Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD schimbă foaia cu Iohannis: începe tactica discreditării şefului statului (Adevărul)

dancila-iohannis-cotroceni.jpg

Image source: 
presidency.ro (arhivă)

Cealaltă faţă a arestului la domiciliu (Gândul) – Companiile poloneze au făcut investiții de 450 milioane de euro în România (Ziarul Financiar) - INTERVIU Ana Ularu: „Salvarea nu vine de nicăieri de fapt și, culmea, asta dă speranță“ (România Liberă)

PSD schimbă foaia cu Iohannis: începe tactica discreditării şefului statului (Adevărul)

Conflictul PSD cu preşedintele Klaus Iohannis ajunge la un alt nivel: noua strategie a social-democraţilor e să-l ignore şi să-l discrediteze pe şeful statului, fie că sunt teme de politică internă sau externă.
Faptul că Viorica Dăncilă nu a răspuns la apelurile lui Klaus Iohannis pe tema relocării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu a fost o simplă eroare, ci parte a schimbării atitudinii celor din Guvernul PSD-ALDE faţă de şeful statului. După dialogul Dăncilă-Iohannis, care nu a putut avea loc timp de câteva ore, în spaţiul public au apărut noi dovezi ale relaţiei conflictuale între cei doi, PSD dorind să arate că preşedintele începe să nu mai fie consultat nici în decizii privind politica externă, unde el e titular, nici pe plan intern.

 

Cealaltă faţă a arestului la domiciliu (Gândul)

 „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să sesizeze CCR, în legătură cu proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care se propune ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea acesteia la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special.
Nu ştiu exact ce are în vedere ÎCCJ în această speţă, însă, în ceea ce mă priveşte, câtă vreme nu vorbim despre acte cu violenţă, corupţie sau recidivă, nu mi se pare a fi foarte-foarte neconstituţional să salvezi/să întorci în societate nişte oameni - care, e drept, au greşit -, înainte de a deveni personalităţi confuze, oameni taraţi, cazuri antisociale.
Detenţia, zice-se, are ca scop reeducarea, resocializarea, readucerea vinovatului la stadiul de individ conştient de greşelile sale.
Dar mă poate convinge cineva că sistemul penitenciar din România acestui timp poate îndrepta oameni? Sau îi poate îndrepta, în special, către eşecul social?“, se întreabă jurnalistul Marian Sultănoiu în editorialul Gândul.

 

O statistică dramatică: 1.000 la zero. De ce polonezii au reuşit să intre şi să câştige teren în businessul românesc, iar companiile antreprenoriale româneşti nu au reuşit acelaşi lucru în Polonia? (Ziarul Financiar)

Companiile din Polonia, Cehia şi chiar Ungaria au investit puternic pe piaţa din România, acestea fiind în top 20 investitori străini pe plan local ♦ Valoarea capitalului social al companiilor din aceste trei ţări se ridică la peste 2,7 mld. euro în total. 
Anul trecut, valoarea schimburilor comer­ciale dintre România şi Polonia a depăşit pen­tru prima dată cifra de cinci miliarde de euro, însă exporturile Poloniei pe piaţa locală sunt duble faţă de cele ale României în Polonia, acestea din urmă si­tuându-se în 2017 la 1,8 mi­liar­de de eu­ro. Principalul pro­dus pe care Ro­mâ­nia îl vinde către Polo­nia este automo­bilul Dacia.
Dacă investitorii din Est au văzut în România o piaţă bu­nă pentru un pariu de 2,7 mld. euro, doar 134 de com­panii locale au avut curaj să se extindă pe pieţele externe prin investiţii străine directe, arată un studiu realizat de mai mulţi specialişti din cadrul Direcţiei de Stabilitate Financiară şi de Gestiune a Riscurilor din Banca Naţională.

 

INTERVIU Ana Ularu: „Salvarea nu vine de nicăieri de fapt și, culmea, asta dă speranță“ (România Liberă)

 „Succedarea generațiilor vine mereu cu măcar puțină revoluție, cu un strop de răzmeriță. După noi vin mereu alții care să ne conteste, să-și impună ritmurile și alegerile. Avem de învățat în toate direcțiile“, spune actrița Ana Ularu, membră, anul acesta, în juriul UNITER.
O actriță versatilă, în permanentă ascensiune, care adună în palmares povești după povești, mai toate legate de mari actori pe care i-a întâlnit pe platou, de la Bradley Cooper la Jennifer Lawrence, ori Susanne Bier, regizoare laureată cu Oscar, sub îndrumarea căreia Ana a jucat în filmul „Serena“.

Revista presei românești - 27 aprilie 2018