Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Îl judecă pe Ion Iliescu? (Cotidianul)

iliescu_tv.jpg

Ion Iliescu la Televiziunea Română în timpul Revoluției din 1989
Image source: 
Wikipedia

Capul lui Isărescu, ultimul trofeu. Ce va urma şi de ce e posibilă dispariţia PSD (Adevărul) - Oastea lui Cioloș s-a împrăștiat înainte să se adune (Jurnalul Național) - Se coace un nou proiect privind asigurarea obligatorie a locuințelor (România liberă)

Îl judecă pe Ion Iliescu? (Cotidianul)

"Nu am nici cea mai mică îndoială că știrea legată de avizul pentru judecarea lui Ion Iliescu este o mișcare de șah menită a ecrana scandalul protocoalelor", scrie Cornel Nistorescu în editorial. Jurnalistul continuă astfel "cu ce poate fi acoperit cel mai mare scandal din justiția României? Cu un alt scandal la fel de mare din istoria contemporană. Care să fie acela? Nu mai sunt decît două de aceeași anvergură. Revoluția din 1989 și Mineriada din 13-15 iunie 1990. Un proces al morților din lovitura de stat (sau din revoluție) din decembrie 1989 poate ecrana serios scandalul protocoalelor SRI – Parchetul General. Și ar muta presiunea de pe umerii DNA și SRI pe cei ai PSD-ului. 
Se supără cineva pe o asemenea schimbare de agendă? Uniunea Europeană? Nici vorbă! Nu l-a iubit niciodată pe Ion Iliescu. Partenerii noștri strategici de peste Ocean? Nici aceștia! Pentru ei, Ion Iliescu reprezintă trecutul comunist al României.
Judecarea și condamnarea lui Ion Iliescu ar mulțumi multă lume. Și ar închide nenumărate capitole rămase în coadă de pește. Unul și poate cel mai important este legat de desfășurarea evenimentelor din decembrie ’89 și de responsabilitatea juridică a morților de la Timișoara. Poate pune cineva declanșarea evenimentelor pe seama lui Ion Iliescu? Mă îndoiesc. Nu el a condus și nu el a fost fost creierul operațiunii. Pînă la intrarea sa în joc, evenimentele din România contabilizau deja un număr important de victime. Poate pune Parchetul General ceva pe seama unor forțe străine implicate în răsturnarea regimului Ceaușescu? Mă cam îndoiesc. Teroriștii și morții de după fuga Ceaușeștilor râmîn o altă necunoscută. Care sunt probele în baza cărora Ion Iliescu a fost la comanda operațiunii? Eu, unul, nu știu! Care sunt ordinele date de el în baza cărora ar putea fi condamnat? Nici de asta nu am habar. Depistarea acestora este în egală măsură o muncă de procuror și de istoric. Și tare mă tem că urmele duc la armată. Iar de armată nici Augustin Lazăr și nici ceilalți procurori nu prea au curajul să se apropie (chiar dacă un număr de morți trebuie trecuți în contul ei)"... Integral în ziar.

 

Capul lui Isărescu, ultimul trofeu. Ce va urma şi de ce e posibilă dispariţia PSD (Adevărul)

"Liviu Dragnea se apropie de momentul în care va controla toate instituţiile fundamentale ale statului român. Niciun lider, de la Iliescu la Băsescu, nu a reuşit aşa ceva. Ultimul mare trofeu este capul lui Mugur Isărescu, dar controlul politic asupra Băncii Naţionale va scufunda România în întuneric, sărăcie şi izolare", consideră Ion M. Ioniță.
"Să revedem scena. Mugur Isărescu şi întreg Consiliul de Administraţie al BNR vin la Senat, în faţa Comisiei economice să explice ce se întâmplă cu inflaţia, cu politicile monetare şi cu economia în general. Dar la şedinţa comisiei nu a participat niciun senator PSD, conducerea BNR vorbind doar în faţa a trei parlamentari.
Guvernul nu poate admite că inflaţia şi creşterea deficitelor sunt cauzate de aplicarea propriei revoluţii fiscale. Că programul este nesustenabil. Ca urmare, ţapul ispăşitor a devenit BNR. Banca Naţională, conştientă de efectele revoluţiei fiscale încearcă să tempereze inflaţia, pentru că stabilitatea preţurilor este pricipala sa sarcină, prin măsurile pe care le are la dispoziţie, ceea ce nu-i convine deloc liderului PSD şi celor care îl sfătuiesc. Ce va aduce controlul politic asupra BNR? Posibilitatea pentru regim de a manipula dobânzile şi cursul de schimb doar din raţiuni politice, fără nicio justificare economică. Eventual tipărirea de bani pentru acoperirea deficitelor nesustenabile. Dar legile economice, ca şi legile naturii nu pot fi păcălite". Continuarea în ziar.

 

Oastea lui Cioloș s-a împrăștiat înainte să se adune (Jurnalul Național)

Platforma România 100 s-a transformat în partid politic la un an și jumătate de la constituirea ei, însă o parte din susținătorii importanți nu se mai regăsesc în rândurile celor care figurează printre inițiatorii Partidului Mișcarea România împreună. Unii au preferat un partid tradițional, anume PNL, în timp ce colaborarea dintre Cioloș și USR rămâne un subiect de clarificat, chiar dacă unii foști miniștri din guvernul Cioloș sunt figuri proeminente în cadrul Uniunii Salvați România.

 

Se coace un nou proiect privind asigurarea obligatorie a locuințelor (România liberă)

Autoritățile din domeniul asigurărilor, împreună cu specialiștii ai Băncii Mondiale, lucrează la un nou proiect privind asigurarea obligatorie a locuințelor, scrie România liberă citând surse avizate din domeniu. Acest lucru a devenit o necesitate, având în vedere că vechea lege are deficiențe grave de concepție, dar și de aplicare. După patru ani de la intrarea în vigoare a legii, mai puțin de 19% din totalul locuințelor din România sunt asigurate. Mulți proprietari nu vor să se asigure întrucât consideră că valoarea despăgubirii pe care ar primi-o în caz de calamitate ar fi prea mică (20.000 €). Totodată, primarii, cei care ar trebui să-i amendeze pe proprietarii care refuză să se asigure, sunt cu mâinile legate, din motive electorale.

Revista presei românești - 3 aprilie 2018