Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șefa DNA, întâlnire secretă cu ministrul de Externe francez (Evenimentul Zilei)

Marii pierzători ai creşterii inflaţiei la 5% sunt cei care îşi ţin banii în depozite bancare (Ziarul Financiar) - Scandalul „Alimente pentru Est“: Companiile care aplică dublu standard, amendate cu milioane de euro (Adevărul)

Marii pierzători ai creşterii inflaţiei la 5% sunt cei care îşi ţin banii în depozite bancare (Ziarul Financiar)

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în martie la 5%, cea mai mare din ultimii şase ani. Faţă de  februarie, inflaţia a crescut cu 0,3%, potrivit datelor comu­nicate joi de INS.
Cei care simt din plin evoluţia inflaţiei sunt oamenii sau firmele care şi-au plast banii în bănci, având în vedere că, graţie unei lichidităţi suficiente, nici cursul de schimb leu/valute şi nici dobânda Robor nu au reacţionat, deocamdată, faţă de creşterea inflaţiei.
La finalul lui februarie, depozitele rezidenţilor cli-e­nţi neguvernamentali erau de 306,6 mld. lei (în lei şi valută) în creştere cu 12,9% faţă de februarie 2017. Din această sumă, 208,4 mld. lei erau în lei (depinzând de Robor), iar 98,2 mld. lei erau în valute (depinzând de cursul de schimb).
Anti­ci­păm o inflaţie de 4% la final de an“, spune Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA Ro­mânia.

 

Mesajul lui Dragnea, pentru ministrul francez de Externe, care a mers întâi la Kovesi, înainte de a se întâlni cu şeful PSD (Gândul)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat, după întâlnirea de joi cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, că este necesară revizuirea foii de parcurs a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa.
„Trebuie să construim o relaţie specială între România şi Franţa, un parteneriat pe sectoare cheie – militar, economic, social şi cultural, care să ofere garanţia unei colaborări şi cooperări corecte şi oneste, bazate pe respect reciproc. I-am transmis domnului ministru Jean-Yves Le Drian un mesaj ferm cu privire la necesitatea de revizuire a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, al cărui conţinut să devină mai concret şi aplicat", a declarat Liviu Dragnea.

 

Șefa DNA, întâlnire secretă cu ministrul de Externe francez (Evenimentul Zilei)

Laura Condruța Kovesi s-a întâlnit în secret cu ministrul de Externe al Franței. Întâlnirea tête-à-tête nu era stabilită dinainte, conform programului dat de MAE. Primii care au recunoscut au fost francezii printr-un comunicat postat pe siteul diplomației franceze. Pusă în fața realităților, Laura Codruța Kovesi nu a putut nega realitatea. Întâlnirea dintre cei doi este cu atât mai ciudată cu cât ministrul francez nu s-a întâlnit în timpul vizitei sale cu niciun alt reprezentant al sistemului judiciar românesc.

 

Scandalul „Alimente pentru Est“: Companiile care aplică dublu standard, amendate cu milioane de euro (Adevărul)

Comisia Europeană a tranşat, în sfârşit, afacerea „Alimente pentru Est“ care se referă la faptul că est europenii primesc produse de calitate mai slabă decât cei din vest. Concret, CE a pus la punct un regulament care sancţionează dur producătorii care scot aceleaşi produse, dar la calităţi diferite pe diverse pieţe din Uniunea Europeană. Respectivele companii vor fi amendate cu cel puţin 4 la suta din cifra anuală de afaceri. În plus, statele membre UE sunt libere să introducă amenzi maxime mai mari. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la publicarea regulamentului, că documentul vizează companiile care prin demersurile lor au făcut ca piaţa europeană să nu fie unitară. „Noul regulament va oferi o piaţă unică de care să beneficieze toţi consumatorii. Vom proteja astfel grupe mari de consumatori europeni în faţa comercianţilor care fac abuzuri în mod deliberat. Aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi dure”, a mai spus Frans Timmermans. 
Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons) consideră că decizia Comisiei Europene este una importantă, dar o să mai dureze ceva timp până va intra în funcţiune. „Încă nu există normele de aplicare. Va mai dura ceva timp. Autorităţile române ar putea lua măsuri imediate pentru a adapta legislaţia. Poate de Crăciun vom avea şi noi în galantare produse identice cu cele de la Paris, Praga sau Berlin”, a mai spus Sorin Mierlea.

 
Revista presei românești - 13 aprilie 2018