnews.ro putem citi un interviu cu Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte și fost ministru al Energiei. Conducta BRUA va fi în mare parte utilizată pentru tranzitul de gaze, spune expertul.

Adică, vor fi transportate gaze din unele țări în alte țări, tranzitând România. Prin această conductă ar putea trece și gaze rusești livrate de Gazprom către Europa prin Turkish Stream. Fostul ministru al energiei a precizat că din momentul în care capacitatea de transport este rezervată, nu prea mai poate fi controlată sursa de gaze. În opinia lui Răzvan Nicolescu, o parte din surplusul de gaze care va fi produs în România, în condițiile exploatării gazelor din Marea Neagră, ar trebui utilizată pentru relansarea industriei chimice și petrochimice. OMV a anunțat că va relua producția petrochimică și același lucru ar trebui făcut și la Petromidia, a precizat Nicolescu.

 

Moldova şi Transilvania sunt separate economic pentru că tirurile nu au loc prin trecători. Ziarul Financiar scrie ca din şase rute care traversează Carpaţii Orientali, doar două pot fi traversate de tirurile de 40 de tone.

La 100 de ani de la Marea Unire, Moldova rămâne separată de Transilvania din punct de vedere economic nu numai pentru că nu există o autostradă care să treacă munţii, ci şi pentru că drumurile actuale nu permit trecerea tirurilor. Cele mai folosite mijloace de transport marfă sunt: Suceava – Vatra Dornei - Bistriţa-Năsăud şi Târgu-Neamţ - Borsec - Reghin. Dar şi acestea sunt foarte greu de folosit pentru transportatori: un drum greu de peste şase ore, timp în care îşi uzează camioanele pe drumurile pline de gropi.

 

Evenimentul Zilei se intreabă ce vrea să afle Comisia SRI de la generalul Coldea. A dat sau nu Liviu Dragnea informații la SRI?

În a doua rundă de audieri a fostului prim-adjunct SRI, comisia parlamentară de control a activității serviciului secret îl va chestiona pe generalul (r) Florian Coldea despre relația acestuia cu procurorii, cu judecătorii, cu partidele politice și cu presa. Parlamentarii sunt așteptați să lămurească dacă președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost unul dintre politicienii care au solicitat întâlniri informale cu conducerea SRI.

 

Chivu rupe tăcerea într-un interviu-eveniment pentru cititorii Gazetei Sporturilor și face un anunț în premieră legat de alegerile FRF.

Într-un interviu exclusiv acordat lui Justin Gafiuc și Marius Mărgărit, fostul căpitan al “tricolorilor”, Cristi Chivu, recunoaște că va intra în staff-ul “Kaiserului” la FRF, dacă acesta va câștiga alegerile pe 18 aprilie. Din informațiile GSP, Chivu ar urma să preia postul de director al Departamentului internațional, în cazul în care Lupescu iese președinte. "Dureros e că, dincolo de campanie și rivalitate, în cei patru ani de mandat Burleanu a denigrat constant trecutul și a aruncat cu noroi în foștii jucători, începând cu Popescu și Hagi, care, prin ceea ce au făcut în carieră, și-au câștigat dreptul de a-și exprima un punct de vedere cu greutate. Dreptul ăsta nu ni-l poate lua nimeni! Se pare că deranjăm, iar cine l-a sfătuit să aibă o asemenea poziție zeflemitoare la adresa trecutului i-a făcut numai rău lui Burleanu. Copiii au nevoie de modele, de exemple, care vin din acest trecut denigrat de actualul președinte".

Revista presei românești din 29 martie 2018