Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul îşi vinde locuinţele sociale, deşi nu are unde caza nevoiaşii (Capital)

blocuri.jpg

Statul îşi vinde locuinţele sociale, deşi nu are unde caza nevoiaşii.
Statul îşi vinde locuinţele sociale, deşi nu are unde caza nevoiaşii. Revista Capital are un articol pe această temă în ediția tipărită din această săptămână.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Programul „Prima bătaie e ruptă din rai“, adoptat de Senat (Adevărul) - Un milion de bătrâni trăiesc în sărăcie cruntă (România Liberă) - Exclusiv: Vişinescu a invocat cazul unui nazist pentru a scăpa de puşcărie (Evenimentul Zilei) - Liga fotbalului de altădată (Gazeta Sporturilor)

 

Programul „Prima bătaie e ruptă din rai“, adoptat de Senat (Adevărul)

 
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele.
Deşi România s-a angajat printr-o convenţie internaţională că nu va tolera actele de violenţă în familie, Parlamentul are altă interpretare.
Potrivit unui raport din 2016 al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES), în perioada 2009-2016 au fost 102.882 de cazuri raportate de violenţă în familie.
Europa de Est este reticentă la combaterea violenţei domestice, mai scrie Adevărul care informatii din Croația, Bulgaria, Slovacia.
 
 

Un milion de bătrâni trăiesc în sărăcie cruntă (România Liberă)

 
În timp ce câteva mii de pensionari de lux consumă anual un buget suficient cat să construim Autostrada Pitești Sibiu, 4,1 milioane de pensionari primesc lunar sub 1500 RON, sub coșul minim de subzistență, din care aproape 1 milion câștiga sub 500 RON.
Chiar dacă punctul de pensie a fost majorat în repetate rânduri în ultimii doi ani, ceea ce a adâncit deficitul bugetului de stat și a creat un butoi cu pulbere în cheltuielile publice, majoritatea pensionarilor încasează lunar insuficient cât să aibă un trai decent la bătrânețe. Cei care au muncit toată viața și au îndeplinit stagiul de cotizare sunt victime ale unui sistem împovărat de numărul ridicat de pensionari de lux, peste 150.000, care consumă anual resurse uriașe de la buget, dar și de un număr foarte mare de pensionari pe caz de boală, adică peste 560.000 de persoane. Raportul între numărul invalizilor față de cei care au ieșit la pensie pentru limita de vârstă de 3,85 milioane de persoane, este de circa 1 la 7.
 
 

Statul îşi vinde locuinţele sociale, deşi nu are unde caza nevoiaşii (Capital)

 
Statul român vinde anual sute de locuinţe sociale, deşi se confruntă cu o lipsă acută de astfel de proprietăţi. În replică, Primăria Capitalei şi-a făcut propria firmă de construcţii care să suplinească incapacitatea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de a acoperi această nevoie. Ambele decizii trădează o gravă problemă de organizare instituţională.
Începând din anii 2000, statul a construit circa 40.000 de locuinţe destinate închirierii către tineri, cazuri sociale, rromi sau evacuaţi. Acestea fac parte din cele aproximativ 110.000 de locuinţe proprietate publică, echivalentul a circa 1,2% din fondul locativ al ţării, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Autorităţile centrale recunosc că acestea sunt insuficiente, argumentul lor fiind tocmai listele lungi de aşteptare pentru închirierea locuinţelor sociale.
În ciuda acestor evidenţe, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a ajuns la un număr de 3.884 de apartamente vândute chiriaşilor în ultimii nouă ani, din totalul de circa 34.000 unităţi construite prin programul destinat tinerilor sub 35 de ani. În evidenţele ANL mai figurează acum circa 30.000 de unităţi închiriate prin acest program.
Alarmant este faptul că peste 65% dintre locuinţele vândute au fost cumpărate de foşti chiriaşi cu banii jos sau cu rate la primărie, după plata unui avans de 15%. Altfel spus, puţin mai mult de un sfert dintre chiriaşii deveniţi poprietari au apelat la credite, iar 322 dintre ei nu au indicat sursa de finanţare, potrivit datelor colectate de ANL de la primării.
 

 

Exclusiv: Vişinescu a invocat cazul unui nazist pentru a scăpa de puşcărie (Evenimentul Zilei)

 
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a motivat decizia prin care a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de fostul comandat al Penitenciarului Râmnicu Sărat din motive medicale. În susţinerea cererii Vişinescu a invocat cauza Papon împotriva Franţei.
Maurice Papon a fost un oficial de rang înalt al Ministerului francez de Interne din perioada ocupaţiei naziste din Franţa, care a colaborat în mod regulat cu trupele SS.
Sub comanda lui Papon între 1942 şi 1944, 1.600 de evrei au fost deportaţi din Franţa cu „trenurile morţii” către lagărele de exterminare şi tot el a fost iniţiatorul unor legi antisemite. În 1999, Papon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, la fel ca Vişinescu. 
Papon avea 90 de ani la data la care a introdus cererea. Acesta susţinea că menţinerea în detenţie a unei persoane de vârsta sa era contrară art. 3 (n.r. – din CEDO), iar condiţiile de detenţie din centrul de deţinere nu erau compatibile cu etatea sa avansată- şi cu starea sa de sănătate.
Apelul declarat de Alexandru Vişinescu împotriva deciziei de respingere a cererii de suspendare a executării pedepsei va fi luată în discuţie mâine la Instanţa supremă.
 
 

Liga fotbalului de altădată (Gazeta Sporturilor)

 
Cristian Geambașu explică interesul pentru Steaua – Rapid în Liga a 4-a: dorul de fotbal simplu în detrimentul fotbalului fast-food, bucuria oamenilor de a scăpa de Becali, de Niculae sau de Negoiță.
 
Revista presei românești - 11 aprilie 2018