Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protocoale și putere nebună (Cotidianul)

cotidianul.jpg

Sursa imaginii: 
cotidianul.ro

Anatomia unei înțelegeri criminale: Protocolul SRI – DNA (Evenimentul Ziei) - Politica de stat: gazul românesc s-a scumpit pentru populaţie cu 50% în ultimii 4 ani de dragul alinierii la media UE (Ziarul Financiar) - Revoluţia fiscală taie din pensiile private (Adevărul) - Autobuzul de Ciorogârla, în finală la licitațiile din Sibiu și Ploiești (România Liberă)

Anatomia unei înțelegeri criminale: Protocolul SRI – DNA (Evenimentul Ziei)

Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Ministerul Public (MP) au dat publicităţii, pe data de 30 martie, Protocolul de colaborare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi SRI semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi primadjunctul Florian Coldea. În baza acestui act de colaborare, echipe operative comune formate de agenţi SRI şi procurori lucrau în anchete penale, fapt negat constant de-a lungul timpului de Kovesi.
Este vorba despre un Protocol secret, care potrivit specialiștilor în Drept, încalcă atât Constitușia, cât și Statutul Magistraților. Asociațiile profesionale ale magistraților denunță Protocolul ca fiind ilegal. O sesizare împotriva Laurei Codruța Kovesi a fost deja depusă la Inspecția Judiciară, pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență. 

 

Protocoale și putere nebună (Cotidianul)

„Alianța secretă a celor două instituții cu iz totalitar a dat în clocot și s-a umflat pe foc. Pute și cere curățenie. Speriat de posibile consecințe penale, artizanul acestei orchestrări mult peste comportamentul fostei securități, Traian Băsescu, a dat fuga la o televiziune spre a se deroba. El, sărăcuțul, n-a știut nimic! Minciună mai crasă sau prostie mai mare nici că se putea. Povesteau ofițerii SRI, povesteau judecătorii despre angajamente. El, nimic. N-a auzit și n-a văzut tărășenia”, scrie jurnalistu Cornel Nistorescu în editorial.
„Traian Băsescu preferă să joace rolul prostului (adică al președintelui care nu avea habar ce se întîmpla sub el), decît să se recunoască tăticul operațiunii și să pornească astfel pe drumul unei cercetări penale și a unei condamnări...
România a trăit cam 15-20 de ani într-o democrație debilă (ca să nu zic caricaturală), dublată de servicii secrete (alcătuite după chipul și gîndirea fostei securități) și de grupuri de interese formate din fostele elite comuniste. Protocoalele n-au fost decît o tentativă palidă de a da o acoperire aparent legală unui comportament de tip totalitar. Așa cum teroriștii au fost acoperirea pentru lovitura de stat. Așa cum venirea minerilor a fost o altă operațiune de consolidare a poziției celor ajunși la putere”... Integral în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită.

 

Politica de stat: gazul românesc s-a scumpit pentru populaţie cu 50% în ultimii 4 ani de dragul alinierii la media UE (Ziarul Financiar)

România, al patrulea stat european în funcţie de producţia de gaze, unic în regiune prin gradul redus al dependenţei de gazul rusesc, a înţeles să-şi folosească avantajul resurselor interne pentru scumpirea facutrilor plătite de populațieși industrie. De la 1 aprilie, jumătate din consumatorii casnici de gaze din România primesc facturi cu 10% mai mari.

 

Revoluţia fiscală taie din pensiile private (Adevărul)

Controversata revoluţie fiscală nu a însemnat doar un atac la salariile românilor, respectiv la bunăstarea lor din prezent, ci şi la bunăstarea viitoare, făcând o gaură şi în pensiile acestora.
Românii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai puţini bani în cont, în luna ianuarie, ca efect al revoluţiei fiscale. Specialiştii acuză că procentul virat a fost micşorat prea tare, dar ministrul Muncii refuză să îşi asume eroarea şi aruncă pisica în curtea angajatorilor. Guvernul a redus cota virată la Pilonul II de la 5,1%, cum era în 2017, la 3,75%, în 2018. Modificarea a venit la pachet cu revoluţia fiscală, prin care angajatorii au fost forţaţi să mute contribuţiile la angajat şi să majoreze salariul brut. 

 

Autobuzul de Ciorogârla, în finală la licitațiile din Sibiu și Ploiești (România Liberă)

Autobuzul Euro Bus Diamond, realizat de compania BMC Trucks&Bus în fabrica din Ciorogârla, lângă București, a ajuns în faza finală a licitațiilor organizate de regiile de transport din Sibiu și Ploiești. Valoare cumulată a celor două contracte este de 12,5 milioane de euro.
La Ploiești, miza este livrarea a 50 de unități Euro 6 pe motorină, în valoare de circa 10 milioane de euro.
La Sibiu, licitația vizează furnizarea a 10 „autobuze de Ciorogârla”.
Producătorul român de autobuze a intrat în competiție și la Cluj-Napoca, dar a renunțat pe parcurs. Iar la București nu a putut participa la mega-licitația de 100 de milioane de euro (pentru 400 de autobuze) pentru că nu a îndeplini criteriul din caietul de sarcini care cerea ca producătorii să ofere toate cele trei modele dorite, de 10, 12 și 18 metri.

 
Revista presei românești - 2 aprilie 2018