Restaurația PCR - PSD. Cu ajutorul lui Dragnea, Ion Iliescu ne reconfiscă trecutul (Adevărul)
„Două instituții de interes național, care ar trebui să pună la dispoziția cercetătorilor și opiniei publice documente importante care să ducă la aflarea adevărului despre evenimente controversate din trecutul României au fost preluate de apropiați ai fostului președinte Ion Iliescu. Este vorba de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Institutul Revoluției.
Noul președinte al CNSAS, Constantin Buchet, nu a fost un colaborator al fostului președinte al României, însă activitatea celor doi avut un numitor comun: blocarea accesului la arhivele fostei Securități.
Alegerea lui Buchet în fruntea CNSAS este cadoul pe care Liviu Dragnea îl face fostului său șef, Ion Iliescu, multe dintre dosarele aflate în custodie instituției, necesare în ancheta privind dosarul revoluției, în care fostul șef de stat este cercetat de crime împotriva umanității, urmând a fi blocate”...
Editorialul ziarului, semnat de Daniel Gorgonaru, este mai amplu. Îl găsiți integral în ediția tipărită.
Academia Română, o mare companie de interes naţional (Jurnalul Național)
În 4 aprilie este marcată Ziua Academiei, urmată de alegerile pentru conducerea instituţiei care reprezintă de peste 150 de ani cel mai puternic interesul naţional şi chintesenţa unităţii spirituale a neamului românesc. Un raport de activitate difuzat de acad. Victor Voicu, secretarul general al AR, cuprinde date sintetice şi acţiuni derulate în mandatul de patru ani al actualei conduceri pentru dezvoltarea şi întregirea patrimoniului instituţiei.
Dacă am compara AR ca o companie, câteva date ne arată amploarea şi diversitatea domeniilor ei de acţiune ştiinţifică. Bugetul pe anul 2017 indică la capitolul venituri un total de 326 milioane lei (echivalent a circa 70 milioane de euro), iar numărul posturilor bugetate depăşeşte cu puţin 3.000, activitatea de cercetare fiind cuprinsă în câteva zeci de institute şi centre. Cel mai puternic, este Institutul de Cercetări Economice, cu 380 de posturi, la polul opus, Institutul de Cercetarea Religiilor, cu 7 posturi.
"Doar 60% din mașinile persoanelor fizice mai au asigurare RCA" (Capital)
Cel puțin două din zece mașini asigurate în România, adică peste 1,1 milioane de autovehicule, au RCA pentru cel mult o lună, arată statisticile oficiale. În cazul persoanelor fizice, procentul asigurărilor pe o lună este chiar mai mare și există deja portofolii unde el îl depășește pe cel al polițelor pe un an. Este o situație îngrijorătoare, care a condus nu doar la creșterea numărului de fraude ci, indirect și la scăderea procentului de mașini asigurate sub nivelul impus de Uniunea Europeană.
Cel puţin 85% la sută dintre vehiculele înmatriculate în România ar trebui să deţină asigurare RCA pentru ca ţara noastră să nu rişte, la un moment dat, sancţiuni din parte organismelor europene.
Record de cerere pentru vacanța de Paște (România Liberă)
Numărul românilor care au ales să plece spre destinații de vacanță în perioada Paștelui a crescut fulminante în acest an, față de anii trecuți. Chiar și pe ultima sută de metri, operatorii din turism oferă sejururi în cele mai căutate destinații interne și externe, dar și în locuri mai exotice. Totul ține de bugetul și de pioșenia turiștilor.
Pensiunile sunt prima opțiune. Pensiunile din Bucovina vor fi și mai pline decât în anii trecuți cu toate că vremea e mai rece în nordul țării. Va fi mai ieftin în stațiunile balneare. Paștele deschide sezonul în Deltă, iar fița anului este Cambodgia.
Statul român s-a făcut Stăpânul Inelelor. Prețurile vor sări în aer (Evenimentul Zilei)
Bijuteriile comercializate în România se vor scumpi, iar, cel mai probabil, multe dintre cele nevândute până la 1 iulie vor fi retrase de pe piață, susțin bijutierii, după adoptarea, pe 1 martie, a unei ordonanțe de urgență care prevede aplicarea mărcii statului pe toate obiectele din metale prețioase. ANPC nu are capacitatea să ştanțeze până la 30 iunie zeci de milioane de piese. ANPC tace.