Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cadrele medicale, în grevă de avertisment (România Liberă)

sanitas-proteste.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Federației Sanitas

Una din patru noi angajări din ultimul an s-a facut la stat (Ziarul Financiar) - PSD vrea să schimbe regulile la prezidenţiale (Gândul) - Filmul „operaţiunii microfonul“. Cum a fost păcălită Carmen Dan (Adevărul) - Doina Cornea va intra în rândul sfinților catolici? (Evenimentul Zilei) - Grecii cumpără Dinamo cu 9 milioane € (Gazeta Sporturilor)

Cadrele medicale, în grevă de avertisment (România Liberă)

 
Între orele 9.00 şi 11.00, în majoritatea unităţilor sanitare va fi grevă de avertisment, iar dacă autorităţile nu vor găsi soluţii la revendicările sindicaliştilor, sistemul sanitar riscă să fie paralizat în totalitate vineri, 11 mai, când va fi declanşată greva generală. “Timp de două ore se va întrerupe activitatea, urmând ca doar o treime dintre angajaţi să muncească, aşa cum spune legea”, declară Iulian  Pope, vicepreşedintele Sanitas, care a explicat că timpul de aşteptare în spitale va creşte foarte mult pentru pacienţii care nu sunt urgenţe. Între timp, şi Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că va organiza, timp de două ore, o “grevă românească” de avertisment, concretizată prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi o grevă japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu.
Principalele revendicări vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, dar şi negocierea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate. 
 

 

Una din patru noi angajări din ultimul an s-a facut la stat (Ziarul Financiar)

 
În ultimul an s-au făcut 24.000 de angajări noi în instituţii publice.
Cele mai multe noi angajări (peste 20.100 de persoane) s-au realizat în sectorul servici­ilor de sănătate şi asistenţă socială, unde de alt­fel şi salariile au crescut ca urmare a deciziilor luate de guvern. 
În administraţie publică şi apărare (dome­niul cu cele mai mari salarii din sectorul public) efectivul de salariaţi a crescut cu 5.400 de persoane în ultimul an, până la un total de 207.800 la finalul lunii februarie. În schimb, în învăţământ numărul de salariaţi a scăzut cu 1.500 de persoane în ultimul an, până la 355.100 de persoane în februarie 2018.
Anul acesta cheltuielile statului cu salariile bugetarilor vor ajunge la 8,9% din PIB, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016. Prin urmare, salariile bugetarilor vor avea anul acesta cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ultimii nouă ani.
Avertisment: „Factura salarială din sectorul bugetar este prea mare în raport cu resursele pe care le avem.“
 
 

PSD vrea să schimbe regulile la prezidenţiale (Gândul)

 
Campanie electorală în şcoli şi chiar în ziua alegerilor, posibilitatea unui alegător de a susţine mai mulţi candidaţi şi interzicerea defăimării . Sunt doar câteva dintre modificările propuse de 35 de parlamentari PSD, în frunte cu Şerban Nicolae, la legea privind alegerea preşedintelui României.
De asemenea, în privinţa preşedintelui în funcţie, PSD propune o formulare interpretabilă. Dacă potrivit legii actuale, „preşedintele în funcţie poate participa la campania prezidenţială a partidului politic sau a alianţei politice care l-a propus sau îi susţine candidatura”, în varianta PSD „campania electorală a preşedintelui în funcţie poate fi sprijinită, în condiţiile legii, de formaţiunea politică care îi susţine candidatura”. 
 

 

Filmul „operaţiunii microfonul“. Cum a fost păcălită Carmen Dan (Adevărul)

 
Televiziunile şi site-urile de ştiri au „explodat” la sfârşitul lunii noiembrie 2017, când ministrul Carmen Dan anunţa la televizor că a găsit într-o priză din apartamentul în care locuieşte cu chirie un dispozitiv de ascultare.
După o anchetă de aproximativ jumătate de an, procurorii care au investigat cazul au clasat dosarul. Surse apropiate Ministerului de Interne, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au declarat pentru „Adevărul” că povestea microfonului este una savuroasă, dispozitivul fiind plantat în casa ministrului de doi bărbaţi, foşti ofiţeri de informaţii, chemaţi de sora ministrului să facă o „deparazitare” în apartamentul lui Carmen Dan.
 
 

Doina Cornea va intra în rândul sfinților catolici? (Evenimentul Zilei)

 
Reputatul teolog, scriitor şi traducător Cristian Bădiliţă – unul dintre exponenţii mişcării monarhiste autohtone – propune, într-un fabulos text remis EVZ, beatificarea Doinei Cornea, plecată la Domnul vineri, la vârsta de 89 de ani, întrucât regretata luptătoare anticomunistă a intrat, de peste trei decenii, în adevăratul Panteon al României, alături de martirii greco-catolici Iuliu Hossu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu.
 
 

Grecii cumpără Dinamo cu 9 milioane € (Gazeta Sporturilor)

 
Konstantinos Tsakiris, 47 de ani, posesorul unei averi de 500 de milioane de euro, ar prelua tot pachetul de acțiuni deținut de Ionuț Negoiță. Grecul promite un buget de salarii dublu față de cel actual și rezultate spectaculoase încă din sezonul viitor .
 
 
Revista presei românești - 7 mai 2018