Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi, procurorul armatei moarte (G4Media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Adevărul din spatele salariilor angajaţilor din sănătate (Ziarul Financiar) - Studenții din marile orașe ies la protest. Profesorii și foștii absolvenți își anunță și ei prezența la manifestația de marți, din fața Ministerului Educației (Republica) - Gâlcă selecționer, Justin numărul 2 în federație (Gazeta Sporturilor)

Kovesi, procurorul armatei moarte (g4media.ro)

„Președintele Klaus Iohannis a respins în mod previzibil cererea de revocare a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, iar Tudorel Toader se va lupta mai departe la Curtea Constituționala pentru a-și susține cauza. Chiar dacă mai rămâne o vreme la șefia DNA, Kovesi nu mai poate acționa la fel de eficient ca în trecut. Va fi un procuror-șef peste o armată moartă, dar încă mai poate câștiga unele bătălii”.
Jurnalistul Dan Tăpălagă remintește în articol loviturile care au fragilizat DNA și observă că „de ceva timp, DNA n-a mai deschis niciun mare dosar, instituția trăiește în mare măsură din amintiri și din trecut. Fără informații de calitate, DNA funcționează cu frâna de mână trasă. 
Cele mai crunte atacuri la funcționarea procurorilor DNA s-au dat deja prin modificarea legilor justiției. Au spus-o deja asociațiile de magistrați, Consiliul Superior al Magistraturii, experții în drept și presa onestă. Că modificările vor avea un impact negativ asupra eforturilor anticorupție aflăm, în fine, și din raportul GRECO, care și-a declarat îngrijorarea față de evoluția legislației penale din România
Pe lângă susținerea mai mult simbolică din partea președintelui Iohannis, singurul sprijin real a venit din partea străzii și din partea partenerilor occidentali, care au înţeles perfect pericolul. Aceștia din urmă dispun însă de prea puține pârghii să salveze DNA de furia cercetaților penal. Presiunile interne și externe au amânat puțin deznodământul, dar nu l-au putut împiedica.
Dacă tot s-a ajuns aici, aproape la capătul drumului, lui Kovesi și procurorilor DNA le mai rămâne un singur lucru de făcut: să termine demn marile dosare, să le ancheteze profesionist şi să le trimită în judecată, acolo unde au suficiente probe, chiar dacă ştiu că munca lor ar putea fi anulată peste noapte dintr-un OUG. Au această datorie față de noi toți”.

 

Adevărul din spatele salariilor angajaţilor din sănătate (Ziarul Financiar)

Datele de la Ministerul Finanţelor consultate de Ziarul Financiar arată că în medie cheltuielile cu salariile şi sporurile în spitale au crescut cu cel puţin 50% în martie. De ce protestează atunci personalul medical?
Aplicarea noii legi a salariilor pentru personalul medical scoate la iveală organizarea haotică din sănătate, un sistem medical dezbinat, cu spitale publice în grija Ministerului Sănătăţii sau a autorităţilor locale, cu diferenţe între sporurile primite de medici de aceeaşi specialitate dar care lucrează în unităţi diferite. Dacă veniturile medicilor au crescut, cele ale unor salariaţi încadraţi ca personal auxiliar - infirmiere, brancardieri - au scăzut, dată fiind plafonarea sporurilor, astfel că nici bine nu s-au anunţat majorările salariale că sute de angajaţi au ieşit la proteste.

 

Studenții din marile orașe ies la protest. Profesorii și foștii absolvenți își anunță și ei prezența la manifestația de marți, din fața Ministerului Educației (Republica)

Studenți, profesori și absolvenți vor protesta marți față de decizia MInisterului Educației de a reduce numărului de locuri la universități de prestigiu. „Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide - Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.
În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 prezentate sunt „preliminare” și vor suferi modificări, scrie News.ro. 
Șeful PSD, Liviu Dragnea, îl susține pe Popa și spune că „pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase”. 

 

Gâlcă selecționer, Justin numărul 2 în federație (Gazeta Sporturilor)

Lupescu încă nu a anunțat formula cu care are de gând să conducă federația, dar surse din anturajul staff-ului său au dezvăluit mișcările principale pe care le va face Ionuț dacă va câștiga alegerile de miercuri. Sunt multe nume noi, se vor schimba oamenii din toate posturile care contează.
Ionuț Lupescu îl va importa din LPF pe secretarul general Justin Ștefan. Ionuț are de gând să-l schimbe pe Cosmin Contra cu Constantin Gâlcă, unul dintre susținătorii săi în campanie. În noua federație vor mai avea locuri Prunea, Balaj, Chivu, Crăciunescu, Porumboiu.

 
Revista presei românești - 17 aprilie 2018