Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Absurda secretomanie guvernamentală (Hotnews)

dancila_dragnea.jpg

Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD Liviu Dragnea
Image source: 
site-ul Partidului Social Democrat

#sieusuntcapdeporc (ziare.com) - Statele Unite ridică miza pe România: Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat în toamnă la Bucureşti (Ziarul Financiar)

Absurda secretomanie guvernamentală (Hotnews)

„"Vor control total pe orice informație...Guvernul nu vrea să comunicăm...Nu pot vorbi mai tare, să nu mă audă careva pe aici...Stat sovietic". Sunt cuvinte spuse în șoaptă, pe holul oricărei instituții publice subordonate Guvernului. Nu contează care, atmosfera de teamă este aceeași peste tot, iar secretomania a devenit cuvânt de ordine la Palatul Victoria. De aici apar și situații absurde precum păstrarea la "secret" a unei întâlniri între premier și guvernatorul BNR, anunțată oricum de ministrul finanțelor și confirmată de reprezentanți ai Băncii Naționale. 
O întâlnire între premier și guvernatorul BNR este, cu siguranță, un eveniment de mare interes public, mai ales când inflația și ROBOR ating recorduri nedorite. 
Deci, întâlnirea nu era secret de stat. Atunci de ce a tratat Guvernul informația ca pe un secret de stat?
În cele din urmă, despre întâlnirea dintre Dăncilă și Isărescu a vorbit Dragnea. A participat și el, dar despre prezența sa nu s-a știut până la momentul întâlnirii.
După trei luni de guvernare cu Dăncilă pe funcție de premier și cu apropiați ai lui Dragnea pe posturi de consilieri, informația de interes public a ajuns la stadiul de păcăleală colectivă. Jurnaliștii își pierd mare parte din timp pentru a obține informații banale despre programul unui demnitar, pe care trebuie apoi să asambleze ca într-un joc puzzle. Jurnaliștii sunt ținuți ocupați. Este de la sine înțeles că solicitările transmise în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public sunt "uitate" prin sertare până expiră valoarea știrii în sine. De multe ori sunt ignorate pentru totdeauna. 
În numele unei așa-zise transparențe, publicul mai primește câte un interviu înregistrat și editat până la forma convenabilă. Și acela un eșec”. 
Comentariul este semnat de Claudia Pîrvoiu. Integral pe hotnews.ro.

 

#sieusuntcapdeporc (ziare.com)

„Cand in spatiul public a aparut o presupusa inregistrare cu sefa DNA intr-o sedinta in care le cerea procurorilor anticoruptie in esenta sa munceasca mai repede si mai eficient, s-au cutremurat muntii si PSD a strigat din toti rarunchii: demisia! Si asta chiar daca dna Kovesi a contestat de la inceput inregistrarea, expertizarea acesteia a aratat ca ea a fost prelucrata si chiar daca in inregistrare, in forma prezentata, nu exista nicio insulta”, reamintește Ioana Ene Dogioiu .
„Cand partenera de familie netraditionala a dlui Dragnea s-a simtit insultata de un articol dintr-o publicatie de satira, CNCD a reactionat in viteza maxima si a aplicat o drastica sanctiune.
Cand un jurnalist a fost ireverentios cu freza dnei Dnacila, acelasi CNCD s-a napustit cu amenda asupra lui reperand onoarea coafurii prim-ministeriale.
Joi, Dragos Patraru a facut publica o inregistrare socanta, incalificabila si ca forma, si pe fond cu presedintele director general al TVR, Doina Gradea, care se comporta cu mult mai rau decat un vataf. Si nu vad ca cineva sa se sesizeze.
Dna Gradea a numit o jurnalista cap de porc dupa ce i-a pus dnei Firea intrebarile care trebuiau puse, nu cele pe care si le dorea primarita.
A intrebat-o de 4 ori cate statui a facut in Bucuresti, in timp ce dna Firea voia sa vorbeasca doar despre un spital nou inaugurat. De 4 ori! Inadmisibil, dupa dna Gradea. Stiti de ce e nu admisibila, ci de-a dreptul necesara intrebarea? Pentru ca statuile acestea reprezinta cheltuieli din bani publici care trebuie justificate si nu exista niciun moment nepotrivit pentru a intreba despre bani publici”.
Continuarea pe portalul ziare.com.

 

Statele Unite ridică miza pe România: Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat în toamnă la Bucureşti (Ziarul Financiar)

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence va veni în România în această toamnă pentru a participa la Summitul regional „Iniţiativa celor Trei Mări“ - Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, acesta fiind un semnal pentru implicarea SUA în regiune şi pentru importanţa care este dată ţărilor care constituie coridorul dintre Marea Baltică şi Marea Neagră, afirmă surse oficiale. 
La acest summit vor participa şefi de stat din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Aus­tria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Leto­nia, Lituania, Polonia, România, Slo­vacia, Slo­ve­nia şi Ungaria. Summitul va avea şi o com­ponentă economică foarte puternică, de atragere şi susţinere reciprocă a inves­tiţiilor şi comerţului dintre ţările din regiune şi SUA.
Americanii ridică miza pe România după vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă şi după ce guvernul PSD a majorat chel­tu­ielile de apărare de la 1,3% la 2% din PIB, adică de la 2,4 miliarde euro la 3,74 miliarde euro, pe care le-a şi făcut de altfel în 2017, după cum arată execuţia bugetului pe anul trecut pu­blicată de Ministerul de Finanţe.

Revista presei românești - 4 mai 2018