Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Dragnea şi prerogativele prezidenţiale (Contributors)

stanomir_2.jpg

Politologul Ioan Stanomir critică inconsistența cu care a acționat președintele Iohannis
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioan Stanomir

Gruparea Coldea-Kovesi, lăsată baltă de Occident. Ambasadele străine care au susținut Binomul se fac că plouă când vine vorba de protocoale (Evenimentul Zilei) - Lista proiectelor de Centenar. Sărbătoarea iilor dintr-un sat din Olt primeşte 570.000 de lei. Guvernul cheltuieşte milioane de lei pentru statui, obeliscuri, albume foto, conferinţe şi spectacole folclorice (g4media.ro) - Drumul falimentului. Top 5 județe milionare în datorii (Jurnalul Național)

Republica Dragnea şi prerogativele prezidenţiale (Contributors)

"Republica Dragnea este în curs de a se contura instituţional", notează profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir.
"Profilul Republicii Dragnea este acela al unei oligarhii parlamentare, ce se serveşte de un guvern domesticit spre a–şi atinge obiectivele. Republica Dragnea rafinează guvernarea prin interpuşi, eliminând din ecuaţia constituţională pe şeful de stat. Şi toate acestea fără a se recurge la revizuirea legii fundamentale.
Castrarea instituţiei prezidenţiale se operează, treptat şi chirurgical, cu fiecare asalt şi cu fiecare declaraţie . Controlul deplin asupra Guvernului şi a parlamentului, cel puţin deocamdată, permite planificarea acestor atacuri. Fiecare dintre fronturile deschise îşi are semnificaţia sa. Sesizarea Curţii Constituţionale în chestiunea refuzului de revocare a Procurorului-şef al DNA poate fi ocazia pentru Tribunalul constituţional obedient să formuleze regula de interpretare ce ar goli de conţinut rolul şefului de stat în materie, permiţând domesticirea puterii magistraţilor. Pe un alt nivel, iniţiativa de mutare a ambasadei României la Ierusalim semnalează, dincolo de argumentele de politică externă,gestul de evacuare a Preşedintelui din una dintre zonele sale rezervate constituţional.
Strategia lui Liviu Dragnea se serveşte de toate atuurile pe care i le conferă hegemonia sa incontestabilă de acum". 
Integral pe portalul contributors.ro.

 

Gruparea Coldea-Kovesi, lăsată baltă de Occident. Ambasadele străine care au susținut Binomul se fac că plouă când vine vorba de protocoale (Evenimentul Zilei)

În spatele deselor încurajări ale unor ambasadori occidentali acreditați la București s-au „născut” celebrele Protocoale, care au determinat aservirea Justiției de către Statul Paralel.
Într-un demers fără precedent, „Evenimentul zilei” a întrebat 22 de reprezentanți ai diplomațiilor din Europa și SUA dacă în țările lor s-ar fi putut întâmpla așa ceva. Așa cum ne așteptam, răspunsul a fost TĂCEREA. O singură excepție, ambasadorul Belgiei.

 

Lista proiectelor de Centenar. Sărbătoarea iilor dintr-un sat din Olt primeşte 570.000 de lei. Guvernul cheltuieşte milioane de lei pentru statui, obeliscuri, albume foto, conferinţe şi spectacole folclorice (g4media.ro)

Comitetul interministerial din Guvern care gestionează Centenarul Marii Uniri de la 1918 a aprobat primele 99 de proiecte realizate de comune, oraşe şi consilii judeţene care vor fi finanţate din bani publici. Lista, prezentată în exclusivitate de G4Media.ro, cuprinde zeci de proiecte cu caracter folcloric, realizarea unor monumente (mausolee, statui, vulturi, obeliscuri), albume foto şi conferinţe. Cea mai mare finanţare, 570.000 de lei, o primeşte evenimentul Sărbătoarea iilor din satul Cezieni (Olt).
Festivalul, ajuns la ediţia 33, a fost organizat în trecut de Consiliul Judeţean Olt, controlat de Paul Stănescu. Stănescu, considerat unul dintre cei mai puternici baroni locali PSD, este acum vicepremier şi gestionează Ministerul Dezvoltării, instituţia publică cu unul dintre cele mai mari bugete din ţară.
Două proiecte finanţate cu sume mari sunt organizate de Consiliul Judeţean Maramureş, condus de Gabriel Zetea, un alt fidel al lui Liviu Dragnea. Astfel, CJ Maramureş va primi 400.000 de lei pentru “Satele Unite ale României”, un proiect care va fi o “Arca lui Noe a identităţii europene”, după cum se arată în descrierea acestuia. Nu e clar ce va face Consiliul Judeţean cu aceşti bani. Al doilea proiect din Maramureş finanţat tot cu 400.000 de lei este numit “100 de baloane pentru România”. În cadrul acestuia, o sută de baloane cu aer cald cu echipaje de 400 de oameni în total vor veni la Baia Mare în luna august. Nu e clară legătura cu Marea Unire.
Judeţul Maramureş este principalul beneficiar al acestei runde de finanţare, cu 15 proiecte selectate din totalul de 99.
Dintre toate proiectele aprobate de comitetul condus de premierul Viorica Dăncilă, unul singur – al Primăriei Iaşi – face apel la noile tehnologii. Astfel, proiectul “Traseul Memoriei”, finanţat cu 436.000 lei, prevede realizarea de hărţi turistice digitale, un site, o aplicaţie de mobil şi un film.

 

Drumul falimentului. Top 5 județe milionare în datorii (Jurnalul Național)

Datoriile autorităților locale au ajuns la 195 milioane de lei (43 milioane de euro) , la finalul lunii februarie, în creştere cu 7 milioane de lei, circa 1,5 milioane de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut. Primăria din Timişoara şi cea a sectorului şase din Capitală şi-au sporit datoriile cu aproape 10 milioane de lei, în 12 luni. Există însă şi primării care şi-au redus arieratele, în acest interval de timp, precum cele din judeţele Giurgiu, Suceava sau Hunedoara. Vestea buna este că în acest moment nu este nici un oraş în insolvenţă, sunt însă doar câteva primării de comune.

 
Revista presei românești - 25 aprilie 2018