Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevăratele motive pentru care Dragnea amână mitingul pentru familia tradițională (g4media.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Cum a sfidat PSD moartea Doinei Cornea. Eroii sunt uitați. Turnătorii sunt omagiați (Adevărul) - Românii au scos deja din buzunare 3,5 milioane de euro pentru că Justiţia a tergiversat dosarele Revoluţiei şi Mineriadei (Evenimentul Zilei) - Reforma agriculturii a ras 100.000 de hectare de livezi (Jurnalul Național)

Adevăratele motive pentru care Dragnea amână mitingul pentru familia tradițională (g4media.ro)

"Dificultățile logistice, riscul unui eșec în comparație cu mitingul Rezist, dar mai ales apropierea unei decizii în cazul Coman-Hamilton sunt adevăratele motive pentru care Liviu Dragnea a anunțat luni că mitingul pentru susținerea familiei tradiționale, programat neoficial pentru data de 19 mai, se amână până la o dată neprecizată, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid", notează jurnalistul Dan Tăpălagă. "Oficial, liderul PSD a explicat că mitingul se amână până după adoptarea legii referendumului. “Discutăm despre miting când o să avem ceva foarte clar”, a declarat Dragnea luni, după ședința Biroului Permanent Național al partidului.
Potrivit surselor G4Media.ro, au existat nemulțumiri în partid din cauza numărului mare de participanți solicitat de liderul PSD. Primarilor de sector din Bucureşti li s-ar fi cerut să asigure, pentru fiecare sector în parte, o participare de cel puțin 12 mii de persoane. Unii lideri din teritoriu (Dolj, Olt, Teleorman) ar fi primit sarcină să aducă la București peste 20-30 de mii de oameni, ceea ce implică un efort logistic considerabil.
Pe de altă parte, un al posibil motiv este ridicolul întregii acțiuni, în condițiile în care liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu sunt departe de a reprezenta un model de familie tradițională. Pe lângă toate acestea, PSD va fi pus în curând în situația de a legifera parteneriatul civil între persoane de același sex, iar în paralel de a organiza referendum pentru familia tradițională. Ar fi un comportament din care electoratul PSD n-ar mai înțelege nimic.
Pe data de 5 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) urmează să răspundă la întrebările preliminare trimise de CCR pe tema noțiunii de familie, în sensul că prin noțiunea de familie se înțelege și partenerul de același sex, care au încheiat un parteneriat civil valabil pe teritoriul unui stat membru UE din perspectiva directivei 38/2000. Reamintim că în cauza Coman – Hamilton, parteneri de același sex căsătoriți legal în Belgia, au cerut ulterior în România permis de ședere, iar Ministerul Afacerilor interne a refuzat această cerere, pe motiv că România nu recunoaște nici căsătoriile, nici parteneriatele".Integral pe portalul g4media.ro.

 

Cum a sfidat PSD moartea Doinei Cornea. Eroii sunt uitați. Turnătorii sunt omagiați (Adevărul)

Articol de opinie semnat de jurnalistul Sebastian Zachman.
"Doina Cornea, simbolul luptei împotriva comunismului, a fost îngropată luni la Cluj, discret, ca un erou care n-a cerut niciodată recompense. Pentru Guvern şi pentru Parlament această ştire nu a existat.
La moartea Doinei Cornea, „omul care a salvat onoarea acestui popor“, cum deplin a spus Andrei Pleşu, s-au sinchisit să trimită mesaje de condoleanţe preşedintele Klaus Iohannis, fostul pemier Dacian Cioloş, şeful SRI Eduard Hellvig şi alţi politicieni, numai premierul Viorica Dăncilă n-a scos o vorbă, n-a scris un rând. În urmă cu câteva zile, când a murit Dinu Giurescu, cel care a furnizat informaţii Securităţii chiar în timp ce Doina Cornea era hăituită şi bătută de securişti, Viorica Dăncilă a transmis imediat un mesaj în care îl numea pe Giurescu „un mare patriot care şi-a dedicat viaţa României“.
Au tăcut ruşinos şi preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. În octombrie 2015, la Congresul în care a fost ales preşedinte al PSD cu unanimitate de voturi, Liviu Dragnea a ridicat peste 4.000 de pesedişti în picioare timp de cinci secunde şi i-a obligat să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste. Era la Sala Palatului, acolo unde şi Partidului Comunist îşi ţinea Congresele". Continuarea pe adevarul.ro.

 

Românii au scos deja din buzunare 3,5 milioane de euro pentru că Justiţia a tergiversat dosarele Revoluţiei şi Mineriadei (Evenimentul Zilei)

România a pierdut până acum, ca urmare a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), aproape 3,5 milioane euro din cauza nesoluţionarii juste a dosarelor privind perioada infracţională 16 decembrie1989 - iunie 1990, plus Mineriada din septembrie 1991.
Ca urmare a hotărârilor CEDO, statul român a plătit efectiv, în total, circa 90 milioane de lei, între 2012 şi 2017, potrivit unui bilanţ al Ministerului Finanţelor realizat la solicitarea Evenimentului zilei.

 

Reforma agriculturii a ras 100.000 de hectare de livezi (Jurnalul Național)

Dacă în 1990 România avea 231.000 de hectare de livezi pe rod, în ultimii 28 de ani au dispărut aproape 100.000 de hectare de livezi, ceea ce face ca pe mai puţin de unu la sută din suprafaţa agricolă să se practice pomicultura.  Distrugerea acestui sector a început imediat după 1990, odată cu desfiinţarea Intreprinderilor Agricole de Stat (IAS) şi a Cooperativelor Agricole de Producţie (CAP). În loc să fie restructurate şi aşezate pe baze economice noi, după modelul asociaţiilor din vestul Europei, la noi reforma agricolă a însemnat apariţia a câtorva milioane de proprietari de mici parcele de pământ unde se putea practica, cel mult, o agricultură de secol XVIII. Intrate în acest tăvălug distructiv, liveziile au fost împărţite, pom cu pom, unor oameni care nu aveau habar de horticultură şi nici sursele financiare să întreţină aceste plantaţii. 
Deşi declinul horticulturii româneşte se poatea vede cu ochiul liber, statul încă nu dă semne că s-ar grăbi să sprijine revitalizarea acestui sector, mulţumindu-se doar cu finanţările prin fonduri europene.

 
Revista presei românești - 8 mai 2018